rm komutu, belirtilen Dosya parametresine ilişkin girişleri bir dizinden kaldırır. Bir girdi bir dosyaya son bağlantıysa, dosya silinir. Bir dosya için yazma izniniz yoksa ve standart giriş bir uçbirimse, dosya adını girmeniz istenir ve dosyayı silmek istediğinizi doğrulamanız istenir.
rm komutu ise dizinleri içindekilerle birlikte silmek için kullanılır. Eğer sadece dizini silmek istiyorsanız, rmdir'e bir alternatif olarak rm -r kullanın. Not: Bu komuta fazlasıyla dikkat edin ve hangi dizinde olduğunuzu kontrol edin. Bu her şeyi silecektir ve geri dönüşü yoktur.
rm (remove yani silme kelimesinin kısaltması) Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosyaları, dizinleri ve sembolik linkleri silmek için kullanılan bir komuttur.
ls , Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar dosyalarını listeleyen komuttur. ls komutu POSIX ve Tekil UNIX Şartnamesi ile düzenlenmiştir. Herhangi bir argüman verilmediğinde, geçerli dizindeki dosyaları listeler. Bu komut EFI komut satırında da mevcuttur.
more. more komutu cat ile aynı ile vazifelidir. Ancak more komutunun bir avantajı tek sayfada gösterilemeyecek olan dosyalar okunurken boşluk tuşu ile kaydırma olanağı sağlamasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Komut sonucunu parça parça yazdırmak için more komutu kullanılır. Komut sonucunu more gibi parça parça yazdırmak için less komutu kullanılır.
28. which Komutu
which komutu, kabuk komutlarının tam yolunu verir. Verilen komutu tanıyamazsa, bir hata verir.
ln komutu, SourceFile parametresindeki belirtilen dosyayı, TargetFile parametresi tarafından belirlenen dosyaya ya da aynı dosya adına TargetDirectory parametresiyle belirtilen başka bir dizinde bağlar. Varsayılan olarak, ln komutu sabit bağlantılar yaratır.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
pwd (print working directory), Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde mevcut dizinin yolunu yazdıran bir komuttur.
Linux çekirdeği kullanan sistemler masaüstü, dizüstü ve netbook bilgisayar pazarında yaklaşık olarak %2 pazar payına sahiptir. Daha çok yazılım geliştiriciler, bilgisayar uzmanları ve özgür yazılım gönüllüleri tarafından tercih edilmektedir.
Bash, genellikle yazı pencerelerinde çalışan bir komut istemcisidir. Kullanıcıların pencerede yazdığı komutlar bu istemci tarafından eyleme dökülür. Bash ayrıca kabuk betik dili denilen dosyaları okuyup çalıştırabilir.
ls. Bu komut aktif klasördeki tüm dosya ve klasörleri listeler. Bu komutla aktif klasördeki Belgeler klasörünün içeriği görüntülenir. Bu komutla bir üst klasörün içeriği listelenir.
1- rm -rf komutu
– rm Linux komutu dosya silmek için kullanılır. – rm -r komutu klasörü, hatta boş klasörleri bile tekrarlamalı olarak siler. – rm -f komutu teyit sorusu sormadan “Salt okunur dosyaları” siler. – rm -rf / : Kök dizindeki her şeyi siler.
rsync, yedekleme ve yansılama için ve günlük kullanım için geliştirilmiş bir kopyalama komutu olarak yaygın olarak kullanılır. rsync boyutuna veya son değişiklik zamanında bakarak değişen dosyaları bulan "hızlı denetim" algoritmasını (öntanımlıdır) kullanarak aktarılacak dosyaları saptar.
Mac'inizdeki Terminal uygulamasında , dosyaları veya klasörleri aynı bilgisayarda bir konumdan diğerine taşımak için mv komutunu kullanın. mv komutu, dosyayı veya klasörü eski konumundan alıp yeni konumuna koyar.
Cat komutu, çoğunlukla bir metin dosyasının içeriğini ekrana dökmek için kullanılmakta. Elbette bu işlemi doğrudan metnin kendisini ya da bir parçasını seçecek şekilde gerçekleştirmek mümkün. Bu işleme ek olarak farklı metin dosyalarının içeriğini başka bir dosyaya kaydetme işlemini de gerçekleştirmekte.
mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix, DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kulanılan bir komuttur. Windows sistemlerinde mkdir yerine md kullanılır.
Is komutu, dizine ait içeriği görmek için kullanılır.
O anda bulunulan mevcut dizin içeriğini görüntüleyen komut, başka dizin içeriklerini de gösterebilir. Örneğin, Belgeler'in içeriğini görmek istiyorsanız, Is / home/kullaniciadi/Belgeler komutunun girilmesi yeterlidir.
Bilgisayar dünyasında log yani günlük, sisteminizde belirli olaylar meydana geldiğinde, otomatik olarak üretilen bir dosyadır. Log dosyaları genellikle zaman damgalıdır ve işletim sistemlerinde veya yazılım uygulamalarında perde arkasında gerçekleşen her şeyi pratik olarak kaydedebilir.
touch bir bilgisayar dosyasının veya dizininin son kullanım ve/veya düzenlenme tarihini güncellemek için kullanılan bir komuttur.
Bazı durumlarda birbirine bağlanmış objeler birbirinden ayrılması gerekebilir. Bu durumda Main Toolbar üzerindeki Unlink Selection komutu verilir.
tail, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının son birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.
w: w komutu, aktif kullanıcı, oturum açma (login) saati ve son açtığı uygulama bilgisi verir. En kapsamlı bilgileri verir. who: who komutu, aktif kullanıcı ve login saatini verir. W komutuna nazaran daha az kapsamlı bilgileri bize verir.
Type komutu, komut türü hakkında bilgi görüntülemek için kullanılır. Komut satırına yazıldığında belirli bir komutun nasıl yorumlanacağını size gösterecektir. type –a command – eşleşen tüm bilgileri yazdırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri