2803 Sayılı “Jandarma Teşkilat, görev ve Yetkileri Kanunu” gereğince Jandarmanın görevleri; Mülki, Adli ve Askeri olmak üzere üç ana başlık altında toplanmaktadır.
Jandarma içerisinde bulunan sınıflar generaller, subaylar, astsubaylar, uzman jandarmalar, uzman erbaşlar ve erbaşlardır.
a) Halkın can, ırz ve malını korur. b) Suç işlenmesini önlemek ve kamu düzenini sağlamak için gerekli önlemleri alır. c) Asayişi, kamunun ve kişilerin güvenliğini ve konut dokunulmazlığını korur. ç) Anayasada ve kanunlarda düzenlenen hak ve hürriyetlerin güvenli şekilde kullanılması için gerekli önlemleri alır.
Birincisi; meydana gelen olaylardan acil olanlarını önlemeye yönelik devriye, ikincisi ise; genel olarak önleyici kolluk devriyesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
(10) Jandarma Asayiş Komando Birlikleri: Gerektiğinde bağlı olduğu İl Jandarma Alay Komutanlığının diğer birliklerini takviye etmek, her türlü toplumsal olaylara süratle müdahale etmek, takip ve tenkil harekatını yürütmek amacıyla; Jandarma Genel Komutanlığınca gerek görülecek yerlerde konuşlandırılan birliklerdir.
Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar.
Tümgeneral Cengiz YILDIZ, 1968 yılında Nevşehir'de doğmuştur. 1989 yılında Kara Harp Okulundan, 1990 yılında Piyade Okulundan, 1991 yılında Jandarma Subay Temel Kursundan mezun olmuştur.
Çünkü 2016'ya kadar atama, sicil, ceza, disiplin yönünden askeri hiyerarşiye bağlıydı. FETÖ ayaklanmasıyla birlikte kanun değişikliği yapılarak Genelkurmay ile bağı kesilerek İçişleri'ne bağlandı.
Görevleri. Jandarma her zaman yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı tevazu, fedakârlık ve feragat örneği bir kanun ordusudur. 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na göre jandarmanın görevleri; adli, askerî, mülki ve diğer görevler olmak üzere dört ana başlık altında toplanmaktadır.
MADDE 41- (1) Jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hallerinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek bölümleriyle kuvvet komutanlıkları emrine girer, kalan bölümüyle normal görevlerine devam eder.
2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Jandarma Astsubay maaşları 34160 TL'dir. En düşük Jandarma Astsubay maaşı 27330 TL iken, en yüksek Jandarma Astsubay maaşı 68550 TL'dir.
Jandarma Özel Harekat anlamına gelen JÖH, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde yer alan taktik komando birimine aittir. Birçok göreve sahip olan bu birim sızma, keşif, arama ve yok etme görevlerini icra eder.
Uzman erbaşlar 2019 yılından itibaren 24 hafta (6 ay) süre ile (askerliğini yapan-yapmayan) Yenifoça, Kırkağaç, Safranbolu, Kastamonu ve Seferihisar'da yetiştirilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Jandarması, emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin verdiği görevleri yerine getiren, silahlı genel kolluk kuvvetidir.
2. Jandarma : Jandarma da kolluk görevlisi olarak önleyici mahiyette üst araması yapma yetkisine sahiptir (Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m.47).
Jandarma Genel Komutanlığı logosunda yer alan "dört adet yıldız" Jandarma Genel Komutanlığı'nın seviyesini, "meşe yaprağı" sürekliliğini, "meşale" eğitimi ve öğretimi, "Türkiye haritası" mülki görevlerini, "terazi" adli görevlerini, "süngü" askeri görevlerini, "1839" ise kuruluş yıldönümünü simgelemektedir.
Personellerin bu şekilde belirlenmesiyle görev dağılım yerleri de belirli kriterlere göre değişmektedir. Doğu görevi şark yani mecburi hizmet demektir. Bu yüzden her askeri ve Jandarma Komutanlığı'na bağlı vatandaşların bu yerlerde hizmetini yapması zorunlu olarak bilinmektedir.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
(5) Jandarma asayiş kıyafeti : Şapka, bere, örme yünlü bere, boyunluk, eldiven, kışlık gömlek, yazlık gömlek, parka, pantolon, kemer, bot ve çoraptan oluşur. Kıyafetin gömlek ve pantolonu koyu laciverttir. Şekilleri bu Yönetmeliğin Ek-1'indedir.
Mecburi hizmet süreleri, subay ve astsubaylarda olduğu gibi Uzman Jandarmalarda da 10 yıl iken bu süre 2016 yılında 15 yıla çıkarılmıştır. Stajyer rütbeli olarak Jandarma genel komutanlığının İlçe Jandarma komutanlıklarında 6 Ay süreli staj eğitimleri yapılmaktadır ve bu görev sürelerinden sayılır.
Deprem, çığ, sel-su baskını, toprak kayması ve bina çökmesi gibi doğa ve insan kaynaklı afetlerde arama kurtarma faaliyeti icra etmektedir. “İNSAN HAYATI ÖNCELİĞİMİZDİR.”
Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. Ohal, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri