En yaygın olarak oynanan üç tip dama var dünyada, Türk damasıysa bunlardan sadece biri. Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak çapraz dama dedikleri Ortadoğu'da oynanandan farklı bir dama oynanıyor.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Damanın kökeni hakkında en popüler iddialardan bir diğerine göre dama, ilk olarak Antik Mısır'da firavunlar tarafından oynandı. Mısır hiyerogliflerinde dama tahtasına benzer motiflere rastlanması, Antik dönemde bugünkü damaya benzeyen bir oyunun Mısırlılar tarafından oynandığını gösteriyor.
Dama oyunu, farklı ülkelerde farklı kurallarla oynanabilir. Ancak Türkiye'de en yaygın olarak oynanan Türk damasının kuralları şöyledir. Oyun iki kişi tarafından oynanır ve her oyuncu kendi renkli taşlarını kullanır. Oyuncunun taşlarını sadece ileriye doğru hareket ettirebilir ve yalnızca tek bir kare ilerleyebilir.
Maksimum alma yapabilecek taş ile oynamak gerekir. Taş, rakibin taşının veya taşlarının üzerinden atladıktan sonra, üzerinden atlanan taşlar tahtadan alınır. Taşlar tüm hareket tamamlandıktan sonra kaldırılır, atlama hareketi sırasında kaldırılmaz. Aynı parça iki kez üzerinden atlanamaz.
İlgili 33 soru bulundu
Yıldız Çin Daması oyunu zekanızı kanıtlayabileceğiniz harika bir strateji oyunudur. Yıldız Çin daması oyununda amaç, seçtiğiniz renkteki taşları (ahşap sütunları) karşı rakibinizin taşlarının yerine geçirmektir. Yıldız Çin daması oyununda taşlarınızı yatay veya dikey hareket ettirebilirsiniz.
Klasik satranç veya dama tahtasında oynanır. Toplam on sekiz taşa ihtiyaç vardır.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Kutu İçeriği: 32X32 cm Ebatlarında 8 mm Kalınlığında 1 Adet Ahşap Zemin 40 Adet Oyun Taşı, Oyun Anlatım Kitapçığı Oyuncu Sayısı: 2 Kişi ile Oynanır Yaş: 6 Yaş ve Üzeri *Ürünlerimiz CE Oyuncak Güvenliği Standartlarına Göre Test Edilmiştir.
Dama deseni satranç oyununun icat edildiği 6. yy'dan beri var olan bir desen. Desen cesur olmasına rağmen uygulaması en kolay ve pratik desenlerden biri.
Oynayış Türk daması 64 kareden oluşan 8x8 bir tahta üzerinde 16'sı siyah, 16'sı beyaz olarak 32 taş ile oynanır.
Tahta üzerinde geriye doğru hareket etmek yasaktır. İki oyuncudan birinin tahtada taşı kalmadığında bir kazanan olacak ve rakibinin tüm taşlarını ele geçiren kişi olacaktır. Bununla birlikte, her iki katılımcının da hala kullanılabilir taşları olması ancak hamle yapma olasılığı bulunmaması söz konusu olabilir.
Satranç ve tavla oyunlarına benzerliğiyle bilinen dama oyunu, eski dönemlerden bu yana oynanır. Karşılıklı iki kişinin oynadığı damanın mucidi, Yunanlı savaşçı Palamed'dir.
- Dama oyununda çıkmaza girilmemesi için kullanılan taktik ahtapot taktiğidir. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakiplerini tuzağa düşürebilir. Bu taktikte taşların bazıları saldırı için kullanılırken bazıları savunma amaçlıdır. - Çok sık kullanılan taktiklerden bir diğeri de kenarları kullanmaktır.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Bunun dışında kalan dama, domino ve iskambil gibi daha çok eğlence mekanlarında oynanan oyunlarla alakalı yasaklayıcı bir delil bulunmadığı için asli itibariyle haram olmamakla birlikte mâlâyâni olduğu için Müslüman bireylerin uzak durması daha evladır.
Taşlar bir kare ilerler. Taşlar geriye doğru hamle yapamaz. Rakip taşın arkasındaki kare boş ise taşınız, rakip taşı devre dışı bırakmak için üzerinden atlayabilir. Oyuncuların amacı bir taşı rakip taraftaki son kareye ulaştırmak.
Dama taşları 16 beyaz 16 siyah taş ikiser sıralı olarak dizilir. Gerilerinde birer ve aralarında 2 şer kolon boş bırakılır. Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Dama oyunu, 12. yüzyıldan bu zamana oynanagelen eğlenceli ve kolay bir oyundur. Dama oyununu kazanmak için parçalarını rakibin tarafına geçirmen gerekir. Rakibinin taşları üzerinden zıplayarak ve onları yiyerek daha hızlı ilerleyebilirsin.
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
9 taş oyunu bir özel çizili tahta ve her 2 takıma 9'ar taş olmak üzere 18 taş ile oynanır. Oyunda amaç karşı takımın taşlarını yiyerek bitirmektedir. Bu yüzden strateji kullanılır.
Taşlar karıştırılıp her bir oyuncuya 14'er taş verilir. İlk oynayacak oyuncuya 1 adet taş fazladan verilir ve 15 taşla başlatılır. Oyuna 15 taş dağıtılan kişi başlar. Oyuncular kendilerine dağıtılan taşları önlerindeki ıstakaya dizerler.
Oyuncular arasından bir oyuncunun dağıtıcı olarak belirlenmesinden sonra dağıtıcı her oyuncuya 21 taş dağıtır ve sağ kolundakine 22 taş verir. Geri kalan taşlar masada ters çevrilmiş şekilde dururken bir tane taş açık durur. Bu açık taş jokeri (OKEY taşını) belirler. Oyun saat yönünün tersine doğru oynanır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri