Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus'un çalışmalarından etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu.
44 yaşına geldiğinde Gazneli Sultan Mahmut'un yanında çalışmalarına devam etmiş. Hindistan gezisi sonrası orada çeşitli ölçümler yapmış olan Bîrûnî, Dünya'nın yarıçapını 6.324.66 kilometre olarak ölçmüş.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
BİRÛNİ (973-1048)
Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini söylemiştir. Dünya`nın çapını bulmak için çalışmalarda bulunmuştur.
973 yılında bugün Türkmenistan ve Özbekistan sınırlarında kalan Harezm'de doğan Bîrunî, modern trigonometrinin temelini atan bilim insanlarından biri olarak kabul edilir. Bîrunî, Dünya'nın yarıçapını hesaplamak için trigonometriden yararlandı.
İlgili 29 soru bulundu
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Dünya Eğitim Vakfı, Dünya Bilim Tarihi'nin en önemli bilim adamlarından biri olan ve UNESCO tarafından 1974 yılında Evrensel Deha ilan edilen Ebu Reyhan El-Biruni 'den ilham alarak Biruni Üniversitesi'ni kurmuştur.
İdrîsî'nin hazırladığı harita parçaları, yuvarlak bir Dünya haritası oluşturuyordu. İdrîsî üzerine Dünya haritasının işlendiği gümüşten bir küre yapmıştı.
El-Mesudi, Dünya'nın küre şeklinde olması düşüncesini gerekçelendirmeye çalışmıştır.
Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Macellan : Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Eratosthenes, yaz dönencesinde, iki ayrı şehirde gölgelerin açılarını kaydetmiş, bu iki şehir arasındaki uzaklığı da hesaplayarak geometri bilgisi yardımıyla Dünya'nın çevresini hesaplamayı başarmıştır.
(Dünya'nın çevresini Eratosthenes günümüzden 2200 yıl önce, gölge boylarını hesaplayarak bulmuştur.)
Dünya'nın Çevresini Ölçmek - (El Biruni) - YouTube.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Macellan'ın bu keşif gezisi, dünya çevresinde yapılan ilk seyahat olarak tarihe geçmiştir. Güney Amerika'da bulunan boğazı geçerek Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birleştirmesi, dünyanın yuvarlak olduğuna dair somut bir kanıt olmuştur.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ve kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlamıştır. Dünyanın kendi etrafında dönerken aynı zamanda güneşinde çevresinde dolandığını söyleyen ilk bilim insanıdır. Dünya yarıçapının 6325 kilometre olduğunu söylemiş ve ölçümle ispatlamıştır.
Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu.
Matematik çalışmaları ile bilinen Ali Kuşçu, astronomi ve dil bilimi alanında da önemli bir isim. Döneminin önemli astronomi ve matematik bilgini Ali Kuşçu, 15. yüzyılda Semerkant'ta yaşadı.
Al-Biruni, 11. yüzyılın başında, 1048'de Gazneli Devleti'nde (günümüzde Afganistan) hayatını kaybetti. 75 yaşında vefat eden Biruni'nin mezarı Afganistan'dadır.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri