Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir. Mazur ise, özrü olan ve affedilmeyi hak eden kişi demektir. Kelimenin fiil hali ''mazuriyet'' şeklinde yazılır.
Maruziyet, TDK sözlük anlamı maruz olmak, maruz bulunmak ya da maruz bırakmak anlamlarına gelen bir sözcüktür.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde olmadığı halde kullanılan diğer kavram “maruziyet” kelimesidir. İngilizce exposing kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Bu kelimenin doğru karşılığı “maruz kalma”dır.
MAHCÛRİYET. (ﻣﺤﺠﻮﺭﻳّﺖ) i. (Ar. maḥcūr'dan yapma mastar eki -iyyet ile maḥcūriyyet) Hacir altına alınma durumu, mahcur olma.
mazur / mâzur / mâzûr / معذور
Özürlü, mazeretli.
İlgili 34 soru bulundu
Daha çok ''mazur görmek'' şeklinde kullanılan mazur kelimesi, ''uzr'' sözcüğünden türetilmiştir. Uzr, birine karşı hatalı davranmak ve kabahatli olmak anlamına gelir. Mazur ise, özrü olan ve affedilmeyi hak eden kişi demektir. Kelimenin fiil hali ''mazuriyet'' şeklinde yazılır.
Mazur görmek Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre mazur görmek kelimesini kullanan kişiyi mazeretli saymak, özrünü uygun görmek ve bağışlamak anlamlarına gelmektedir.
MAZLÛMİYET. (ﻣﻈﻠﻮﻣﻴّﺖ) i. (Ar. maẓlūm'dan yapma mastar eki -iyyet ile maẓlūmiyyet) Mazlûm olma durumu, mazlûmluk.
MESRÛRİYET. (ﻣﺴﺮﻭﺭﻳّﺖ) i. (Ar. mesrūr'dan yapma mastar eki -iyyet ile mesrūriyyet) Mesrur olma durumu, sevinçli ve memnun olma.
MEÇHÛLİYET – MECHÛLİYET. (ﻣﺠﻬﻮﻟﻴّﺖ) i. (Ar. mechūl ve yapma mastar eki -iyyet ile mechūliyyet'ten) Meçhul olma, bilinmeme durumu, bilinmezlik.
c) Maruziyet eylem değeri: Aşıldığı durumda, çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değeri, ç) Maruziyet sınır değeri: Çalışanların bu değer üzerinde bir titreşime kesinlikle maruz kalmaması gereken değeri, ifade eder.
Kısa Süreli Maruziyet Sınırı (STEL): Bir çalışma gününün herhangi bir anında aşılmaması gereken 15 dakikalık zaman ağırlıklı ortalama maruziyet sınırını ifade eder. Maruziyetler 15 dakikadan uzun olmamalı ve bir günde 4 defadan fazla tekrarlanmamalıdır.
Kişisel maruziyet ölçümü, çalışma ortamındaki toz, VOC, gürültü, titreşim ve kimyasal buhar ve bileşikler gibi çok çeşitli kirletici ve fiziksel faktörlerin çalışan sağlığı üzerindeki etkilerinin kişi bazlı ölçülmesidir.
Maruziyet Süresi Hangi Meslekte Kaç Yıl? Meslek hastalığının yükümlülük süreleri geçin ve sürekli olarak görülmektedir. 3 gün ve 15 yıl olarak farklılık gösteren bu süreç, uzmanlar tarafından belirlenmektedir.
Arapça maˁrūḍāt معروضات "arzedilen şeyler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁrḍ kökünden gelen maˁrūḍat معروضة "arzedilen şey" sözcüğünün çoğuludur.
Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır. Tek başına ya da cümle içerisinde değerlendirilebilir. R.Hakan KırkoğluBu hafta size ne getirecek? Belma Akçura3 ayda unuttuk!
Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
7 Ekim 1919'da başlayan 11 Nisan 1920'de sona eren dönemi “3. Meşrutiyet” olarak adlandırmak gerekir. Cumhuriyet rejimine kadar ilerleyen süreçte Saray'ın asıl ihaneti dış politikaya ilişkin değil, millî hakimiyet ilkesi üzerine kurulu olan anayasal sisteme son vermesidir.
Meşrutiyet, hak ve yetkilerin anayasa tarafından belirlendiği, kral ya da hükümdarın hareket alanının parlamento tarafından sınırlandırıldığı ve yetkilerin krallık ile parlamento arasında paylaşıldığı yönetim biçimidir. Meşruiyet, siyasal iktidarın varoluş sebebini belirleyen en önemli üst anlam dünyasıdır.
Maluliyet kavramı kelime anlamı olarak “sakatlık” demektir. Sigorta poliçelerinde bahsedilen maluliyet ifadesi ise sigortalının, sigorta süresi devam ederken yaşadığı olumsuz durumlar sonucunda bedensel zarara uğraması ve beden bütünlüğünün geçici ya da kalıcı olarak bozulması durumlarını karşılar.
Zulme ve haksızlığa uğramış, hakkı gasbedilmiş, ezilmiş, müstazaf; hakkını arayamayan pasif kimse. Zulüm, haksızlık, acımasızca davranma ve eziyet etme anlamlarına gelir. "Cevr" de aynı anlamdadır.
Zulüm görmüş, Sessiz, sakin, yumuşak kimse. Mazlum isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 5.364 kişiden birinin ismi Mazlum.
Daha çok “mazur görmek” kalıbını kullanıyoruz. “Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Mahur bakışlı kelimesi, yumuşak, süzgün bakışı nitelemek için kullanılır. Mahur bakışlı kişi, bakışları ile karşı tarafı etkilemektedir. Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri