Steller Deniz Kartalı, ağırlığı 5 ila 9 kilo arasında değişen dünyanın en büyük kartal türlerinden biridir. Ötüşü ile hem korkutan hem hayran bırakan bu kuşun anavatanı Japonya.
Atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartal dünyada Kıbrıs da dâhil olmak üzere Güney Avrupa'dan Güney Rusya'ya kadar geniş bir alanda yaşar. Türkiye'de ise özellikle İç Anadolu ve Ege taraflarında görülür. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle kartal türleri içinde en iri olanıdır.
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
Güney Amerika'ya özgü bir tür olan ve kanat açıklığı iki. metreyi aşan "harpia kartalı", 15 cm'ye varan pençe. uzunlukları ile dikkat çekiyor.
Morfoloji. Kel kartal büyük bir kuştur; gövde uzunluğu 28-42 inç, yani 71–106 cm arasında değişiklik gösterebilir, kanat açıklığı 1.83-2.34 m arasında değişebilir. Ağırlığı ise 3–7 kg civarındadır. Dişiler ise erkeklerden yaklaşık %25 daha büyüktür.
İlgili 24 soru bulundu
Harpia kartalı, 8-10 kg ağırlığı ve 2 m'yi bulan kanat açıklığıyla en güçlü kartal türleri arasında yer almaktadır.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Yayılışı: Ülkemizin tamamında yaygın bir şekilde görülen yaz göçmeni ve geçit türüdür. Doğu Karadeniz'in sahil kesimleri haricinde ülkemizin hemen hemen her yerinde üremektedir.
Oldukça iri ve göz alıcı bir kuş türü olan kaya kartalının boyu 1 metreye kütlesi 7 kilograma kadar ulaşabilir. Kanat açıklığıysa 2 metreyi geçebilir. Dişileri, erkeklere göre daha büyük ve ağır olur.
Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir. Yüksek irtifalarda süzülürken yeri tarayarak avlarını hissettirmeden tespit edebilirler. Gözbebeklerinin kafataslarına oranla çok büyük oluşu, gelişmiş görme yeteneklerinin anahtarıdır. Ayrıca kartallar diğer kuşlara göre çok daha yüksekten uçarlar.
kartal büyüktür, nadir görünür. doğan, kanatları biraz açılıdır. havada avlanabilir. şahin, kanatları nispeten düzdür, havada fazla atik değildir, ormanlık alanda surpriz ataklarla avlanır.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Şah kartalları ve yaşam alanlarını korumak için Doğa Derneği, Bulgaristan ve Macaristan BirdLife ortaklarıyla birlikte ortak bir çalışma yürütmeye başladı. Bu çalışmalarla şah kartalların Türkiye'de iki büyük grup halinde üredikleri tespit edildi. Bu bölgeler Bolu, Gerede Bölgesi ve Trakya.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Bayağı deniz kartalı, büyük bir kuştur, 10–90 cm boyunda ve 200–250 cm kanat açıklığındadır. Dişiler 4 ila 6,9 kg gelirken erkekler 3 ila 5,4 kg olabilirler.
Açık genellikle hafif kurak alanlarda, kayalık, az ağaçlı alanlarda, sık olmayan ormanlarda yaşar. Yuvasını ağaçlara yapar. Beslenmesi sürüngen özellikle yılanlar ve kertenkeleler ile beslenir.
Bir dönem nesli tükenme tehlikesi altında olan ancak yürütülen koruma programlarıyla sayısı tekrar çoğalan kel kartallar, ABD ve Kanada'daki hayvan sahiplerini korkutuyor. Kuzey Amerika'da yaşayan yırtıcı kuşlar, 2007'de nesli tükenme tehlikesi altındaki türler listesinden çıkarılmıştı.
Ülkemizde 11 farklı kartal türü bulunmaktadır.
Türk edebiyatında "Dede Korkut" ve "Beyaz Kartal" olarak anılan Şair Bahaettin Karakoç'a Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesince (KSÜ), 2014'te "fahri doktora" unvanı verildi.
Bolu Kıbrıscık'ta nesli tükenmekte olan Ak Kuyruklu Kartal görüntülendi. Ak Kuyruklu Kartal, Avrupa'nın en büyük kartalı olarak biliniyor. 3 metreye kadar kanat açıklığına sahip olabilen Ak Kuyruklu Kartal, Türkiye'nin nesli tükenme tehlikesinde olan kuşlarından.
Haliaeetus leucogaster
Hindistan ve Sri Lanka'dan Güneydoğu Asya boyunca Avustralya'ya kadar olan bölgede deniz kıyılarında ve ana suyollarında yaşayan ve göçmen olmayan ak karınlı deniz kartalı su kenarında avlanır ve ürer. Diyetinin yarısına yakınını balıklar oluşturur.
Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır. Adacıklar da işe yarar.
Eli açık, cömert, mutlu, sevinçli, neşeli. Türkçe kökenli olan Kartal ismi, genellikle cesareti, gücü, asaleti ve özgürlüğü temsil eden kişilik özelliklerine atıfta bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri