Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku (Ortak Hukuk), Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.
Hukuk sistemleri; dört farklı kategoride incelenmektedir. Kıta Avrupası hukuk sistemi, Anglo Amerikan hukuk sistemi, İslam hukuku sistemi ve Sosyalist hukuku sistemi olarak kategoriler sınıflandırılmaktadır.
Günümüzde dünyada en çok benimsenen hukuk sistemidir. Kaynağını büyük ölçüde Roma hukukundan alan Kara Avrupası hukuk sistemine, bu yüzden Roma hukuku sistemi de denilmektedir. Bu sistemi uygulayan ülkelere Fransa, İtalya ve Almanya örnek olarak verilebilir. Türkiye'de de Kara Avrupası hukuk sistemi benimsenmiştir.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Anglo-Sakson sistemi, (İngilizce: common law), özellikle tarihinde Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini oluşturur. Emsal kararlar yansıtan, kapsamlı yasallaşmamış kanunları dikkat çeken özellikleri arasında yer alır.
Eski bir tanıma göre, uluslararası hukuk; medeni devletleri birbirleri ile ilişkilerinde bağlayan kurallar ve davranış ilkeleri bütünüdür. Uluslararası Sürekli Adalet Divanı'nın Bozkurt Lotus kararında yaptığı bir başka tanıma göre ise, uluslararası hukuk, bağımsız devletler arasındaki ilişkileri yönetmektedir.
bu noktada "evrensel hukuk kaideleri" kavramı ortaya çıkmıştır: işte evrensel hukuk ilkeleri; " insanların yüzyıllar boyu adalet bilincine ulaşmak adına ortaya çıkardığı ilke ve değerlerin bütünü olup tüm insanlık için ortak adalet kavramının kabulüdür.
Sosyalist hukuk, Komünizm'in hakim olduğu eski SSCB ve Doğu Avrupa ülkelerinde ve günümüzde Küba, Kuzey Kore ve yumuşatılmış şekilde Çin'de uygulanan Marksist-Leninist ideolojiye dayalı hukuk sistemi.
Yasal Sistem Fransa'da Avrupa, Fransa uygulamaları öncelikle hukuk çok gibi, ceza hukuku aynı zamanda yargı sisteminin bir parçası olmasına rağmen . Kamu hukuku da hem idari ve anayasal hukuku içerir. Bir bütün olarak, Fransız hukuk sistemi medeni hukuk sistemi sonra modellenmiştir.
“Anglo-Sakson Hukuk Sistemi” ise İngiltere'de doğmuştur ve başta İngiltere olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan birçok ülkede uygulanmaktadır. Diğer bir yaygın kullanımı common law yani ortak hukuktur.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti toprakları üzerinde tek bir hukuk düzeni geçerlidir ve ülke sınırları içinde bulunan herkese ayrım yapılmaksızın aynı hukuk kuralları uygulanır.
Osmanlı İmparatorluğu idaresindeki hukuki yapıya Osmanlı hukuku denir. Genelde çok kültürlülüğe uygun yargılama usulüyle öne çıkar. Hukuk anlayışı şer'i ve örfi olmak üzere iki temelde incelenmektedir.
İslam hukuku, kurucu gücünün aynı zamanda yaratıcı güç olduğu ve kaynakları bakımından ilahi olan bir hukuktur. İslam hukuku, ana kaynakları olan Kuran ve Sünnetten elde edilen temel ilkeler ışığında sivil kişilerin elinde ortaya çıkıp gelişimini devam ettiren bir hukuktur.
Uluslararası hukuk, üç farklı alt dala ayrılır: Uluslararası kamu hukuku (sözleşme hukuku, deniz hukuku, uluslararası ceza hukuku ve uluslararası insancıl hukuk gibi alanları kapsar.) Uluslararası özel hukuk (kanunlar ihtilafı olarak da bilinir.) Uluslarüstü hukuk.
Uluslararası Hukuk ('Devletler Umimi Hukuku' veya 'Uluslar arası Kamu Hukuku'), uluslararası toplum üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları bütünü dür.
Lozan Antlaşmasının azınlıklara ilişkin düzenlemeleri kapsamında, azınlıkların kendi dillerinde eğitim görmeleri buna örnek olarak verilebilir. Kısaca özetleyecek olursak Türk Anayasası antlaşmalar hukuku bakımından Dualist 15, 16, 92. Madde bakımından Monist tavır içerisindedir.
Avukatlar, kurum avukatı,serbest avukat ve çalışan avukat olarak üçe ayrılabilir.
1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
Genellikle toplumumuzda Ceza Hukuku'nda ve Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçlardan diğerlerine kıyasla daha ağır nitelikteki suçlarla ilgilenen, bu konulara diğerlerinden daha fazla hâkim olan avukatlara Ağır Ceza Avukatı denmektedir. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen davalarla ilgilenirler.
Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku (Ortak Hukuk), Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.
B-Anglo-Sakson Sistemi (Common Law Sistemi)
İngiltere'de doğmuş olan bu sistem, başta İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan birçok ülkede uygulanmaktadır. Bu sisteme “common law sistemi” de denmektedir.
Norman İstilası'ndan sonra Anglosakson sözcüğü İngiliz anlamında kullanılmaya başlandı. Anglosakson tabiri günümüzde İngiliz soyundan gelen beyaz ırkları tanımlamakta kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri