Roma İmparatorluğu döneminde 384 yılında yapılan Adana'daki Taşköprü dünya gündeminde... Associated Press (AP) Haber Ajansı, Adana'da Seyhan Nehri üzerindeki Taşköprü'nün fotoğrafını yayınladı. Ajans, Taşköprü'nün dünyada hâlâ kullanılabilen en eski köprü olduğunu duyurdu.
Kervan Köprüsü ya da Kemer Köprüsü, MÖ 850 yıllarında Meles Çayı üzerinde inşa edilmiş dünyanın en eski köprüsüdür ve dünyada henüz ayakta olan en eski insan yapımı yapılardan biridir.
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olması nedeniyle halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü; Ortaköy ve Beylerbeyi arasında Asya ve Avrupa'yı karayoluyla birbirine bağlayan asma bir köprüdür.
Tarihte ilk kez M.Ö. 513 yılında Pers hükümdarı Dara, Boğaz'ın en dar olan yeri, yani Rumeli Hisar ile Anadolu Hisarı'nın bulunduğu yerde gemileri yan yana dizdirerek köprü kurdurmuştur. Bu şekilde 80.000 askeri Boğaz'ın diğer yakasına geçebilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
İlk köprülerin Çin'de yapıldığı, oradan Hindistan'a yayıldığı tahmin edilmektedir. Arada ayaklar yaparak birden fazla açıklıklı köprüler inşa edilmiştir. MÖ 4000'de Mezopotamya'da ve MÖ 3000 yıllarında Mısır'da ilk kemere benzer köprülere rastlanmaktadır.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün temeli İstanbul adına çok anlamlı olan ve kentin fethedildiği günün yıl dönümüne denk gelen 29 Mayıs 1985'te atıldı. Yapım çalışmalarına 4 Aralık 1985'te başlanan köprünün ilk tabliyesi 17 Eylül 1987'de yerine yerleştirilirken, 4 Şubat 1988'de tabliyelerin montajı tamamlandı.
Taşköprü Dünyada hala kullanılan en eski köprüdür: Taş Köprü, Adana, Türkiye - Tripadvisor.
Changhua-Kaohsiung Viyadüğü 157 km, Tayvan
Dünyanın en uzun ikinci köprüsü Changhua-Kaohsiung Viyadüğü'dür. Tayvan Yüksek Hızlı demiryolu hattının bir kısmı için viyadük görevi görür. Köprü 157 km uzunluğundadır.
Toplam 12 şeritli Yaşasın Mısır Köprüsü, Nil Nehri üzerinden 100 bin nüfuslu Varak adasıyla Şebra bölgesini birbirine bağlıyor. Köprünün yapımında bir milyon metreküp beton, bin 400 kilometre çelik kablo ve 160 asma kablosu kullanıldı.
Danyang-Kunshan Köprüsü (Çince: 丹昆特大桥; pinyin: Dān Kūn Tèdà Qiáo), Çin'ın Jiangsu eyaletinde bulunan bir Demiryolu köprüsüdür. Köprü Danyang, Changzhou, Wuxi, Suzhou ve Kunshan kentlerinden geçmektedir. Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olup 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.
Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur.
Boğazın gerdanlığı 48 yıldır kıtaları birbirine bağlıyor
"İstanbul Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen ve 30 Ekim 1973'te hizmete açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 48 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor.
'Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, 50 yıl önce 20 Şubat 1970'te Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakanı Süleyman Demirel tarafından atıldı.
ICA HAKKINDA
Başarılı yapım sürecinin ardından Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi'nin işletmesini de üstlenen ICA, güçlü işletme kadrosu ve işbirliği içinde olduğu Türkiye'nin lider markaları ile hizmet veriyor.
Başkan Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti." ifadelerini kullandı.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı Asma Köprüler sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.
Şehrimizin en az 30-40 yıllık ulaşım ihtiyacını karşılayacak" dedi. Türkiye'nin en uzunu henüz trafiğe açılmayan 1408 metre ana açıklığı ile İstanbul Boğazı üzerindeki Yavuz Sultan Köprüsü.
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür. 1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş olan ve günümüzde hizmet vermekte olan Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür.
Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri