Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın araştırmalarına göre, dünyada tatlı su tüketimi bu kaynakların yeniden oluşması sürecinden daha hızlı işliyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti'ye göre "Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil."
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre küresel nüfusun %40'ı su kıtlığıyla mücadele ediyor ve 700 milyon kadar insan 2030 yılına kadar kuraklık nedeniyle göç etmek zorunda kalma riskiyle karşı karşıya. Bu aynı zamanda gıda kıtlığı, yetersiz beslenme, salgın hastalıklar gibi pek çok riski de beraberinde getirebilir.
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
2050'ye gelindiğinde dünyada 5,7 milyar insanın yılda en az 1 ay suyun kısıtlı olduğu yerlerde yaşıyor olabileceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte 2040 yılına gelindiğinde su talebinin yüzde 50 artabileceği ve bu durumun da bu önemli yaşam kaynağı üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye'nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
Suya ihtiyacı olmayan canlılar ise boş buldukları bu alanda yeni bir sistemin oluşumuna ön ayak olur. Bu oluşan sistem de yıllar içerisinde oturur ve devamlılığını bir müddet daha korur. Bu olay canlıların evriminde baya bir değişikliğe de hem doğrudan hem de dolaylı olarak neden olacaktır.
Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.
Yağışların giderek azaldığı son yıllarda, yağışlardan beslenemeyen yer altı sularında, çekilen su miktarı beslenmeden fazla olduğunda yer altı suyunun bitmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050'lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile 'kıtlık-kuraklık' çeken bir ülke haline geleceğiz.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Elde edilen veriler ise bizi daha çok endişelendirmektedir. Çünkü verilere baktığımız zaman 2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısı tatlı su kaynaklarına ulaşmakta çok ciddi sorunlar yaşayacak. 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75'i tatlı su kaynaklarına ulaşmakta olumsuzluklar yaşayacak.
Su Olmasaydı, evrendeki tüm canlılar için yaşam alanı olmazdı, yeryüzünde en fazla bulunan maddelerden olan su hayatın temel taşıdır. Okyanuslar ve denizler yeryüzünün yaklaşık olarak onda yedisini kaplamaktadır. Atmosferde, toprakta ve yeryüzün de yaşayan tüm canlılarda su vardır.
Yeryüzünde su miktarı yıllar içiresinde sabit kalmakta ve nüfus, tarımsal ve endüstriyel su kullanımı arttıkça, su kaynakları üzerindeki baskı da derinleşmekte. Arz ve talep arasında oluşan bu dengesizlikler su kıtlığı adı verilen küresel bir sorunu ortaya çıkarıyor.
"Gelecekte gıda krizlerine yol açabilir" Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun gıda ihtiyacını yer altı su kaynaklarını tüketerek yapılan büyük ölçekli tarım üretiminden sağladığına dikkati çeken bilim adamları, kaynakların tükenmesinin gelecekte gıda krizlerine yol açabileceği uyarısında bulundu.
18 EYLÜL 2023 İTİBARİYLE - YouTube.
'Sıfır yağış diye bir öngörüm yok'
Şubat 2023'te BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz'a göre İstanbul'un su kaynaklarının uzun vadede tükenmesi mümkün değil.
Ancak genel bir değerlendirme yaptığımızda; ülkemiz, kişi başına düşen su miktarı değerlendirildiğinde 'su stresi' yaşayan bir ülke ve yapılan çalışmalara göre önümüzdeki 20-30 yıllık süreçte nüfus artışı da göz önünde bulundurularak 'su kıtlığı' yaşayan bir ülke olmamız bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri