İngiltere'de yapılan ve nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeleri kapsayan araştırmaya göre, 2023 yılında dünyada en hızlı internet hızına sahip ülke geçen yıl olduğu gibi yine Tayvan oldu. Tayvan'da ortalama indirme hızı 153.51 Mbps olurken, bu ülkeyi 152.45 Mbps ile Fransa izledi.
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Türkiye, SpeedTest indeksinde mobilde 69 ve sabitte 109. sırada. SpeedTest sayfasında, her ayın ortalarında bir önceki ayın raporu yayınlanıyor. Aralık 2023 rakamı yeni yayınlandı. Bu index, hem Mobil telefon üzerinden internet hızı hem de sabit (yani ADSL ya da fiber) internet hızını veriyor.
Mobil İnternetin Lideri Turkcell, Sabit İnternetin Lideri TurkNet. Sabit internetlere geçtiğimizde en yüksek hızı sağlayan 64.31 Mbps ile TurkNet olurken, onu 46.66 Mbps ile Turksat Kablo takip etti. Bu iki şirketi ise 38.54 Mbps ile Turkcell, 28.16 Mbps ile Türk Telekom ve 26.40 Mbps ile Vodafone izledi.
Sabit internet sağlayıcıları arasında ise TurkNet, en yüksek indirme hızı ve en düşük gecikme süresiyle lider konumda. TurkNet kullanıcılarının ortalama indirme hızı 66,57 Mbps olarak kaydedildi. TurkNet'i sırasıyla Türksat Kablo, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone takip ediyor.
İlgili 39 soru bulundu
İngiltere'de yapılan ve nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeleri kapsayan araştırmaya göre, 2023 yılında dünyada en hızlı internet hızına sahip ülke geçen yıl olduğu gibi yine Tayvan oldu. Tayvan'da ortalama indirme hızı 153.51 Mbps olurken, bu ülkeyi 152.45 Mbps ile Fransa izledi.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
Dünyanın en gelişmiş şehirleriyle birlikte 1.000 Mbps hız Türkiye'de de var!
Raporun 43. sayfasında ise internet hızı en yavaş ve en hızlı olan 10 ülkenin bulunduğu tablolar paylaşılmış. Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS).
İşte detaylar.. Temmuz ayında başlatılan ve 13 Kasım'da resmi olarak hizmete alınan Pekin-Uhan-Guangzhou üzerinden uzanan 3000 kilometreden fazla uzunluğundaki yüksek hızlı optik fiber ağı, 1,2 terabitlik veri iletim hızına sahiptir.
Bunun ilk nedeni, Türkiye'deki internet kullanıcılarının çok fazla farklı bağlantı noktası geçiyor olması. İkinci neden ise Türkiye'nin coğrafi konumunun kötü oluşu. Üçüncü neden ise 80 milyon nüfuslu ülkenin internetinin tek bir internet servis sağlayıcısının (ISP) elinde bulunması.
Listenin başında 2 dakika 58 saniye ile Liechtenstein var.
Nasa birimleri arasında 10 Gbps İnternet hızı kullanıyor.
Avustralyalı araştırmacılar, internet bağlantısı hızında dünya rekoru kırıp saniyede 44,2 terabayta (TB) ulaştı. Bu hızla, 1000 adet yüksek çözünürlüklü bir filmi bir saniyede indirmek mümkün.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran'da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Dünya standartlarında bir teknoloji olan 1000 Mbps internet hızını 1 Gbps (Gigabit) olarak ifade edebiliriz.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri