TYT'ye çalışmaya son sınıftan önce başlanmalıdır. TYT'de çalışılacak konuların çok olması ve öğrencilerin son senede hem okul dersleri hem de sınav konularına çalışması zor olduğu için 12. sınıftan önce TYT'ye çalışmaya başlamak yararlıdır.
Kaçıncı sınıfsınız? 9.sınıfsanız, 9'da konular bitmeli ama her yıl sorularla tekrar edilmeli. Mezunsanız en geç 2-3 ay içinde konuları (hatta mezuniyetten evvel bitmesi lazım) halletmeniz lazım.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
Aslında ÖSYM kitapçığındaki ders sırası – Türkçe, sosyal bilgiler, matematik, fen – sizin gideceğiniz en ideal sıralama olacaktır. Çünkü özellikle Türkçe ile sınava başlamak hem zihin olarak sizi açacak hem de sınavın stresini paragraf okuyarak atmanızı sağlayacaktır.
TYT'de Bunlar Bitmeden AYT'ye Başlanmaz!
İlgili 15 soru bulundu
Ayrıca YKS'de puan ve sıralama belirlenirken AYT'nin etkisi TYT'ye göre daha fazla ve 11.sınıf konuları da AYT'nin büyük ve önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yüzden kesinlikle önceliğimiz 11.sınıf konuları olacak.
Temel Yeterlilik Sınavı: TYT
Üniversiteye gitmek isteyen tüm adaylar bu sınava katılmakla yükümlüdür. Sadece TYT puanıyla tercih edilebilecek üniversite bölümleri olduğu gibi bu sınav genelde AYT'nin ilk adımı olarak görülür.
TYT'ye çalışmaya son sınıftan önce başlanmalıdır. TYT'de çalışılacak konuların çok olması ve öğrencilerin son senede hem okul dersleri hem de sınav konularına çalışması zor olduğu için 12. sınıftan önce TYT'ye çalışmaya başlamak yararlıdır.
Cevaplama işlemini erken tamamlamış olsalar bile, adaylar sınavın ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan dışarı çıkarılmayacaktır. Ayrıca sınav süresince adayların tuvalet vb. ihtiyaçlarını gidermek için sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır.
Bunun için 10'dan 11'e geçmeden önce özellikle paragraf dersini çalışmaya başlamalıyız. Paragrafta iyiysek kendimizi zorlamadan pratik yapabiliriz. Ama eğer eksiklerimiz varsa günde on tane paragraf sorusu çözmeyi hedeflemeliyiz. Sözcükte anlam ve cümlede anlam kısımlarıyla başlayıp paragraf çözümlerine geçebiliriz.
ÖSYM Başkanı Ersoy, en genç ve en yaşlı adaylara ilişkin, "2023-YKS'ye başvuran en genç aday 15, en yaşlı aday 89 yaşında. Sınava başvurular 18-22 yaş arasında yoğunlaşmış durumda. 50 yaş ve üzeri 29 bin 650 başvuru bulunmaktadır" bilgisini aktardı.
Temel yeterlilik sınavı için lise son sınıf öğrencileri ya da liseden mezun olmuş öğrenciler giriş yapar. Genel olarak lise düzeyindeki 9. ve 10. sınıfta öğrenilmiş konular bu sınav içerisinde bulunur.
TYT AYT en erken 90 dakika sonra çıkılır. Yani öğrenciler sınava girdikten sonra en erken bir buçuk saat sonra çıkabilecek.
TYT hiçbir zaman bitmez.
Evet, bitirebilirsin. Bu senin çalışma azmine ve rutinine bağlı bir şey aslında. Düzenli çalışma ve motivasyon ile yapamayacağın şey yok. TYT kolay bitirilir ama konuları nankördür, çabuk unuttulur bu sebeple de bitirdim diyerek TYT kaynaklarının yüzüne bakmamazlık yapmamak lazım.
Normalde günde 5-6 saat aktif ve verimli çalışılabilir. Ancak konu eksiği olanların ya da hedefinden uzak olanların şuandan itibaren çalışma ritimlerini daha da artırmaları iyi olacaktır. Çalışma performansınıza göre bu süreleri daha da artırabilirsiniz.
İşte cevaplar... YKS'DE GİYİM KURALI VAR MI? Hemen şunu belirtelim ki, YKS'de herhangi bir giyim kuralı bulunmuyor.
Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır.
Tüm kameralar izlenir , uygunsuz harekette bulunanlar ( özellikle soruların tamamının altını çizerek çözenler) tespit edilerek ÖSYM sınavlarından 3 ay men edilir .
TYT, lise (12.sınıf) öğrencilerinin üniversiteye girmeye hak kazanabilmek için girmeleri gereken YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 1.oturumu olan Temel Yeterlilik Testidir.
Çünkü 9. ve 10. sınıflar TYT, 11. ve 12.sınıflar AYT konularını içerir. Bu yüzden TYT' yi daha sonraki sınıflara bırakmadan şimdiden çalışmalıyız. 10. sınıfta ders çalışırken bu dengeyi kurmamız çok önemlidir. 11. ve 12. sınıfta AYT' ye çalışırken TYT' yi daha iyi hale getirmeye çalışmamız tempomuzu yoğunlaştıracaktır.
Özellikle ikinci dönem TYT çalışmalarını sıklaştırıp, TYT konularını büyük ölçüde bitirmeliyiz ki gelecek yıl çalışmalarımızda rahat edelim. Henüz üniversite sınavı için kolları sıvamamış olan 11.sınıf öğrencilerinin bir an önce TYT ile tanışmaları ve çalışmalara başlamaları gerekir.
Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
2 YILLIK ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ TYT Mİ, AYT Mİ? TYT sınavı puanı ile tercih yapanlar, 2 yıllık üniversitelere gidebiliyor. AYT ise 4 yıllık lisans eğitimi almak isteyenlerin girdiği sınavdır.
4 YILLIK ÜNİVERSİTE İÇİN AYT KAÇ PUAN GEREKLİ? 2023 YKS oturumlarına giden ve tercih yapmak isteyen adayların 4 yıllık üniversite bölümlerini tercih edebilmesi için AYT puanı gerekmektedir. 4 yıllık bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler için AYT zorunlu olup puan katsayısı olarak daha ön plana çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri