İktisatta kullanılan iki tür ücret kavramı vardır: parasal ücret ve reel ücret. Parasal ücret işçilerin çalışma karşılığı aldığı para miktarını gösterirken, reel ücret parasal ücret ile ne kadar mal ve hizmet satın alınabileceğini, yani satın alma gücünü belirtir.
Net maaş; brüt maaştan gelir vergisi, SSK primi, damga vergisi kesintilerinden sonra elde kalan ücrettir. Ancak bu nominal ücret bile çalışan için sadece dış görünüştür. Reel ücret ise paranın gerçek değeridir. Nominal ücretin enflasyondan arındırılmış halidir.
Eğer bir kişi aylık maaşı ile önceki aydan daha fazla ürün alabiliyorsa reel geliri artmıştır. Eğer bir kişinin aylık maaşı zam ile artırılmış ama enflasyon da artmış ise görünüşte nominal gelir artmış, reel gelir ise azalmıştır.
fiyat hareketlerinden arındırılmamış ücret oranına nominal ücret denir. Bu tanımda hareketle nominal ücretin, emeğe tespit edilmiş ücret sistemi içerisinde para cinsinden yapılan nakdi ödemeler olduğu söylenebilir.
Dolayısıyla, reel ücretlerin düşürülmesi işsizliğin azalmasına veya istihdamın artmasına yol açmayacaktır. Bu iktisatçılara göre, istihdam düzeyinin; dolayısıyla işsizliğin, temel belirleyicisi efektif taleptir. Bu nedenle işsizliğin temel kaynağı efektif talebin yetersiz oluşudur.
İlgili 37 soru bulundu
Reel Değer, nominal değerin enflasyon endeksine bölünmesi ile bulunur. Bu işlemi yaparak fiyatların baz aldığımız döneme göre değişmediğini, aynı kaldığını varsayarız.
Ücretin türleri, İş Kanunu, Borçlar Kanunu dışında Sosyal Sigortalar Kanunu'nda da detaylıca açıklanır. Ücret türleri; asıl ücret, ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma), parça başına (akort) ücret ve yüzde yöntemine göre ücret ve bahşişler olarak sıralanabilir.
Maaş kavramı da genellikle ücret kavramı ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Her ikisi de, bağımlı çalışanların emeklerinin karşılığında elde ettikleri geliri ifade etmekte ve aralarında temel anlamıyla bir fark bulunmamaktadır. Sadece, maaş adı altında elde edilen gelir, daha uzun bir devreyi kapsamaktadır.
Net maaş, adından da anlaşılabileceği gibi bir çalışanın ay sonunda eline geçen para miktarıdır. Brüt maaştan tüm kesintiler yapıldıktan sonra kalan para olarak da bilinir. Net maaşa asgari geçim indirimi dahil değildir.
Net maaş brüt maaş farkı şu şekilde kısaca açıklanabilir; brüt maaş, çalışanın çeşitli kesintiler yapılmadan önceki maaş miktarıdır. Net maaş ise brüt maaş tutarından yapılan kesintiler sonucunda çalışanın aylık olarak aldığı maaş miktarıdır.
Reel getiri en basit tanımıyla, yaptığınız herhangi bir yatırımdan elde edilen ya da elde etmeyi beklediğiniz getirinin, beklenen ya da gerçekleşen enflasyondan arındırılmış halidir.
Hesaplama için artırılmış fiyat normal fiyata bölünüp ve 100 ile çarpılır. Ardından 100 çıkarılarak artış oranı yüzdesi sonucuna ulaşılır. Örnek olarak, 550 TL olan bir ürünün arttırılmadan önceki fiyatı 500 TL ise: Zam Oranı = (550 / 500) × 100 - 100 = 10 Bu hesaplamayla, artış oranının yüzde 10 olduğu bulunur.
Başka bir ifadeyle; reel faiz, nominal faiz oranından enflasyon oranının arındırılmasıyla bulunur. Yani gerçek faizdir. Örneğin enflasyon oranı yüzde 10 , mevduat faizi oranınız da yüzde 10 ise gerçek faiziniz sıfırdır.
Ekonomik büyüme denildiğinde kastedilen fiyat artışlarından arındırılmış büyüme, yani reel büyümedir. Bu ekonomide ekmek üretimi 100 adet artmıştır, gerçek büyüme budur.
Mevduat hesabının açıldığı güncel dönemdeki 12 aylık enflasyon oranının da %48,7 olduğu varsayılmaktadır. Yıllık vade sonrasında ise bu oranın %30 olmasının tahmin edildiği düşünülebilmektedir. Bu değerler reel faiz formülüne yerleştirildiğinde aşağıdaki işleme ulaşılmaktadır; Reel Faiz= (1 + 0,194) / (1 + 0,30) -1.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan her bir devlet iç borçlanma senedinin nominal değeri, üzerinde fiilen yazan değer olan 10 kuruştur. Benzer şekilde 1 TL'nin nominal değeri üzerinde yazan değer olan 1 TL'dir.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün duyurduğu en düşük memur maaşının 22.000 TL'ye çıkarılmasıyla ilgili "Bu brüt değil net rakamdır." dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Maaş adaletini sağlamak son derece kıymetli. Ücret adaletini sağlamak için varız.
Asgari Ücret 2023 - Asgari Ücret Ne Kadar? 2023-2022. 2023 yılı 2. dönem yeni asgari ücret açıklandı, asgari ücret aylık brüt 13.414,50 TL, aylık net 11.402,32 TL, günlük brüt 447,15 TL olarak belirlendi.
İşveren, SGK işveren primi ve işsizlik sigortası kesintilerini uygulama yükümlülüğü olduğundan, çalışanın işveren üzerindeki toplam maliyeti Brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır.
Genel olarak SGK ve İş Mevzuatı uygulamalarında BRÜT ÜCRET dikkate alınır. Brüt ücretten gerekli yasal kesintiler yapıldıktan sonra net ücret işçiye ödenir. Brüt ücretten yapılacak kesintiler düşüldükten sonra ortaya çıkan NET ÜCRET ile ödenecek NET ÜCRET arasında düşüş olursa işçinin bunu kabul etmesi beklenemez.
Brüt ücret
Asıl (net) ücrete ek olarak ücret ekleri (ikramiye, prim, komisyon, kardan pay alma) ve sosyal yardımların (yemek, yol, yakacak, giyim yardımı) toplamı ile ortaya çıkan ücret brüt ücrettir. Kesintilere tabi olan bu ücretin vergi yükü işçinin üzerindedir.
İcra kesintileri, bordroda doğrudan net üzerinden yapılmaktadır, bir başka ifadeyle brüt tutar değişmemektedir. İşyerinde gelen birden fazla haciz olduğunda bunlar sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez ve bu konuda ilgili icra dairelerine bilgi verilir.
Ücretin Ödenme Şekli
İşçinin asıl ücreti nakdi olarak ödenmek zorundadır. Ek ücretler ise nakdi veya ayni olarak ödenebilir. Kural olarak ücret Türk parası ile ödenir. Ancak yabancı para kararlaştırılmış olması durumunda, ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabileceği belirtilmiştir.
Temel ücret, işçinin bir iş yerinde işe başlarken işveren ile anlaştığı ve genellikle aylık olarak ödenen ücrettir. Temel ücret; prim, ikramiye, bayram yardımı gibi harici ödemelerin olmadığı bir ödeme türüdür. İşverenin her ay işçiye ödemekle yükümlü olduğu ücret, temel ücret olarak adlandırılır.
denilmektedir. Asıl ücret, çıplak ücret, temel ücret gibi değişik adlar verilen bu ücretin dışında, işçiye ikramiye, prim, komisyon, kar payı gibi ödemelerle, sosyal yardım niteliğindeki yemek, taşıt, giyim, yakacak, konut ve benzeri parasal veya para ile ölçülebilen yararlara “ücret ekleri” denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri