Beyaz Yaka Nedir? Beyaz yaka nedir sorusunun cevabı; iş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan meslek grupları beyaz yakalı olarak adlandırılıyor. Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Beyaz yakalı işçiler, vasıflı ve yüksek vasıflı işler yapan çalışanları ifade eder. Ofis idaresinin ve yönetiminin bir parçasıdırlar. El işi yapmazlar ve beden gücünü daha az kullanırlar. Geleneksel olarak beyaz yakalı işçiler, resmi kıyafet giyerek resmi bir ortamda çalışan bir profile sahiptir.
Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
Mavi yaka kısaca işçi sınıfını temsil eder. Mavi yakalılar fiziksel işlerde çalışan el emeğine dayalı çalışan işçilere denir. Mavi yakalar, fabrikalarda, inşaatlarda, endüstriyel, üretim tezgahlarında, sahada çoğunlukla ayakta çalışırlar.
İlgili 20 soru bulundu
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Beyaz Yakalı Mesleklere Örnekler
Fakat işi gereği sahada, üretim merkezinde, fabrikada veya diğer endüstriyel alanlarda beyaz yakalı personeller de yer alabiliyor. Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor.
İş yaşamında, yüksek öğrenim görmüş, teknolojiyi yakından takip eden, problem çözme becerisine sahip, kreatif düşünebilen, bilgiyi üreten ve yayan, pek çok kabiliyete sahip bireyler günümüzde "sarı yaka" olarak adlandırılmaktadır.
Altın yakalılar iyi eğitim görmüş, yüksek donanıma sahip, teknolojiyi çok iyi kullanabilen çalışanları nitelendirmek için kullanılan bir tabirdir. Bu sınıfa dâhil olanların en önemli özellikleri sahip oldukları yaratıcılıkları sayesinde bilgi üretme, kullanma ve problem çözme yetenekleridir.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Meslek örneği verecek olursak; İnsan kaynakları, halkla ilişkiler ve reklamcılık sektörü, pazarlama, yönetim, araştırma ve geliştirme çalışanları, satış gibi departmanlar ya da doktor, hemşire, eczacı, laboratuvar sorumlusu gibi alanlarda görev yapanlar beyaz yakalı olarak nitelendirilirler.
Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu. Beyaz yakalılar ile yönetici ücretlerinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Beyaz yakalılar için 2023'te ücretlerde yüzde 60-65 arasında artış tahmin ediliyor. Asgari ücret bir yıl öncesine göre yüzde 100'e yakın artışla 8 bin 506 TL oldu.
Daha önce lise ve üstü eğitim durumuna sahip olan ama yaptığı işle eğitimi örtüşmeyen çalışanlar bu programdan faydalanabiliyorken, yeni düzenleme ile program sadece lise mezunları ile kısıtlanmış oldu. Bu düzenlemeyle beyaz yaka çalıştıran neredeyse tüm işletmeler programın dışına çıkartılmış oldu.
Mor yakalı lori (Eos squamata), papağangiller familyasından bir papağan türüdür.
Reklamcılık, müşteri temsilciliği, halkla ilişkiler gibi sektörlerde masa başı çalışanlara beyaz yakalı denir. Beyaz yakalıların üstü ise sarı yakalılar olarak tanımlanır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor.
Sektör bağımsız şirketlerde, çalışanların görevsel durumları esas alınarak sınıflandırılınca mavi yaka ve beyaz yaka diye iki ayrım ortaya çıkıyor.
Mavi yakalı işçi, el emeği yapan ve işçi sınıfında olan bir kişidir. Mavi yakalı iş vasıflı veya vasıfsız işçiliği içerebilir.
Beyaz yakalı personel
Bankacılar, muhasebeciler, mühendisler, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, planlama ve arge departmanlarında çalışanlar ve memurlar gibi pek çok meslek mensubu, beyaz yakalı çalışanlar arasında yer alır.
Mavi yakalılar genellikle hizmet ve mal üretimi yapan işletmeler, arazi, saha ve üretim tezgahında çalışabilirler. Mavi yakalılar zihin gücünden çok bedensel güç harcarlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş sahalarında çalışan kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği-İSG Uzmanları, Mimarlar, Mühendisler, Muhasebeciler, Avukatlar, Doktorlar, Hizmet ve Satış Elemanları, İş Danışmanları, Bankacılar, Psikologlar, Diyetisyenler, genel olarak beyaz yakalı pozisyonlar olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri