1. Coco de mer Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller adalarında yetişen Coco de mer meyvesinin çekirdeği tam 30 cm genişliğinde ve 18 kg ağırlığında!
Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
Dünyanın iki çekirdeği var:
Yüksek basınçla kristalize olmuş demir-nikelden oluşan 1220 km çapındaki katı iç çekirdek ve 2200 km çapıyla demirden oluşan sıvı dış çekirdek.
Doğrulanmış Cevap. Dünyanın katmanlarından biri ÇEKİRDEKTİR. Çekirdeğin diğer ismi AĞIR KÜRE'dir. Çekridek, dünyanın en sıcak katmanı olma özelliğine sahiptir.
Dünya'nın merkezindeki ısının en önemli kaynağı ise radyoaktif maddelerdir. Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar.
İlgili 18 soru bulundu
Dünya'nın iç ısısını kaybetmesi durumunda bu gezegeni çevreleyen manyetik kalkanın da ortadan kalkacağı söylenir. Bu manyetik kalkanın ortadan kalkması ise radyoaktif dalgaların Dünya'ya ulaşmasına ve gezegenin ısısının aniden artmasına yol açabilir.
Dünya'nın Çekirdeğinin Dönmesi Durursa Ne Olur? Çekirdeğin bir anda durması ise gezegendeki tüm tektonik plakaları harekete geçirir ve Dünya'nın her yerinde çok büyük depremler olmaya başlar. Dünya'nın tamamen dönmeyi durdurması ise daha büyük sorunlara yol açar.
Gezegenin merkezinde iç çekirdek olarak adlandırılan devasa bir top olunduğu biliniyor. Bu devasa top Dünya'nın ekseniyle aynı yönde dönüyordu. Yapılan yeni bir çalışmaya göre iç çekirdekteki hareketlilik durdu. Bilim dünyasını ikiye bölen çalışmaya göre iç çekirdek tam tersi bir yönde dönmeye başlayabilir.
Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır. Yoğunluğu dış sınırında 10 g/cm³, Dünya'nın merkezî kısmında ise 13 g/cm³ kadardır.
Dünyanın çekirdeği, geri kalan kısımla senkronize şekilde dönmek zorunda değildir. Bu kasamda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar, dünyanın çekirdeğinin dönme hızının azaldığını, zaman içerisinde bu dönme yönünün tersine olabileceğini gösterir.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
Güneş'in yüzey sıcaklığı 5.778 Kelvin'de (5.505 santigrat derece) bulunur. Aslında bu kahverengi cüce, şimdiye kadar keşfedilen türünün en sıcak nesnesi.
Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor.
Dünyanın dinamiği için son derece gerekli gördüğümüz, manyetik alanı oluşturup güneş radyasyonunun tehlikelerinden koruduğunu bildiğimiz çekirdek, iki katmandan oluşur: İç Çekirdek ve Dış Çekirdek. Bu iki katmanı ayıran, Bullen Süreksizliği olarak bilinen bir sınır bölgesi bulunuyor.
Çekirdek, Güneş kütlesinin en içteki %10'luk kısmını oluşturmaktadır. Nükleer füzyon enerjisinin oluştuğu yerdir. Üstündeki katmanlar ve oluşan yerçekimi basıncının büyüklüğü nedeniyle çekirdek çok sıcak ve yoğundur.
Çekirdeğin dış kısmının demir ve nikel karışımından oluştuğu sonucuna ulaşılan bilimsel çalışmalar vardır. Çekirdeğin iç kısmında ise magma ve sıcak taşlar bulunur. Dünyanın merkezinde bulunan çekirdeğin ne kadar derinde olduğu da merak edilenlerden biridir. Çekirdeğin dünya yüzeyine olan mesafesi 3480 km'dir.
Böyle bir durumda gezegenimizin çekirdeğinin tamamen soğuması 91 milyar yıl alacak ve gezegenimiz başıboş bir şekilde gezen bir kaya parçasından başka bir şey olmayacak.
Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
Sıcaklık. Çoğu magmanın sıcaklıkları 700 °C ila 1300 °C (veya 1300 °F ila 2400 °F) arasındadır, ancak çok nadir bulunan karbonatit magmaları 490 °C kadar soğuk komatit magmalar ise 1600 °C kadar sıcak olabilir.
Dünyanın dönüş yönünün çekirdeğin dönüş yönü belirlemiyor. Geçmişte bir çok kez çekirdeğin dönüş yönü değişsede dünyanın dönüş yönü değişmemiştir.
Güneş Sistemindeki tüm gezegenler Güneş'in etrafında aynı yönde dönerler. Güneş'i oluşturan gaz bulutunun açısal momentumunun korunumu sayesinde, hepimiz senkronize bir şekilde yolculuğumuza devam ediyoruz. Ancak bir gezegenin ters yönde dönmesi imkansız değildir.
Ay çekirdeğinin bileşimi tam olarak saptanamamıştır, ama az bir miktarda kükürt ve nikel alaşımlı metalik demirden oluştuğu sanılmaktadır. Ay'ın zamanla değişkenlik gösteren dönüşünün analizi çekirdeğin en azından kısmen erimiş olduğunu gösterir.
Bu dış çekirdekten bağımsız katı bir iç çekirdeğin var olduğu, ilk defa 1936 senesinde sismolog Inge Lehmann tarafından keşfedilmiştir. Lehmann, bu keşfi Yeni Zelanda'daki sismograf verilerini inceleyerek yapmıştır.
Zaman içerisinde yeryüzü soğuyarak sertleşti ve yaşanabilir bir hale geldi. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zürih) araştırmacılarına göre magma ile çekirdek kabuğu arasında bulunan bir mineral çekirdeğin tahminlerden hızlı soğumasına neden oluyor.
Dünya' nın iç çekirdeği, katı demirden oluşuyor ve doğu yönüne doğru dönerek gezegenin geri kalanından daha hızlı dönüyor. Çekirdeğin dışı ise temelde erimiş demirden oluşuyor ve batıya doğru yavaş daha yavaş bir şekilde dönüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri