Kuzey Mezopotamya'dan bilinen birkaç tekil buluntu haricinde, dünya üzerinde bakırın yoğun olarak ilk kullanıldığı coğrafya Anadolu'dur. Bu kullanım günümüzden yaklaşık olarak 10000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.
Bakır metaline dair en eski bulgular, günümüzden 9000-10000 yıl öncesine (M.Ö. 8000-7000) aittir ve Anadolu'nun güneyinde Konya yakınlarındaki Çatalhöyük'te bulunmuştur.
Bakır izabesi farklı bölgelerde birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır. Çin'de MÖ 2800'de, Orta Amerika'da MS 600'de, Batı Afrika'da ise MS 9. veya 10. yüzyıllarda ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur.
2022 yılı itibarıyla küresel ölçekte toplam bakır rezervi 890 milyon ton olarak ön görülmekte olup Şili %21 pay ile bakır rezervleri dağılımında en büyük orana sahip ülke konumunda, Avustralya %11 ve Peru %9'luk payları ile Şili'yi takip etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Chuquicamata, Şili'nin kuzeyinde, Atacama Çölü'nde bir kent. Calama kentine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Yeryüzündeki, insanlarca açılan en büyük yapay çukur olan Dünya'nın en büyük bakır madeni ile ünlüdür.
Neolitik Dönem yerleşim merkezlerinden olan Diyarbakır-Çayönü, Aksaray-Aşıklı Höyük ve Urfa-Navala Çori Höyüğü'nde bulunan bakır buluntular, insanlık tarihinin şimdiye kadar bilinen en erken madeni buluntuları temsil ederler.
Bakır. Bakır, kolay işlenen ve hayli geleceği olan bir madendir. Elazığ'da Maden (Ergani Bakır İşletme), Artvin'de Murgul (Göktaş) ve Kastamonu'da Küre bakır çıkartılan yerlerdir. Rize Çayeli'nde bulunan bakır yatakları ise 1994 yılından itibaren işletilmeye başlanmıştır.
Ülkemizde bakırın çıkarıldığı iller Artvin'de Murgul, Kastamonu'da Küre, Elazığ'da Ergani ve Maden, Rize'de ise Çayeli'dir. Bakır madeni Elazığ ilinde Maden ve Ergani, Artvin ilinde Murgul ve Samsun'un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenmektedir.
Vücuttaki temel minerallerden birisi olan bakır, kişilerin sağlıklı bir metabolizmaya, sinir sisteminin düzgün çalışmasına, güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmasını sağlıyor. Yetişkinlerde günlük bakır ihtiyacının ortalama 2,5 mg, çocuklarda 1-2 mg, bebeklerde ise 0.5 mg oranında olması gerekiyor.
Bakırı dövme işlemi, bakıra şekil vermek amacıyla yapılır ve bakır sanatının önemli bir aşamasıdır. Dövme, ' yatırmanın üzerine parça gezdirilerek çekiçle vurulmasıdır.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Bakırtaş Çağı olarak da bilinir. Tarihöncesi çağlarda alet yapımında taşın yanı sıra bakırın yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte başlayan dönemdir. Amasya'da Kalkolitik Çağa ait bazı yerleşmeler arasında, Suluova-Aşı Tepe Kalesi ile Türkmenlik Tepesi, Gümüşhacıköy-Çaltepe örnek verilebilir.
Bakırcılığın Tarihçesi
Bakırın bulunması uzun yıllara dayanmaktadır. Madenciliğin bulunmasına kanıt olarak ilk bulgular 10 bin yıl önce Anadolu' da Çayönü'nde bulunmuştur. Daha sonra ise Çatalhöyük'te bakırın üretimine ve arıtma işlemlerinin yapıldığına dair bulgulara rastlanmıştır.
Murgul, Çayeli-Madenköy, Lahanos, Ergani, Siirt-Madenköy, Cerattepe ve Küre ülkemizde bilinen en önemli masif sülfit bakır yataklarıdır.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Erzincan, Tokat, Diyarbakır, Muğla vb. yörelerinde bir el sanatı olarak sürdürülmektedir. illerimizden biridir. Bu el sanatları içerisinde bakırcılık önemli bir yere sahiptir ve üretilen bakır eşyalar yurt içinde ve yurt dışında satışa sunulmaktadır.
Tarihte bilinen en eski maden Esvatini'daki Aslan Mağarası'dır. 43.000 yıllık olduğu radyokarbon tarihleme yöntemiyle tespit edilen bu sahada, paleolitik dönem insanları demir ihtiva eden hematit madeni çıkarmışlardır.
Birtakım girinti ve çıkıntıları ihti"a eden 782 km. benzetilebilirl . Kıbrıs adası ismini Latince de bakır <1I11a111111a gelen bir kelimeden almıştır ve ada zengin bakır madeni yataklarına sahiptir2.
Bakır madeni ilk kez, Maden ilçesinde bulunmuştur. 1924-1927 yılları arasında il olan Maden, Türkiye'nin ilk illerinden biri olmuştur. Bölgede Polis Teşkilatı ilk kez 1887 yılında Maden'de kurulmuştur. Ziraat Bankası civar bölgede ilk şubesini 1888 yılında Maden'de açmıştır.
Peru (92 milyon MT), Avustralya (88 milyon MT), Rusya (61 milyon MT) ve Meksika ise (53 milyon MT) ile Şili'den sonra dünyanın en büyük bakır rezervlerine sahiptirler. Bu nedenle bakır ihtiyacının büyük bir kısmı ithal olarak karşılanmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık bakır tüketimi 10 kg iken Türkiye'de bu miktar 3 kg'dır. Metal içerikli bakır rezervi dünyada 550.000.000 ton, Türkiye'de ise yaklaşık 1.700.000 ton olarak tesbit edilmiştir. Türkiye'nin yıllık bakır tüketimi 200.000 ton civarındadır.
Bakır genellikle bitkilerde bulunur ama kabuklu deniz ürünleri ve karideste de bulunur. Bakır bakımından en zengin besinlerden ilk üç sırayı kaju, susam ve soya fasulyesi alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri