Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara ya da tıraş olanlara söylenen bir söz öbeğidir. Halk arasında kimi zaman saatler olsun, kimi zaman ise sıhhatler olsun şeklinde kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı ise sıhhatler olsun şeklinde geçer.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sıhhatler olsun kelimesi nezaket sözü demektir. Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür.
Cevap. Sıhhatler olsun, saç traşı veya banyo yapana denir. Sakal traşı olana geçmiş olsun demek âdettir.
Sıhhatler olsun günlük konuşma diyalogları arasında çok fazla kullanılır. Genelde nezaket sözü olarak kullanılan bu ifade banyodan çıkan ya da yeni tıraş olan kişilere söylenir.
Berber, erkek saçı kesen; sakal ve bıyık tıraşı yapan meslek erbâbı. Günümüzde pek çok berber saç boyama ve fön çekimi gibi işlemleri de gerçekleştirmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Berber veya kuaförden çıkınca tıraş olan veya saç yaptıranlara 'sıhhatler olsun' denir.
Damat tıraşı içerisinde saç kesimi, sakal tıraşı ve kısa bir cilt bakımı içeren bir uygulamadır. Damadın tercihlerine uygun ve modern bir sakal tıraşı yapılır. Ardından saçlar kesilir ve gece boyunca dağılmayacak şekilde sabitlenir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı 'tıraş' şeklinde geçmektedir. Halk arasında genelde 'traş' olarak yanlış bilinir ve bu şekilde yazılır.
İşte, merak ettiğiniz " Saatler olsun mu sıhhatler olsun mu?” sorusunun cevabı… Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” denir.
Dilimizde çok sık kullanılan bu kelime dilimize ise, Arapçadan geçmiştir. Sıhhat kelimesi, dilimizde hem cümle içinde hem de tek başına sıkça kullanılıyor. Dilimizde sıhhat kelimesi en çok da, sağlıklı anlamında kullanılır. Sıhhatli olmak deyimi, aynı zamanda da sağlıklı olmak anlamına gelir.
4 mezhebin imamlarına göre haramdır. Yani sakal tıraşından bahsediyoruz, kafa tıraşı caiz. 3 mezhebin cumhur ulemasına göre de haramdır. İmam Şafii'nin kendine göre haramdır, cumhur ulemasına göre mekruhtur. Bundan dolayı cumhrun görüşüne göre erkeğin sakalını tıraş etmesi haram olur" şeklinde cevap verdi.
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir.
Köse kelimesi anlam olarak, erkeklerin sakal ya da bıyığının çıkmamasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Köse kelimesi için ayrıca seyrek sakalı olan ifadesi de kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre köse kelimesi, bıyığı ve sakalı çıkmayan ya da seyrek çıkan erkek olarak açıklanmaktadır.
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara ya da tıraş olanlara söylenen bir söz öbeğidir. Halk arasında kimi zaman saatler olsun, kimi zaman ise sıhhatler olsun şeklinde kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı ise sıhhatler olsun şeklinde geçer.
Tıraştan sonra ılık bir duş alın. Çünkü bu gözenekleri rahatlatır. Mutlaka tıraş köpüğü ve jeli kullanın. Daima jiletinizi kuru ve temiz bırakın.
Duştan hemen sonra veya duş alırken tıraş olmanızı öneriyoruz. Nemlendirme sakallarınızı yumuşatarak tıraş bıçağının daha kolay kaymasını sağlar.
Banyo içerisinde duşu da barındıran süresi olmayan bir aktivite iken duş daha kısıtlı ve aceleci bir temizlenme ve yıkanma biçimi olarak söylenebilir. Duşta özellikle ayakta durmak gerektiğinden yukarıdan akan su ile temizlenilir. Bu sayede hızlı bir şekilde temizlenme ve su ile banyo yapılır.
Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım gibi işlemlerini gerçekleştirdiği oda.
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir.
TIRAŞ TDK İMLA
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"tıraş"tır.
Yazılışı en çok karıştırılan kelimelerden biri olan tıraş, genellikle traş şeklinde yazılıyor. Tıraş kelimesinin doğru yazılması için “ı” harfini kullanmamız gerekiyor. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Doğru yazımı da tıraş olarak geçmektedir. Tıraş kelime anlamı, saç ve sakalı kesme eylemi, erkek saçını keserken verilen biçim, kesilme ya da kazınma zamanı gelen saç sakal olarak belirtilmektedir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
- Damadın saç ve güzellik salonu masrafını damadın ailesi karşılar. -Düğün arabası havlularını gelin tarafı temin eder. Erkek tarafı buna karışmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri