Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Dünya'daki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kar ve buzullar ile yer altı suları oluşturur.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır.
Özetle günümüze kadar yapılan araştırmalara göre, Dünya en başından beri zaten sulak bir gezegen olabilir, su Dünya'ya zaman içinde gök taşları ve kuyruklu yıldızlar tarafından taşınmış olabilir ya da Dünya'daki suyun en azından bir kısmının kaynağı Güneş'in oluşumundan artakalan gaz ve toz bulutları olabilir.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya'nın %71'ini Hidrosfer, %29'unu karalar oluşturur. Kuzey Yarım Kürede %61'i Hidrosfer, %39'u kara iken, Güney Yarım Kürede %81'i Hidrosfer, %19'u karalar şeklindedir. Hidrosfer, canlıların yaşam kaynağıdır. Hidrosfer üzerinde birçok okyanus akıntısı etkilidir.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
180 ülkenin çevre performansını değerlendiren 2018 Çevre Endeksi içerisinde de su ile alakalı iki önemli gösterge yer alıyor. Raporda Türkiye'nin en başarılı olduğu alanların başında, atık su arıtma kapasitesini ölçüt alan “su kaynakları” göstergesi geliyor. Bu alanda dünyada 41. sırada olan Türkiye'nin skoru da 92,9.
Birleşik Krallık. İngiliz musluk suyu, İsviçre ve Kanada'nınki ile aynı sebeplerden dolayı dünyanın en temiz sularından biridir. Birincisi, İngiltere, İskoçya ve Galler'in kırsal kuzey bölgeleri, ülkenin çoğu için önemli bir içme suyu kaynağı olan çok sayıda tatlı su gölüne veya gölüne ev sahipliği yapmaktadır.
suyu içerisindeki çözünmüş oksijen miktarı litrede 0-10 ml arasında değişmektedir.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Her yıl küresel olarak tahminen 55 milyon insan kuraklıktan etkileniyor. Yetersiz su kaynakları, hayvancılık ve tarım sektörüne zarar verirken aynı zamanda insanların temel geçim kaynaklarını da riske atıyor.
DSİ tarafından ölçümü yapılan yıllık akış miktarlarının ortalamasına göre, Türkiye'nin yıllık toplam su miktarı 181,49 milyar m3 olarak belirlenmiştir. İklim analizine göre bu miktar 180,66 milyar m3 olarak bulunmuştur.
Türkiye'nin Su Kaynakları Potansiyeli
Bu miktarın yaklaşık yarısından fazlası (274 milyar m3) atmosferde buharlaşırken, 69 milyar m3'ü yeraltına sızmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne göre, tüketilebilecek yüzey suyu potansiyeli ise 98 milyar m3 olarak hesaplanmaktadır.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Türkiye'de en fazla yağış alan bölge olan Doğu Karadeniz Havzası'nın ortalama yağış yüksekliği 1200 ile 1300 mm arasındadır. Doğu Karadeniz Havzası kendi içinde 17 tali havza ayrılır. Toplam alanı 24 077 km2 olan havza, yılda ortalama 15 km3 yüzeysel su potansiyeli ile Türkiye potansiyelinin % 7,9'unu sağlamaktadır.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Türkiye'de 2.950 belediyenin 2.928'i su hizmeti veriyor. Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor. Belediyeler değişik kaynaklardan temin ettikleri suyun, yüzde 55'ini arıtıyor.
2050'ye gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşıyor olabileceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte 2040 yılına gelindiğinde su talebinin yüzde 50 artabileceği ve bu durumun da bu önemli yaşam kaynağı üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.
Uluslararası kıyaslamada Almanya su bakımından zengin bir ülke.
Dünya'nın 4'te 3'ünün su olduğu söylenmektedir aslında bilimsel bir ifade olarak görülen bu ifade hatalıdır. Dünya üzerindeki bütün sular küre haline getirilseydi dünyanın yarı çapı kadar çapı bile olamazdı. Dünya yüzeyinin 4'te 3'ü su ile kaplıdır. Bu tabire doğru denilebilir.
Araştırmacılara göre, yeryüzündeki suyun yüzde 97'sinden fazlası, insanların kullanımına uygun olmayan tuzlu sulardan oluşuyor. İçilebilir tatlı suların dünyadaki suya oranı yüzde 3'ün altında ve temiz suyun büyük bir bölümü kutuplarda yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri