Antarktika, dünyanın beşinci büyük kıtası. Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alıyor. Kıtanın, yaklaşık yüzde 98'i buzla kaplı. Burada bulunan buz miktarı, yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturduğu için Antarktika, 'dünyanın buzdolabı' olarak adlandırılıyor.
Güney Yarım Küre'nin en güneyinde yer alır. Türkiye'den yaklaşık 14 kat büyük bir yüzölçümüne sahip. Kıtanın yaklaşık %98'i buzla kaplıdır, geriye kalansa kara kısmıdır. Burada bulunan buz yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık %90'ını oluşturduğundan dünyanın buzdolabı olarak adlandırılır.
Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir. Bu durum her iki kutup için de geçerli olduğu halde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur.
Kuzey Kutbu, Dünya'nın ekseninin üst kısmında, kuzeyde kalan noktayı tanımlar. Güney Kutbu Antarktika kıtasında yer alırken, Kuzey Kutbu Arktik Okyanusu'nun ortasında yer almaktadır. Kuzey Kutbu'nda kara yoktur, sadece kalın bir buz kütlesi vardır.
Kutup ayıları Antarktika'da yaşamaz. Kıtada 35 penguen türü, 200 balık türü, 12 balina, onlarca farklı kuş türü yaşamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor.
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
Dünyanın kutup bölgeleri, Dünya'nın ayrıca soğuk bölgeleri olarak bilinen, (Kuzey ve Güney Kutupları) coğrafi kutupları çevreleyen buzul arazili toprak bölgeleridir. Bu bölgeler Arktik Okyanusu çevresi ve Güneyde bulunan Antarktika kıtasıdır.
Bolu Batı Karadeniz Orman Araştırma İstasyonu'nda hava sıcaklığı, sıfırın altında 12,2 derece kaydedildi. Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu.
Uydular yardımıyla tespit edilen dünyanın en soğuk noktası -93,2 derece olarak ölçüldü. Beklendiği gibi Antarktika'nın tam merkezinde yer alan en soğuk nokta 10 Ağustos 2010 tarihinde tespit edildi.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Araştırmalara göre dünyada hayatın devam ettiği en soğuk yerleşim yeri olarak Rusya'da bulunan Oymyakon köyü. Oymyakon'da kış aylarında hava sıcaklığı eksi 52 ila eksi 71 derece arasında değişiyor. Yakutsk, dünyanın en soğuk şehri.
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk'ta hayat durmuyor. Yakutsk'da yaşayan 250 bin kişi bu soğuğa alışkın. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Arktika olarak adlandırılan Kuzey Kutup Dairesi'ndeyse, Kuzey Buz Denizi, Rusya, Grönland (Danimarka, Kanada, Alaska (ABD), Norveç, İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler bulunur. Bu dairede yaklaşık 4 milyon insan yaşar.
Antarktika'yı ziyaret eden ilk Türk bilim insanı olan Atok Karaali'nin ismini taşıyan “Karaali Kayalıkları”nın adlandırılmasının 1968 yılında Antarktika Adları Danışma Kurulu tarafından yapıldığı belirtiliyor.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Dünyanın en doğusu diye bir yer yoktur. Şöyle düşünün, Yeni Zellanda ve Kanada arasında 16 saatlik bir fark var. Şimdi biz diyoruz ki Yeni Zellanda'da güneş önce doğar. Yai Güneş Kanada'da doğduğunda Yeni Zellanda çoktan o güne girmiştir ve orda güneş daha önce doğmuştur.
Türkiye'nin en kuzey ucu Sinop ilinde İnce Burun; en güney ucu Hatay'da Beysun koyu güneyi olurken, en batı ucu Çanakkale Gökçeada'daki Avlakaburnu, en doğu ucu ise Iğdır ilimizde Aras Irmağı dil kesiminde yer alır.
Batı dünyası, Batı medeniyeti ya da kısaca Batı, dünyanın diğer medeniyetlerine kıyasla Avrupa ve Kuzey Amerika'yı kastetmek için kullanılan siyasal kavram. Soğuk Savaş esnasında Batı kavramı Batı Bloku olarak Avrupa'daki ve Kuzey Amerika'daki komünist olmayan ülkeleri kastetmek için kullanılmıştır.
Ramazan-ı Şerif bu yıl yazın en uzun günlerine denk geldi... Oruçla geçen süre 17 saati buluyor... Umman'daki Vakan Köyündeki Müslümanlar hariç... Çünkü onlar, güneşin doğuşundan batışına kadar sadece 3,5 saat oruç tutuyorlar. İşte dünyanın en kısa oruç tutulan yeri..
Oruçlu kalma süresinin en uzun yaşandığı yer bir Kuzey bölgesi olan İskandinavya iken burada en uzun oruç tutan ülke ise İzlanda. Dünyada en kısa oruç tutan ülke ise bir Güney Amerika ülkesi olan Şili olarak kayda geçiyor.
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri