Şizofreni bir psikiyatrik hastalık olup Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde 21 milyon kişiyi etkilemektedir.
Şizofreni tanısı almış hastaların sayısı dünyada yaklaşık olarak 29 milyondur ve onların 20 milyonu az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta- dır. Türkiye'de ortalama 700.000'in üzerinde insan şizofreni ve diğer psikotik bozukluk tanısı almışlardır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada yaklaşık 24 milyon kişide şizofreni vardır. Türkiye'de ise 300-350.000 kadar şizofreni hastası olduğu söylenebilir.
Dünyada 60 milyon, ülkemizde ise 700 bin şizofren hastasının yaşadığı tahmin edilmektedir. Şizofreninin görülme oranı ortalama nüfusun % 1'dir. Ancak kan bağı olan akrabaları arasında şizofreni hastaları bulunanlarda, bu ruhsal rahatsızlığın görülme sıklığı genel toplumdan daha yüksektir.
Tipik vakalarda şizofreni semptomları erkekler arasında 20'li yaşların başından ortalarına kadarlık dönemde başlarken, kadınlar arasında semptomlar tipik olarak 20'li yaşların sonlarında görülür. Ergenlik dönemi öncesi çocuklar ile 45 yaşından büyük bireylere şizofreni tanısı konulması çok nadir görülen bir durumdur.
İlgili 18 soru bulundu
3. İyileşme dönemi
Şizofreni hastalığın tedavi edildiği takdirde düzelebileceği evreye verilen addır. Düzelmenin miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı hastalarda tek bir akut alevlenme döneminden sonra, hastalık tedaviyle düzelmekte ve hayat boyunca bir daha tekrarlamamaktadır.
Bulgular: Normal kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, şizofreni hastalarının toplam uyku süresinde azalma, uyku etkinliğinde azalma, uyku latensinde artma, uyanıklık sayısında artma ve uykuya geçiş sonrası uyanıklık süresinde artma olduğu görülmüştür.
Şizofreni en az bir ay süren semptomlarla giden kronik bir ruh sağlığı sorunudur ve sıklıkla kişinin ömür boyu tedavi görmesini gerektirir. Kişinin sanrıları dan bahsettiği veya sanrılara göre davrandığı zamanlar dışında işlev ve davranışla ilgili herhangi bir sorunu varmış gibi görünmeyebilir.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Şizofreni bir insanın çalışmasına engel değildir. Ancak bunun bazı koşulları ve aşamaları vardır. Gelişmiş ülkelerde şizofrenili bir hastanın çalışabilecek duruma gelmesi için özel programlar geliştirilmiştir. Öncelikle hastalar etkin bir tedaviden geçirilip zihinsel, ruhsal ve sosyal işlevsellikleri yükseltilir.
Şizofrenide risk faktörleri:
Doğum öncesi ve sonrası stres faktörleri (doğum travması, enfeksiyonlar vs) Çocukluk çağında sosyal ve ailesel ortamda stres. Çocukluk çağında sosyal izolasyon. Erişkinlikte uyuşturucu madde kullanımı
Şizofreni hastalığı evet çok ciddi bir rahatsızlıktır ama tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Kronikleşen psikiyatrik bir rahatsızlık olan şizofreni, günlük yaşamda zorluk yaşanmasına neden olur. Genellikle yavaş yavaş ortaya çıkan bu ruhsal hastalıkta erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Paranoya, halüsinasyon, korku ve panik gibi durumlar şizofreni belirtileri arasında yer alır.
Depresyon ağırlaşarak şizofreni gibi ağır hastalıklara dönüşür mü? Hayır. Şizofreni ile depresyon arasında nedensellik bağlantısı yoktur.
Günümüzde şizofrenide beyindeki yapısal anormalliklerinin araştırılmasında çoğunlukla manyetik rezonans (MR) teknikleri kullanılmaktadır.
Akut psikoz olarak adlandırılan bu evre genellikle 4-8 hafta sürer.
Size, 3 ayda bir üst kol veya kalçalardan TREVICTA enjeksiyonu verilecektir.
Şizofreninin özellikle erken gençlik dönemlerinde yani 20–25 yaş aralığında daha sık ortaya çıkması bu yaşlarda bedenen ve ruhen büyük değişimlerin yaşanmasındandır. Bununla birlikte bazen çocukluk çağında da şizofreni belirtileri gözlenebilmektedir.
“Şizofreni, kişinin beyninin karar verme bölgesinin bozulduğu bir hastalıktır. Kişi aklına gelen ya da dışarıdan algıladığı bilgileri algılar, yorumlar ve cevap verir. Bunu beynin ön bölgesi yapar.
Şizofrenide kullanılan ilaçlara genel olarak antipsikotik adı verilir. Antipsikotikler eski kuşak antipsikotikler (nöropleptikler) ve yeni kuşak antipsikotikler (atipik antipsikotikler) olmak üzere iki gruba ayrılır. Nöroleptikler, şizofreniye sebep olan dopaminin etkinliğini azaltarak etki gösterirler.
Şizofreni hastaların önemli bir bölümünde kronik seyirli bir hastalıktır. Yani şizofreni belirtilerinin şiddeti azalsa da hastalık süreklilik gösterir. Zaman zaman ilaç tedavisinin aksatılması, stresli yaşam olaylarına maruz kalmak, uyku bozukluğu gibi sebeplerle hastalık belirtilerinde alevlenmeler olabilir.
ŞİZOFRENİNİN EVRELERİ NELERDİR? Şizofreni dört evreden oluşur. Hastaların çoğunda belirtiler tam olarak ortaya çıkmadan önce sosyal içe çekilme ve izolasyon, garip davranışlar ve uğraşlar, akademik performansta düşüş, mutsuzluk, kendine bakımda azalma gibi belirtiler görülür.
* Şizofreni hastaları genelde tehlikeli midir? Hastalığın bazı alt gruplarında tehlikeli davranışlar görülebilir. Özellikle zarar göreceğine dair sarsılmaz düşüncelere sahip hastalarda tehlikeli davranışlara rastlanabilir. Fakat tedaviyle hastalardaki şiddet riski azalır.
Şizofreni beyindeki hücre faaliyetleriyle ilgili bir durumdur. Beynin karar mekanizması, enerji programlaması bozulur. Beynin önem ve önceliklerini belirlemesi, hayal ile gerçek arasındaki sınırları fark etmesi, doğru ve yanlış diye oluşturduğumuz standartların bozulması durumunda şizofreni ortaya çıkar.
Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi, şizofrenide de lifli sebzeler, tohumlar, fındık gibi kuruyemişler, bol meyve, kepekli ekmek, buğday ekmeği, organik yumurta, organik balık ve Omega-3 yağ çeşitlerinin sıkça tüketilmesi, koruyucu ve beyni geliştirici etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri