İlk hastaneler Epidauros'taki Asklepios Tapınağı'nda Yunanların şifa veren tanrısından yardım istemeye gelenler için yatacak yerler bulunmuyordu.
Dünyanın ilk hastanesi olarak bilinen Balçova Agamemnon kaplıcası adını, Truva kentine saldırılan Mykene Kralı Agamemnon'dan aldı. 2 bin 500 yıldır şifa dağıtan kaplıcaların üzerinde geçen yıllar içinde modern bir tesis kuruldu.
Diğer medeniyetlere göre daha akılcı bir yol izleyerek tedavi arayışına giren Hint Medeniyetinde hastaların tedavisi için ilk hastane örnekleri yaptırılmıştır. Tıbbın bilimsel dönemi diye nitelendirilen M.Ö. 700 yılında Antik Yunan'da, şu anki Datça Yarımadasında, tarihteki ilk tıp okulu olan Knidos açılmıştır. M.Ö.
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve 02.06.1945 tarih 4761 sayılı kanunla1 kurularak Türkiye Cumhuriyetinin ilk Tıp Fakültesinin hizmet veren hastanesidir. 19 Ekim 1945 tarihinde Cebeci Gülhane Askeri Hastanesi Konferans Salonunda 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından törenle açılmıştır.
İlk Hastane Ne Zaman Kurulmuştur? Hastane olarak yapılan ilk yapı Fransa'da M.S 651 yılında Paris kilise kontrolünde kurulmuştur. Günümüzde halen hastane olarak kullanılan bu yapı “Tanrının Misafirhanesi” olarak adlandırılan I'Hotel-Dieu ismi verilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
İlk hastaneler
Epidauros'taki Asklepios Tapınağı'nda Yunanların şifa veren tanrısından yardım istemeye gelenler için yatacak yerler bulunmuyordu. MÖ 3. yüzyılda o zamanlar Buda inancı hâkim olan Hindistan'da da hastanelerin bulunduğunu gösteren bazı kanıtlar vardır.
Osmanlı döneminin önemli şehirlerinden biri olan Bursa, ilk Osmanlı hastanesi ve ilk tıp okulu ve ilk devlet (memleket) hastanesine ev sahipliği yaptığından dolayı tarihi zenginliklerle dolu olduğu kadar Türk Tıp Tarihi açısından da özel bir yere sahiptir.
İlk tıp okullarını ve modern anlamda ilk hastaneleri onun kurduğu tarihî bir gerçektir. Kurduğu bu hastane ve tıp okullarına dedesinin ismini verdiğini de biliyoruz. O yıllarda bunlara Asklepion “Sağlık Tanrısının Evi” denirmiş.
Bu ger- çekten hareketle 707 yılında cüzzamlı, kötürüm, kör, yata- lak ve kimsesizleri barındırmak amacıyla İslam dünyasında ilk hastane kurulmuştur.
Eski adı merak edilen kelimelerden biri de hastanedir. Hastane kelimesinin eski adı darüşşifa ve şifahanedir.
Osmanlı Şifahaneleri; Türk hakimiyeti içinde Osmanlı Devleti'nin kurmuş olduğu 1299 yılından başlayarak Osmanlı'nın son dönemlerine kadar tıp alanında ve sağlık hizmeti eğitim veren kurumlardır.
Vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1204-1206 yılları arasında Kayseri'de inşa ettirilmiş ünlü Gevher Nesibe Şifaiyyesi ve 1210-1214 yılları arasında yapılan medresesi bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.
Resmi kayıtlara göre ise ilk hastane 8. yüzyılda Bağdat'ta inşa edilmiştir. 10. yüzyılda Bağdat'ta beş hastane daha inşa edilmiş, ilklerinden biri, 9. yüzyılın sonlarında, Er-Razi'nin denetimiyle kurulmuştur.
Tarihçe. Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Yozgat Şehir Hastanesi 20 Ağustos 2013 tarihinde törenle temel atıldı. Hastane 18 ayda tamamlanarak eski Başbakan Binali Yıldırım tarafından 16 Ocak 2016 tarihinde hizmete açıldı.
Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olma özelliğine sahip Mersin Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla açıldı.
Mesela birinci sırada Tayvan'daki Chang Gung Memorial hastanesi var, 10.500 yatak kapasiteli.
İSLÂM DÖNEMİNE AİT İLK HASTANESİ
Gevher Nesibe Sultanın, ağabeyine bulunduğu vasiyeti üzerine, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1204-1206 yılları arasında şifahaneyi yaptırmıştır. Gevher Nesibe Sultanın türbesinin de yer aldığı şifahane ya da diğer adıyla darüşşifa, Anadolu'nun İslâm dönemine ait ilk hastanesidir.
🔸 Böylece Mekke ve Medine'de ilk hastane, çadır olarak kurulmuş, bu da ilk sahra hastanesi olarak da kabul edilmiştir. 🔸 Çadırda Rufeyde binti Sa'd el-Ensariye adında bir kadın tabip olduğu ve İslam tıp tarihinde ilk seyyar sahra hastahanesini kurduğu bilinir.
Selçuklular döneminde Şam'da Atabeg Nûreddin Zengî'nin 1154'te kurduğu kendi adıyla anılan bîmâristan çok önemli bir tıp merkezi olarak ortaya çıkmıştır.
Şifaiye Medresesi (Keykâvus Dârüşşifâsı, Dârü's-sıhha), 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas'ta darüşşifa olarak yaptırılan; Osmanlı devrinde medrese olarak kullanılan yapı. Dünyanın günümüze kadar gelebilen en eski hastahanelerinden biridir.
İslâm dünyasında hastaneler için kullanılan terimdir. Şifa evi, sağlık evi anlamlarına gelir. Bu adın yanı sıra kaynaklarda bimarhane (hasta evi), dârülâfiye (âfiyet/sağlık evi), dârüssıhha (sağlık evi), şifahane (şifa evi), bimaristan, maristan (hasta yurdu) terimleri de aynı manada geçer.
5 Haziran 1899 yılında Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olarak açılan Hamidiye Etfal Hastane-i Alisi, bugünkü adıyla Şişli Etfal Hastanesi, İstanbul'un en önemli tarihi hastanelerindendir.
Amerikan Hastanesi, Amiral Mark L. Bristol liderliğinde, 1920 yılında Türkiye'nin ilk kar amacı gütmeyen özel hastanesi olarak kuruldu. Hastaneyle eş zamanlı olarak açılan Türkiye'nin ilk Hemşirelik Okulu da hastanenin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Kurulduğu dönem adı Mektep-i Tıbbiye-i Şahane olan hastanenin adı Cumhuriyet dönemi ile birlikte Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak değişmiştir. Hastane aynı zamanda Türkiye tarihindeki ilk tıp fakültesidir.
Avrasya Hastanesi Temelden hastane olarak projelendirilip, inşa edilen ve bu özelliğiyle sayılı özel hastaneler arasında yer alan Avrasya Hastanesi 1999 yılında İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde hizmete girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri