Nano, herhangi bir ölçünün milyarda birini ifade etmek için kullanılan bir ön ektir. Örneğin bir metre, bir milyar nanometreden oluşur. Nanoteknoloji ise kimya, teknoloji, mühendislik gibi çeşitli disiplinlerde gözle görülemeyecek kadar küçük “nano” ölçülerle gösterilen faaliyetlere verilen genel isimdir.
Nano (sembol: n), Yunanca 'cüce' demektir. Nano önekli ifadeler, herhangi bir ölçünün milyarda birini gösterir.
Nanometre (nm), 1 metrenin milyarda biridir. Gözle görülemeyen maddeleri (atom vb.) ölçmek için kullanılır.
Nanoyapılı malzemeler tek veya çok fazlı polikristallerdir, kristal boyutu en az tek boyutta 1- 100 nanometredir. Nanopartiküller aslında atom salkımları halindedir ve doğada sıfır-boyutlu (0-D) olarak adlandırılırlar.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
İlgili 22 soru bulundu
Peki nanoteknolojik ürünler nelerdir, birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür; güneş kremleri, kendini temizleyen camlar, deterjan ve dezenfektanlar, nanorobotlar, kendini temizleyen boyalar, tekstil kaplamalar, beton-taş-mermer uygulamaları, seramik kaplamalar gibi.
Nano Teknoloji Nerelerde Kullanılır? Nano teknoloji kullanım dalı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu bağlamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, biyoloji, kimya, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanılmış olduğu başlıca alanlardır.
Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, matematik, eczacılık ve tıp alanlarında yoğun bir şekilde nanoteknolojik gelişmelerden faydalanılır. Malzeme bilimi de bu teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biridir. Daha küçük ve daha hızlı bilgisayar projeleri nanoteknoloji sayesinde hayata geçirilir.
Peki, bu sorunun herhangi bir çözümü var mı? Evet, nanoteknoloji. Nanoteknoloji, maddeye atomik ve moleküler ölçekte müdahale edilmesiyle, NANO boyutlarda (1-250 nm) yeni yapılar, materyaller ve araçlar üretilmesidir.
Nanoteknoloji mimariden sağlık sektörüne, malzeme üretiminden havacılık ve uzay çalışmalarına, çevreden enerji bilimine, savunma sanayiden bilgisayar, elektronik sistemlerine, tarımdan gıdaya pek çok farklı uygulama alanına sahiptir.
Nanometre, SI birim sisteminde bir metrenin milyarda birine karşılık gelen uzunluk birimidir. Yani 1 nanometre 0.000 000 001 metre uzunluğa karşılık gelir. Matematiksel olarak 1x10-9 m ya da 1E-9 m olarak da ifade edilir.
Nanobilim, çeşitli cisim/partiküllerin çok küçük boyutlarda ortaya çıkan özellikleri ile ilgilenir. Nano, metrik sistemde bir birimdir ve 1 nm = 10-9 m'dir.
1 nanometre, metrenin milyarda biri, diğer bir deyişle, 1 milimetrenin milyonda biri kadardır. Bir hidrojen atomunun çapının 10 katına eşittir. Boyut olarak, 10-100 nanometre aralığında olan ürünler “nano teknolojik ürün” diye sınıflandırılır.
Nanomalzemeler, küçük boyutları nedeniyle yığın malzemelerden önemli ölçüde farklı yapı ve özelliklere sahip malzemelerdir. Bu malzemeler nano ölçek aralığında, genellikle 1 ila 100 nanometre arasında boyutlara sahiptir ve benzersiz fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler sergiler.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nanoteknoloji ise kimya, teknoloji, mühendislik gibi çeşitli disiplinlerde gözle görülemeyecek kadar küçük “nano” ölçülerle gösterilen faaliyetlere verilen genel isimdir. Nanoteknoloji çalışmalarının temelini, 100 nanometre ve daha küçük boyutlardaki nano-partiküller (nano parçacıklar) oluşturur.
Nanoteknolojinin amaçları; 1- Nanometre ölçekli yapıların analizi, 2- Nanometre boyutunda yapıların fiziksel özelliklerinin anlaşılması, 3- Alışılandan farklı ve üstün malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin elde edilmesi, 4- Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, 5- Daha az malzeme ve enerji kullanımı [6].
Tarihi. Nanoteknolojiyi besleyen ilk kavramlar, ünlü fizikçi Richard Feynman tarafından atomların direkt kontrolü aracılığıyla bir sentezin olasılığından bahsettiği konuşması There's Plenty of Room at the Bottom sırasında tartışılmıştır. “Nanoteknoloji” terimi ilk kez 1974'te Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır.
Nanoteknolojinin tıp alanındaki uygulaması olan nanotıp, hâlihazırda var olan tıbbi yöntemlerle ortadan kaldırılamayan sorunların nanoteknoloji aracılığıyla çözülmesini amaçlayan bir bilim dalı.
Eric Drexler, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek molekülsel makineler yapılabileceğini önermiş ve nanoteknoloji kelimesini ilk kez ortaya çıkarmıştır.
Bilgisayar, tablet, telefon ekranları; gözlükler, kamera lensleri, cam gibi yüzeylerde su ya da toz tutmayan, yansıma önleyici, kendi kendini temizleme özelliği bulunan, ultraviyole korumalı, buhardan etkilenmeyen, çizilmeye karşı dayanıklı nanoteknoloji ürünü kaplamalar kullanılabiliyor.
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri