Su yok olacaktı. Dünya'nın kabuğu tamamen parçalanacaktı. Her şeyden öte bizler de yok olacaktık. Atmosferimizin yüzde 21'ini oluşturan oksijen, 5 saniyeliğine ortadan kaybolduğunda sadece 5 saniye boyunca nefessiz kalmış olurduk.
Oksijen kısa süreliğine ortadan kalksaydı denizler, okyanuslar, göller, dereler de dahil bütün sular anında yok olurdu. Hidrojen en hafif element olduğundan bir daha geri dönmemek üzere uçak giderdi. İşte oksijensiz bir dünyada meydana gelecek diğer felaketler: - Oturduğumuz bütün binalar toza dönüşürdü.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) araştırma ekibi, artan Güneş radyasyonu nedeniyle Dünya'nın yaşam kaynağı oksijenin 1 milyar yıl sonra biteceği öngörüsünde bulundu. NASA'nın çalışmasında, Dünya'nın iklim, biyolojik ve jeolojik sistemleri modellendi.
Atmosferde %21 oksijen, %77 azot ve %2 oranında da diğer gazlar bulunur. Eğer oksijen biraz daha fazla oranda olsaydı bir kibrit çakıldığında dünya yanabilirdi.
Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur.
İlgili 34 soru bulundu
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
Siyanobakterinin rolü
Yani fotosentez yapıyorlardı. Bugün bütün yeşil bitkiler bu şekilde besleniyor. Fotosentez sonrasında atık ürün olarak oluşan oksijen bakterinin işine yaramadığından havaya bırakılır. İşte siyanobakterinin havaya oksijen salması sonucu Büyük Oksidasyon Olayı gerçekleşmiştir.
Oksijenin azalmasıyla dipte canlı organizmalar ölebilir. Ölen bu canlıların bakteriyel aktivitelerle ayrışmasıyla kritik derecelerdeki çözünmüş oksijen oranı düşer. Bu olayın ilerlemesiyle hidrojen sülfür oluşabilir. “Dalgıçlardan ve balıkçılardan sualtındaki yok oluş hakkında fikir edinmiştik” diyen Prof.
Evren'de sayıca en sık bulunan dördüncü, kütlece en çok bulunan üçüncü element olan oksijen, gerçekten de günümüzde canlılık için "her şey" olan elementlerden birisidir.
Kabaca oksijenin deniz düzeyinde 160 mmHg olan basıncı, 2000 metrede 125 mmHg'ye, 3000 metrede 110 mmHg'ye ve 4000 metrede ise 100 mmHg'nin altına kadar düşmektedir. Yükseklerde ortalama her 150 metrede ısı 1o C derece düşmektedir. Kabaca 5500 metredeki oksijen basıncı, deniz düzeyinin yarısı kadardır.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Normal ve sağlıklı insan dinlenme halinde saatte yaklaşık olarak 720 defa soluk alıp verdiği düşünülürse; bir insanın saatte 720x(500 mL-150 mL)=252 000 mL hava soluduğu hesaplanır. Atmosferdeki oksijen oranı %21 olarak kabul edilirse normal insan dinlenme sırasında 53 litre oksijen tüketiyor diyebiliriz.
Balıkesir. Doğal kaynaklarıyla ünlü Balıkesir, insanlara adeta oksijen ziyafeti sunuyor. Bu kaynakların başındaysa dünyanın en temiz ikinci yüksek oksijen oranına sahip alanı olan Kaz Dağları geliyor. Aynı zamanda Kaz Dağları ile aynı isme sahip muhteşem bir milli park da var.
10 metreküp havanın 2.5 metreküpü oksijendir. 2.5 metreküp 2500 litre demektir. Ortalama bir insan akciğeri 5 litre kapasiteye sahip, yani her nefes alışımızda 1.25 litre oksijen soluyoruz.
Oksijen Carl Wilhelm Scheele tarafından 1773 yılında veya daha erken yıllarda Uppsala'da ve Joseph Priestley tarafından 1774 yılında Wiltshire'da keşfedilmiştir.
Oksijen daha sonra kan yoluyla vücudun her yerine gider. Organların ve dokuların normal çalışmasını sağlar. Ancak çok yüksek oksijen seviyesi akciğer dokularına zarar verebilir. Akciğerdeki küçük hava keseleri (alveoller) sıvıyla dolabilir veya artık şişmeyebilirler (akciğer çökmesi).
Güneş maddesinin % 84'ü Hidrojen, % 6'sı Helyum ve % 0.13'ü de diğer elementlerden (oksijen, karbon ve azot) oluşmaktadır.
Bugün evrendeki en bol element hidrojendir. İkinci bol element helyum, üçüncü element oksijen, 4. karbon, 5. neon, 6. azot, 7. magnezyum, 8. silikon 9. demir ve 10. element de sülfür.
Dünya'daki oksijenin çoğu aslında başka canlılar tarafından üretilir. Dünya'daki tüm ormanlar oksijenin yaklaşık %20 kadarını fotosentez yoluyla üretmektedir. Geriye kalan kısmını ise su yosunları yani "algler" üretmektedir(URL-1).
Denizin dibi hem zifiri karanlık hem de oksijenden yoksun. Bu nedenle de gemi enkazı gibi her çeşit organik madde, binlerce yıl bütünlüğünü koruyabiliyor. Deniz yüzeyindeki az tuzlu su, âdeta bir kapak işlevi görüyor ve dipteki tuzlu suyla yüzey arasında oksijen alışverişi gerçekleşmiyor.
Grant'e göre Ay regoliti, metreküp başına yaklaşık 630 kilogram oksijen içeriyor.
2000 metreden sonra oksijen seviyesi deniz seviyesinin %79'una iner. Nefes ve kalp atım sayısı hızlanır. 2500 metreden sonra sorunlar artar. Vücut alıştırılmazsa “ani gelişen dağ hastalığı” başlayabilir. 3000 metreden sonra normalin 2 katı sıklıkta nefes alınmaya başlanır.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Nefes almak derken… Oksijenin yüzde 70'ini ormanlar değil, algler ve diğer deniz canlıları üretir.
Mars'ın atmosferi, Mars'ı çevreleyen gaz tabakasıdır. Mars'ın atmosferini yaklaşık %96 karbondioksit, %1.9 argon ve %1.9 oranında azot ve serbest oksijen, karbonmonoksit, su ve metan içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri