Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2022 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir.
loT, endüstri şirketleri için büyük avantaj sağlayan bir cihaz ağıdır. Nesnelerin interneti kuruluşlara birçok hizmet sunmaktadır. Yaygın olan faydalarından biri saha takibidir. Bu teknoloji iyileştirilmiş bir saha servisi sunar.
Nesnelerin interneti (İngilizce: Internet of Things, IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür.
Nesnelerin İnterneti'nin (Internet of Things) kısaltması olan IoT, birbiriyle internet üzerinden bağımsız ve otomatik bağlantı kurabilen bir grup cihazın topladıkları veriyi paylaşması ve analiz etmesini ifade eder.
Akıllı evlerdeki IoT cihazlarına kablosuz mutfak aletleri, ruh hâlini algılayabilen müzik sistemleri, akıllı aydınlatma, motorlu panjurlar, otomatik çalışan pencereler ve kapılar, akıllı sayaçlar örnek olarak verilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Nesnelerin interneti kavramının tarihine bakıldığında, ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmıştır (Aşkan, 2018). Fakat ilk örneği 1990 yılında kahve makinesinin boş olup olmadığını kontrol edebilmek için kurulan kameralı sistem ile fikir olarak ortaya çıkmıştır (Tsiatsis ve diğerleri, 2019).
Nesnelerin İnterneti (IoT), internet üzerinden diğer cihaz ve sistemlerle veri bağlantısı ve paylaşımı amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülü olan fiziksel nesnelerin ağını açıklar.
IoT güvenlik ihlallerinin sonuçları oldukça zarar verici olabilir. Bunun nedeni, Nesnelerin İnterneti'nin hem sanal hem de fiziksel sistemleri etkilemesidir. Örneğin, internete bağlı akıllı bir araba düşünün; siber suçlular belirli güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmak için onu ele geçirebilir.
LoraWAN (Low Range Wide Area Network) düşük enerji tüketimi, uzun menzilli ve güvenli veri iletişimi sunan kablosuz ağ protokolü olarak bilinir.
Nesnelerin interneti, IoT şeklinde de kaynaklarda kendine yer bulur. Bu kısaltma İngilizcedeki Internet of Things ifadesinin baş harflerinden oluşur. Nesnelerin interneti ifadesi, aslında bu teknolojinin ne işe yaradığını tanımlıyor olmasıyla da dikkat çeker.
IoT projelerinde tercih edilen programlama dilleri şöyle sıralanır: · C ve C++: Bu popüler programlama dilleri, donanım perspektifi göz önünde bulundurularak yazılmıştır. · Java: Mobil programlama dili olarak bilinen Java, çeşitli çevresel cihazlarla uyumludur ve IoT cihazları için idealdir.
Bir nesnelerin interneti sistemi, bir tür bağlantı yoluyla bulutla konuşan sensörlerden ve cihazlardan oluşur. İlk olarak sensörler veya cihazlar çevresinden veri toplar. Ardından bu veriler buluta gönderilir. Verilerin buluta gönderilmesi için de hücresel, uydu, Wi-Fi, Bluetooth gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Davranışların interneti (internet of behaviors, IoB) davranışlarla ilgili türlü verinin toplanması, akıllı cihazlardan ön işlemeden geçerek ağ geçitlerinden aktarımıyla sunucu üzerinden analiz edilerek, sunucudan sunucuya yönlendirilmesi ve etkileşimde kullanılması olarak tanımlanmaktadır.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.
Nesnelerin interneti (IoT), günlük hayatta kullanılan nesnelerin birbirleriyle internet üzerinden iletişim kurmasını ve veri alışverişi yapmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji, web özellikli akıllı cihazlar aracılığıyla veri toplama, gönderme ve işleme yeteneğine sahiptir.
Nesnelerin İnterneti (IoT), internete bağlı cihazlar topluluğudur. IOT uzmanları da cihazları birbiriyle uyumlu olacak şekilde programlamayı bilen, birbirleriyle anlaşabilmelerini sağlayan kişilere denir.
Fakat, bu teknolojiye “Internet of Things” denilmesi ise çok daha sonrasına, 1999'a dayanıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün Auto-ID (Auto-ID Labs) Merkezinin kurucu ortağı Kevin Ashton, Internet of Things (IoT) kavramını ortaya atan ilk kişidir.
Akıllı telefonlar ile evinizde birçok nesneyi kontrol edebilirsiniz. IOT ile haberleşebilen nesnelere uzaktan komut gönderebilirsiniz. Örnek olarak bahçenin sulanabilmesi, ışıkların açılması veya kapanması, belli saat dilimlerinde ev ısıtmasının sağlanması vb. tüm işlemleri uzaktan yönetebilirsiniz.
Yazılım güvenliği, saldırılara karşı işlevsel (veya dirençli) kalmasına yardımcı olmak için güvenlik yapısında mekanizmalar uygulama kavramıdır. Bu, bir yazılım parçasının, kötü niyetli saldırılara dayanma kabiliyetini kontrol etmek için piyasaya çıkmadan önce yazılım güvenlik testinden geçtiği anlamına gelir.
IoT güvenliği, cihazlar, sensörler ve ağlar arasındaki bağlantıların güvenliği olarak tanımlanır. Bu, kablosuz ağlar, internete bağlı cihazlar ve nesneler arasındaki veri aktarımının güvenliğini sağlamak için gerekli olan teknolojileri ve yöntemleri kapsar.
Bağlantılı varlıkları şirketlerin faydası için izleyen, yöneten ve üretilen verileri ileri analitik yetenekleri ile aksiyona dönüştüren nesnelerin interneti platformudur.
AWS IoT Core, altyapı yönetimi gereksinimi olmadan AWS hizmetlerine milyarlarca IoT cihazını bağlamanıza ve trilyonlarca mesaj yönlendirmenize olanak tanır. Tüm IoT cihazlarınızdan ve uygulamalarınızdan düşük gecikme süresi ve yüksek aktarım hızıyla güvenli ve çift yönlü mesaj alışverişi gerçekleştirin.
IoT Hub, IoT cihazlarını doğrudan yönetmek, güncellemek ve kontrol etmek için kullanılabilir. IoT Hub, birden fazla IoT cihazıyla iletişim kurabilir ve gelen verileri işlemek için bir dizi özellik sunar. Bu özellikler arasında veri akışı, cihaz yönetimi, veri analizi ve ölçeklenebilirlik yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri