Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bulunan Colorado Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, uzun süren çalışmalar sonucunda Antarktika Kıtası'nı çevreleyen
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi. Havası en temiz ülkeler ise Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar olarak sıralandı.
İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, konuyla ilgili bir rapor yayınladı. 131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
İlgili 17 soru bulundu
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
Bugünün Hava Kalitesi-Mardin, Mardin
Hava kalitesi kabul edilir düzeydedir ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine sıra dışı hassasiyete sahip çok az sayıda insan için daha ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
8. Neuchâtel, İsviçre (4.5 μg/m3)
EuroNews'in haberine göre, Avrupa'nın en temiz havasına sahip 10 şehri.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Hava kirliliğinden korunmak için; Rüzgarı takip edin: Rüzgarın yönü gün boyunca değişiklik gösterebiliyor.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Dünyanın en kirli ülkeleri arasında 1. sırada Moğolistan yer aldı. Son sırada yani en temiz ülke olarak da Finlandiya yerini aldı. Tabii ki bu karşılaştırmaları yaparken ülkelerin nüfus oranlarını da göz önünde bulundurmak lazım. Ancak sonuç olarak araştırmanın ölçeği nüfusla bir karşılaştırma yapmıyor.
Bunu ilk, Kasım 2020'de Avrupa Çevre Ajansı EEA tarafından hazırlanan bir rapor ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Almanya'daki havanın kalitesi 2019'da ancak „iyi“ olarak değerlendirilmişti; çapı 2,5 mikrometreden (PM 2,5) daha küçük ince toz miktarı 11,01µg/m³ civarındaydı.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir. Hamam böceğinin Latince ismi Blattodea olup bu hayvanlar çoğu zaman yuvalarında yaşarlar. Hamam böceğinin dünya üzerinde 4 bini aşkın türü bulunmaktadır.
2019 yılında yapılan araştırmada dünyanın yaşam kalitesi en yüksek ülkesi olarak seçilen İsveç'te lagom isimli bir felsefeye inanılıyor. Ne çok ne az, dengeli bir yaşam fikrini içeren felsefe, İsveçlilerin mutluluklarının ve yaşam kalitelerinin yüksekliğinin esas çıkış noktası.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) yeni raporuna göre, Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde İspanya'nın ardından ikinci sırada İtalya gelirken, İzlanda üçüncü, Japonya dördüncü, İsviçre beşinci, İsveç altıncı, Avustralya yedinci, Singapur sekizinci ve Norveç dokuzuncu sırada yer aldı.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Beytepe, Ankara'nın en temiz havasına sahip bölgesi olarak dikkat çekiyor.
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de son 4 yılda havası en temiz iller Rize, Artvin, Ardahan ve Tunceli olurken havası en kirli iller olarak Iğdır, Bursa, Düzce, Afyon, Kahramanmaraş ve Manisa öne çıktı.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Arazi yapısı genel olarak “ Kalkeri” diye adlandırılan kayalık bir yapıya sahip olup bu kaya katmanının meydana getirdiği derin vadi ve tepeler şeklindedir. Karasal bir iklime sahip olan ilçede yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
Bugünün Hava Kalitesi-Diyarbakır, Diyarbakır
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri