“Dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacı ve uygulayıcısı var. Ancak sektör milyonlarca uzmana ihtiyaç duyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri, yapay zeka mühendisi pozisyonu için yüksek maaş taleplerinden şikayet ediyor.
Tencent Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen araştırmaya göre dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacısı ve uygulayıcısı bulunuyor. Bu sayı piyasanın talebi karşısında oldukça yetersiz. Amaç yapay zeka mühendislerinin sayısını milyonlara çıkarmak!
Yapay zekânın - AI temel kategorilerini, nasıl çalıştıklarını ve neye katkı sağladıklarını biliyor musunuz? Yapay zekâyı; Machine Learning, Deep Learning, Natural Language Processing, Computer Vision ve Explainable AI olarak beşe ayırabiliriz.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
“AI Index Report 2023″ adlı rapora göre, ABD ve Çin, yapay zeka alanında öne çıkan ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. 2013 ile 2022 yılları arasında ABD'de 4,634 yapay zeka girişimi kuruldu ve bu girişimler toplamda 249 milyar dolarlık özel yatırım aldı.
İlgili 19 soru bulundu
Araştırmaya katılanların üçte ikisi yapay zekanın ne olduğunu anladığını belirtiyor, yarısı ise hangi ürün ve hizmetlerde yapay zeka kullanıldığını bildiğini belirtiyor. Endonezya'nın (%76 ile) başı çektiği bu farkındalık sıralamasında Türkiye de (%71 ile) 31 ülke arasında üçüncü sırada yer alıyor.
Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlayan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi'nin "Girişimler Haritası"nda bu rakam 2018'de 64'e ulaştı. Farklı kategorilerde çalışmalar yapan yapay zeka girişimlerinin de eklenmesiyle 2019'da bu sayı 75'e yükseldi.
Çeşitli derslerin projeleri ve ödevleri için PHP, Java, C#, Prolog, Scheme, Haskell, Python gibi diller de kullanılıyor.
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Öncelikle, kontrolsüz veya yanlış kullanıldığında, yapay zeka sistemleri insanlara zarar verebilir. Özellikle, otonom silah sistemleri veya kötü niyetli saldırılarda kullanılan zararlı yapay zeka örnekleri tehlikeli olabilir. Yapay Zeka'nın ilerlemesi, birçok mesleği etkileyebilir ve bazılarını tehdit edebilir.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği eğitim süresi dört yıllık olup, sekiz eğitim döneminden oluşmaktadır. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği sıralama ve taban puanları her sene değişiklik göstermektedir. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği taban puanları üniversiteye giriş sınavının ve tercih döneminin ardından açıklanır.
Yapay zeka mühendisliği Türkiye'de ve dünyada geleceği parlak olan bir meslektir. Çünkü yapay zeka teknolojisi her geçen gün daha fazla gelişmekte ve yaygınlaşmakta olup birçok sektörde ve alanda yeni fırsatlar ve çözümler sunmaktadır.
Yapay Zeka Mühendisi Olmak İçin Gerekenler
Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar.
Yapay Zeka tüm mühendislik dallarını yüksek derecelerle bitirir, fakat mühendislik çözümlerin gerektiği yerlerde (o mühendislik sisteminin tüm detayları başından sonuna kadar verilemeyeceği için) insan zekasına ihtiyaç vardır.
C++, yapay zeka uygulamaları için performans ve hız gerektiren durumlarda kullanılan bir programlama dilidir. Özellikle, yapay zekâ algoritmaları için geliştirilmiş olan TensorFlow ve PyTorch gibi kütüphaneler C++ dili ile yazılmıştır. C++, performans ve hız gerektiren yapay zekâ uygulamaları için tercih edilebilir.
Nesne yönelimli programlama, temel Python sözdizimi, veri türleri, döngüler, değişkenler ve işlevler dahil olmak üzere Python programlamanın temellerini öğrenmek ortalama olarak beş ila 10 hafta sürebilir.
eleman.net verilerine göre, C# Yazılım Geliştirme Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda C# Yazılım Geliştirme Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.920 TL maaş alıyordu.
Bilgisayar bilimine olan katkıları
John McCarthy yapay zekanın "kurucu babalarından" biri. Alan Turing, Marvin Minsky, Allen Newell, Herbert A. Simon. McCarthy, Minsky, Nathaniel Rochester, -Claude E. Shannon ile birlikte "yapay zekayı" icat ettiler.
1950'li yılların başında Alan Turing'in “Makineler Düşünebilir Mi?” sorusuyla makine öğrenmesi kavramı ortaya çıkmış, Bilgisayar Bilimci ve Bilişsel Bilimci “John McCarthy” tarafından “Yapay Zekâ” terimi ilk kez düzenlenen yapay zekâ konferansı olan “Dartmouth Konferansı”nda 1956 yılında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri