Her ne kadar halk arasında Kur'an'daki ayet sayısının 6666 olduğu yönünde yaygın bir söylem varsa da doğrusu bu rakamın 6236 olduğudur.
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
Kuran içerisinde yer alan ayetlerin tamamı kişilerce okunabiliyor. Kuran içerisinde yer alan tüm ayetlerin toplam sayısı 6236'dır.
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure ve 6236 ayet yer almaktadır. Cüzler halinde olması Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişiler için kolaylık sağlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişilerin bu sıralamayı takip etmesi önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de özellikle cüzler için özel ayrımlar yapılarak bölüm farkları belirtilmektedir.
Eser, “Kur'ân Âyetlerinin en Büyüğü: Âyet'ül Kürsî ve Tefsiri” adını taşıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Her ne kadar halk arasında Kur'an'daki ayet sayısının 6666 olduğu yönünde yaygın bir söylem varsa da doğrusu bu rakamın 6236 olduğudur. Kur'an-ı Kerim, 30 cüzden oluşur. Fatiha suresi ile başlar, nas suresi ile biter. Kur'an'daki her sure, konusuna göre isim alır.
CEVAP: Kur'an- ı Kerim'de 114 yerde besmele tekrarlanmaktadır.
Kur'an-ı Kerim Kaç Sayfadan Oluşur? Kur'anı- Kerim toplamda 604 sayfadan oluşmaktadır. 30 cüz ve her cüz 20 sayfadan oluşur dolayısıyla 600 sayfadır Kur'an-ı Kerim. Geriye kalan 4 sayfa ise ilk sayfalarda girişlere ve son sayfalarda; İhlas, Felak ve Nâs Surelerine yer verilir.
Bu ayet, İslam'ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın.
Kufelilerin görüşü doğrultusunda bugün yeryüzünde bulunan tüm mushaflarda ayet sayısı 6236 olarak kabul görmüş ve numaralandırılmıştır.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
ibni abbas tan rivayetle bircok alimin gorus birligiyle kurani kerimin en son inen ayeti bakara 281. ayeti kerimedir ve meali soyledir: "allah'a döneceğiniz, sonra herkesin kazancının kendisine eksiksiz geri verileceği ve hiç kimsenin haksızlığa uğratılmayacağı günü aklınızdan çıkarmayın."
"Kuran-ı Kerim'in, Hazreti Peygamber'e Mekke ve çevresindeki insanları uyarmak için Arapça indirildiğini söylüyor ve şunu da ilave ediyorlar: 'Kuran-ı Kerim yalnızca Mekke ve çevresindekiler için Arapça olarak indirilmiştir.
Genellikle tarihsel sıralamada ilk sure Alak ve son sure Nasr kabul edilir.
Bu âyetlerde yüce Allah okumayı emretmekte ve insanın yaratılış maddesine dikkatleri çekmektedir. Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz.
Çünkü bu, birden bire cemiyetin 20 bine fite yükselmesi demekti ki o cemiyet buna dayanamayacaktı. Öyleyse Kur'ân-ı Kerim'in, hükümlerini insanlara yirmi üç senede getirmesi, yavaş yavaş, adım adım telkin etmesi, insan yaratılışına uygunluğun gereğidir ve insanın yapısına da en uygun olanıdır.
Bu. ayet öbeğinin ilk cümlesi, Türkçe Kur'an çevirilerinin. çoğunda şu şekilde ifade edilmiştir: Rabbinin adıyla oku!
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra'dan dolayı İkra' adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed'e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur'an'ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Doğrudur. Kur'an'ın ilk emri okumaktır. Ne var ki, bu ilk Kur'anî kelimenin devamını okumayı, hemen her zaman ihmal ediyoruz. Ümmi (okuma yazma bilmeyen) Peygambere (asm.) ve Onun elçiliğiyle hepimize gelen “Oku!” emrinden kasıt nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri