AP'de yer alan haberde, Kanada'nın Laurentian Üniversitesi jeologlarından Elizabeth Turner'in, Northwest Territories eyaletinde 1980'lerden beri incelediği kayalıklarda 890 milyon yıllık sünger fosilleri bulduğu belirtildi.
Tür adı bilinen en eski fosil ise Batı Avustralya'da Archaen kayalıklarında bulunan yaklaşık 3.5 milyar öncesine ait siyanobakterilerdir. Siyanobakteriler (Cyanobacteria) enerjilerini fotosentez yolu ile elde eden bir bakteri dalıdır.
Lucy (katalog numarası: AL 288-1), 1974 yılında Fransız Maurice Taieb ile Amerikalı paleontolog Donald Johanson'un ekibinin Doğu Afrika'da Etiyopya'nın Hadar (en) bölgesinde bulduğu, yaklaşık 3,2 milyon yıl yaşında, 105 cm boyundaki Australopithecus afarensis fosili.
İspanya Atapuerca'da 30 Haziran'da bulunan ilk insan türüne ait yüz parçalarının araştırılmasına devam edilse de bilim insanları bu fosillerin en az 1 milyon 400 bin yıllık olduğu ve Avrupa kıtasında şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski insan fosili olduğunu belirtiyor.
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesindeki bir kum ocağında, paleontolojik çağa ait olduğu sanılan fosil bulundu. 11 kilo ağırlığında ve 30-35 santimetre uzunluğundaki kemiğin ilik bölümüne bir insan eli rahatlıkla girebiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
En eski fosil nerede bulundu? Dünya'nın en yaşlı fosil izleri Quebec'teki Nuvvuagittuq Kabuk Üstü Kuşağı'nda keşfedildi. 4,2 milyar yaşındaki bu kuşakta gezegenimizin en eski tortul kaya katmanları yer alıyor. Öyle ki tortuların önemli bir kısmının antik bakterilerin atıklarından meydana geldiği düşünülüyor.
Avustralya'nın yerel basınında yer alan haberlere göre, 1997'de ülkede bulunan ve Mihaildis tarafından müzeye teslim edilen fosilin kertenkele benzeri bir sürüngene ait olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları fosilin, 240 milyon yıl önce Avustralya'da yaşayan amfibi bir hayvana ait olduğunu kaydetti.
Lucy, 1974'te bugünkü Etiyopya'da bulunan ve yaklaşık 3,2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Australopithecus afarensis türünden yetişkin bir dişiydi.
Araştırma sonuçları, yerli ve yabancı bilimsel makale yayımları, bilim insanlarının yeni araştırma ve keşifleri, uzmanların incelemeleri ve görüşlerine dayanarak söyleyebiliriz ki; 45 yıl önce tespit edildiği iddia edilen ”Lucy en eski insan atasıdır” tezi kesinlikle yanlıştır.
Günümüzden 2,4 ile 1,4 milyon yıl önce yaşamış olan Homo habilis Güney ve Doğu Afrika'da Pliyosen ve Pleistosen dönemlerinde 2,5 ile 2 milyon yıl önce Australopithecine'lerden ayrılarak evrilmiştir. Homo rudolfensis ise günümüzden 1,9 ile 1,6 milyon yıl önce Kenya'da Turkana Gölü çevresinde yaşamıştı.
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır.
†Ankarapithecus meteai
Anadolu'daki ilk insansı kalıntıları 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Sinaptepe'de bulunmuştur. 10 milyon yıl öncesine ait ve Ankara maymunu olarak da bilinen bu kalıntılara Ankarapithecus meteai adı verilmiştir.
Atapuerca'da 30 Haziran'da bulunan ilk insan türüne ait yüz parçalarının araştırılmasına devam edilse de bilim insanları bu fosillerin en az 1 milyon 400 bin yıllık olduğu ve Avrupa kıtasında şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski insan fosili olduğunu belirtiyor.
Lucy, Luc Besson'un yönettiği 2014 yapımı Fransız bilimkurgu filmidir.
Çok daha yaşlı olan fosillerin yaşlarını belirlerken bulundukları alandaki kayalıklardan elde edilen elementlerle belirlenmektedir. Volkanik kayaların bulunduğu bölgelerde ise bu çok daha kolaydır. Karbon-14 75.000 yaşın altındaki elementlerin yaşını belirlemede yeterince doğru sonuçlara ulaştırır.
Allosaurus, Jura döneminde 155-145 milyon yıl önce yaşamış etçil theropod dinozorlardandır. Bu cinse kesin olarak atfedilebilen ilk fosil kalıntıları, 1877'de paleontolog O.Charles Marsh tarafından tanımlanmıştır.
Araştırmada Lucy'nin kemiklerinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ile bir şempanze ve bir de insan kemikleri nokta nokta kıyaslandı. Lucy'nin insan-maymun Ara Formu mu yoksa sadece bir maymun mu olduğunun tespiti için yapılan bu araştırma sonucunda Lucy'nin bir insan-maymun ara formu olduğu sonucuna ulaşıldı.
Lucy adı yabancı kökenli olmasına rağmen son dönemlerde Türkçede ilgi çekmektedir. Bu doğrultuda parlak, aydınlık ve ışık gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir.
yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eş olarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır.
İlk modern insan olan Homo sapiensler, evrim teorisine göre 200.000- 300.000 yıl önce ilk insansı (hominid) atalarından evrilmişlerdir. Yaklaşık 50.000 yıl önce dil yeteneği geliştirmişlerdir. İlk modern insanlar yaklaşık 70.000-100.000 önce Afrika'yı terk etmeye başlamışlardır.
Araştırmacılar, onun bugünkü Homo sapiens yani modern insan kadar dik yürüyebildiğine dair kanıtlar buldu. Lucy, 1974'te bugünkü Etiyopya'da bulunan ve yaklaşık 3,2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Australopithecus afarensis türünden yetişkin bir dişiydi.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan ve kraliyet dönemine ait eşyaların sergilendiği Ulusal Müze'de dünyanın en eski ve en ünlü insansı fosili olarak bilinen "Lucy" de ziyaretçiler tarafından ilgi gören eserler arasında yer alıyor.
Halkalı denizanasına benzeyen fosilin bir mantara ait olduğunu gösterebilecek bir kimyasal yapıya rastlanmadı. Bu keşifle, 140 santimete boyundaki Dickinsonia fosili, en eski hayvan fosili olarak kayıtlara geçti.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
Dünyanın en yaşlı hayvanının yumuşakça şubesi çift kabuklu sınıfının bir üyesi olan Arctica islandica olduğu düşünülüyor. Ancak Ming adı verilen bu deniz canlısı 2006 yılında 507 yaşındayken öldü. Ming 2006 yılında Atlas Okyanusu'nun İzlanda'ya yakın bölümlerinde İngiliz araştırmacılar tarafından bulunmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri