Ayıp kelimesi sözlüklerde farklı anlamlarla karşınıza çıksa da genel olarak hepsi aynı anlama çıkmaktadır. Ayıp kelimesi toplumda yaşayan insanların kurallarına aykırı olan anlamına gelmektedir. Yere çöp atmak ayıp bir davranıştır. Ayıp kelimesi eksiklik, noksan ve kusur anlamında da kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan ayıp kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Ayıbın Tanımı ve Hukuki Niteliği
Kanun ışığında, ayıbı; satılanın, hasarın alıcıya geçtiği anda alıcıya bildirdikleri nitelikleri taşımaması veya satılandan beklenen yararları azaltan ya da kaldıran eksiklikler bulunması olarak tanımlayabiliriz.
Sözlükte “kusur, eksiklik, leke, utanç veren söz ve davranış” anlamına gelen ayıp, İslâm borçlar hukukunda akde konu olan malın insanlar nazarındaki kıymet ve itibarını azaltan ârızî kusur ve eksikliğini ifade eder.
Türk Dil Kurumu'nun (2021) ayıp tanımında ise hem ahlak göndermesine hem utanma duygusuna hem de duruma veya davranışa dair yapılan bir sınıflandırmaya atıf söz konusudur: “Toplumun ahlak kurallarına aykırı olan, utanılacak durum veya davranış”.
İlgili 31 soru bulundu
ayıp - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁyb kökünden gelen ˁayb عيب “kusur, hata” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁāba عاب “kusurlu idi, kusur etti” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır.
Ayıptan doğan sorumluluk ile haksız fiil arasındaki ilişki: Ayıplı bir mal teslimi, aynı zamanda, bir haksız fiil (TBK m. 49 vd.) teşkil edebilir. Bu durumda, ayıptan doğan talepler ile haksız fiilden doğan talepler seçimlik olarak uygulanabilir.
Maddi Ayıp: Malda bulunan ve malın tahsis edildiği amaca uygun kullanılmasını engelleyen ayıba veya hizmette hizmetin konusu materyalde veya hizmetin yerine getirilmesi sürecinde meydana gelen ayıba maddi ayıp denilmektedir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un (TKHK) 8. maddesinde ise ayıp kavramı, malın tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olması şeklinde tanımlanmıştır.
Ayıp olmasın diye bir toplantıya katılmak, ayıp olmasın diye birine yardım etmek, ayıp olmasın diye birilerine evet demek… liste uzayıp gidiyor. Nedir bu “ayıp”? Türk Dil Kurumu'na göre “toplumun ahlak kurallarına aykırı olan, utanılacak durum veya davranış, kusur, eksiklik”.
ayipli mal örneğinde kusurlu anlamında kullanılabilen isim, ünlem.
Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir” Önemli ayıp, kiralananın, sözleşmede öngörülen kullanılma elverişliliğini ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan ayıptır.
Özellikle sessiz harflerin çoğunlukta bulunduğu Türkçe dil yapısına aykırı bu kelimelerin yazımına dikkat etmek gerekir. Ait doğru yazılışı şu şekildedir: Ait (Doğru kullanım) Ayit (Yanlış kullanım)
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
AY IŞIĞI KELİMESİNİN ANLAMI
Ayrı yazılması doğrudur. Bu kelime genellikle ayışığı şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bir diğer söyleyişle, satıcının alıcıya karşı satılanda bildirdiği nitelikler ile satılanın kullanım amacı bakımından değerini veya ondan beklenen faydaları ortadan kaldıran veya önemli oranda azaltan niteliklerin bulunmasından doğan sorumluluğuna ayıptan doğan sorumluluk denir.
Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Ayıplı mal iddiasında olan tacir, satış sözleşmesi sonucunda ayıplı mal ile karşılaştığında düzenlenen seçimlik haklarını kullanabilmesi için satıcıya bu ayıbı ihbar etmelidir. Yapılan bu ihbara ayıp ihbarı denir.
Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmamış olduğundan telefonla veya karşılıklı sözle-de yapılması mümkündür. Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmayınca yapılıp yapılmadığının ispatı da şekle tabi değildir. Her türlü delil ile ispatı mümkündür. Ayıp ihbarı dava açmak suretiyle de yapılabilir.
Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapı- larda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın yirmi yılın dolmasıyla zamanaşımına uğrar.
Ayıplı Malın İadesi Nasıl Yapılır? Satın aldığı ürün ayıplı mal çıkan tüketici, alışveriş yaptığı işletme ile iletişime geçerek dilerse ürünü iade edebilir. İşletme tarafından bu iade kabul edilmediği takdirde Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunabilirler.
Ayıplı mal se: “Tüket c ye tesl m anında, tara arca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objekt f olarak sah p olması gereken özell kler taşımaması neden yle sözleşmeye aykırı olan mal,” olarak tanımlanmıştır.
Açık ayıp nedir? Açık ayıp; meydana gelen eserde basit bir muayene ile ve çıplak gözle görülüp tespit edilen ayıplardır. Başka bir deyişle, açık ayıp, eserin iş sahibine teslimi anında kolaylıkla görülebilen veya muayene ile anlaşılabilen bir ayıptır.
Aşikar ayıplar, herhangi bir gözden geçirmeye ihtiyaç duyulmaksızın, hemen göze batan ayıplardır. Aşikar ayıpların dayandırıldığı düzenleme, alıcıya külfetlerin yüklendiği hükümler değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri