Proafktif Liderlik Yaklaşımı: Ön seçimler ile problem ortaya çıkmadan önlem almak. İyi oluşturulmuş hedef ile çözüm odaklı yaklaşım. Duygusal dayanıklılığın proaktiviteye katkısı Esneklik proaktifliği besler.
Bunlar; reaktif (reactive) narsist liderlik, kendi kendini aldatan (self deceptive) narsist liderlik ve yapıcı (constructive) narsist liderlik şeklindedir. Reaktif liderler için en önemli şey “ben”dir ve bu tür liderler sadece kendileriyle ilgili olan şeylere önem verirler.
Proaktif olmak; "koşul ve duygulara dayanan tepkiler yerine, değerlere ve prensiplere dayanan davranış yeterliğine sahip olmak" demektir. Proaktif kişilikte davranışsal eğilimlerin dışsal faktörlerden uzak, içsel duygularla, bireyin içinden gelerek yapıldığı düşünülmektedir.
Olaylardan etkilenen olmak yerine, olayları etkileyen yönünde adım atan, olaylardan şikayet etme yerine harekete geçip çözüm yaratmaya çalışan davranış biçimidir.
Proaktif, herhangi bir durum karşısında insiyatif alarak müdahale etmek anlamına gelir. Yani bir şey olduğu zaman proaktif olan kişi konudan anlasa da anlamasa da müdahale eder. Bunun sonucu olumlu veya olumsuz yönde olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Proaktif Kişilik; olaylar veya sorunlar ortaya çıkmadan önce gerekli tedbir ve önlemleri alan, bilgi toplayan, düşünüp analiz eden, planlar hazırlayan, sorunları çözmekten daha çok önlem alamaya çalışan, harekete geçen kişilik özelliğidir. Proaktif olmak bir davranış özelliğidir.
Proaktif olmak, önleyici ve öngörülü bir tutum sergilemek anlamına gelir. İş hayatında proaktif olmak, sorunları önceden fark etmek ve çözüm yolları üretmek demektir. Kişisel hayatta ise proaktif olmak, hedefler belirlemek ve bu hedeflere doğru adımlar atmak anlamına gelir.
Proaktif davranış, stres yaratacak herhangi bir olayın gerçekleşmesi anında otokontrolü kaybetmeden tepki vermek yerine, tepkiden önce kontrol mekanizması oluşturarak, koşulları geliştirici şekilde inisiyatif alarak, insanların ruh ve düşünce halini anlayarak hareket edebilmek ve etken davranabilmektir.
Proaktif bireyler, iş hayatlarında ve kariyer evrelerinde daha fazla bağımsız hareket etme ve karar alma yeteneğine sahiptirler (Siebert vd., 1999). Proaktif bireyler kariyerlerini tesadüflere bırakmak yerine kendi kararlarını almaları sebebiyle iş hayatında başarılı ve mutlu olacaklardır.
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
kelimesi sıfat olarak "zamanından önce değişiklik yapılarak önlem alınan; önceden davranılan" anlamına gelmektedir. sergilenir. Proaktif bireyler, davranışa yön veren, geleceğe odaklanan, gerektiğinde eylemlere değişiklik getiren veya kendisini değiştiren kimselerdir (Bindl ve Parker, 2010).
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
canlı, hareketli, aktif, dinamik s.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Proaktif kelimesinin tanımının tam zıttı olarak "reaktif" kelimesini kullanabiliriz. Reaktif yaklaşım, ise olaylara etki etmekten ziyade, olaylar gerçekleştikten sonra etki altında kalan anlamındadır. Reaktif davranış gösteren insanlar ancak etkiye maruz kaldıklarında aksiyon almayı düşünürler.
Proaktif ve reaktif terimlerini ise şu şekilde tanımlıyorlar; müşteri bildirmeden farkedilen olayları (event) proaktiftir. Müşterinin bildirimi ile müdahale edilen olayları reaktiftir.
Proaktif yaklaşım; mevcut veya meydana gelmiş bir durumla ilgilenmek, uyum sağlamak, bu duruma dair süreçleri kontrol etmek ve yönetmekle değil, henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşmesi muhtemel olay veya durumları rakiplerden önce görerek önlemler alarak pozisyon belirlemektir.
En basit haliyle proaktif yaklaşım anlamı olumsuz bir durum yaşanmadan önce düşünebilmek, karar verebilmek ve bunları uygulayabilmektir. Bu şekilde ortaya çıkması beklenen olumsuz durumdan en az etkilenme amaçlanır.
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Proaktif stratejiler, bir kurumun ilgi alanını en iyi şekilde gerçekleştirmek için belli bir iletişim programını yerine getirme yaklaşımını kapsar. Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir.
Proaktif (aktif kriz yönetimi) yaklaşım, kurumların daha kriz ortaya çıkıp kurumu tehdit etmeden kriz ihtimalini düşünerek gerekli adımları atmaları anlamına gelmektedir. Aslında bütün krizler, tam olarak ortaya çıkmadan önce erken uyarı sinyalleri gönderirler.
Proaktif iletişim, fırsatlar yaratmaya yönelik ve olumsuz durumlar olmadan harekete geçirilebilen bir süreci ifade eder. Reaktif iletişim ise, olumsuz bir duruma ya da olaya karşı gösterilmesi zorunlu olan tepkiyi ifade eder.
Reaktif Olmak Ne demek? Reaktif olmak, Kimya terimidir ve her hangi bir kimyasalla reaksiyona girmek demektir. Reaktif olmak, Kimyasal tepkimeye uğradığında harcanarak farklı bir ürüne dönüşmek demektir.
bilerek ve isteyerek yeni koşulların oluşmasını sağlamak ya da olağan koşulların seyrini değiştirmek için inisiyatif kullanmak, böylikle işini geliştirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri