1.000 km'ye 2.500 km'lik bir yer kaplayan bu platonun ortalama yükseltisi 4.500 m civarındadır. 2,5 milyon kilometre karelik bu plato Dünya'nın en yüksek ve büyük platosudur ve "Dünya'nın Çatısı" diye anılır.
Dünyanın en yüksek platosu ise Tibet platosu olarak bilinir.
Tibet (Tibetçe:བོ? ད་; bod, Çince: 西藏) Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölgenin adıdır. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle “Dünyanın Çatısı” diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Qinghai, Doğusunda Sichuan, Güneyinde Hindistan ve Bhutan vardır.
Tibet Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı eyalet düzeyi bir varlıktır.
Tibet Platosu ortalama 3900 m'lik bir yükseltiye sahiptir. Tibet Platosunun güneyinde Dünya'nın en yüksek dağları olan Himalayalar uzanır. Batısında Karakurum dağları ve Tanrı dağları (Tian Şan) uzantı şekliyle devam eder. Bu iki dağ sırası arasında Tarım havzasıyla birlikte Taklamakan Çölü yer alır.
İlgili 25 soru bulundu
Hükümetin desteklediği Han ve Hui Çinlileri'nin göçü ile sindirilmeye çalışılsa da geleneksel tibet kültürü bölgede halen çok güçlüdür. Tibet platosu, Qinghai'nin büyük kısmını, Sichuan ilinin batısını, Yunnan'ın kuzeyini ve Gansu'nun güneybatısını kapsar. Bu nedenle, Tibet “dünyanın çatısı” olarak adlandırılır.
Çin'in güneybatısında yer alan Tibet, Çin Halk Cumhuriyetine bağlı olan özerk bir bölgedir. 1965 senesinde resmi olarak kurulan bu bölgenin sınırları aslında 18. yüzyılda belirlendiği şekilde kalmaktadır.
Bunlardan en yaygını Tibet Budizmi (Lamaizm) adıyla günümüze ulaşan Budizm'dir. Diğeri ise Tibet'te yerleşik olan, en genel anlamıyla Budizm öncesi hâkim dinî yapıyı ve Budizm'in bölgede üstünlük kurmasından sonra Budist olmayan inanç ve uygulamaları ifade eden ve Bön adıyla bilinen dinî gelenektir.
Tibetçenin bir lehçesidir. Tibet dili Sino-Tibet dil ailesinin Tibet –Burman grubu içindedir. Tibetçenin üç büyük lehçesi vardır: Merkezi Tibet Dili (Lahasa Ü-tsan); Kham Tibet Dili (doğu Tibet); Amdo Tibet (kuzey-doğu Tibet). Oldukça geniş bir coğrafyada ana dili veya ikinci dil olarak konuşulur.
Tartışmalı bölgenin orta ve batısı Tibet Özerk Bölgesi'ni oluşturuyor. Özerk alanın doğusu ise 1 Eylül 1965'te komünist Çin yönetimi tarafından tamamen ilhak edildi.
Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir.
Kuzey Tibet, yazın yüksek sıcaklıklara, kışın ise yoğun soğuğa maruz kalır.
Azerbaycan'ın altı bölgesinde (Ağcabedi, Deveçi, Neftçala, Şamahı ve Ucar rayonlarında ve Bakü'nün Ahmetli Kasabası'nda).
Gaziantep Platosu adı verilen bu platonun yüksekliği güneyden kuzeye, doğudan batıya doğru bir miktar artar. Kuzeyde 1000 m yükseltiye sahip bu saha, ortada 800–850 m Suriye sınırında 600–650 m alçalır. Batıda 1000 üzerindeki yükseltiye sahip bu saha Fırat vadisinde ise 750 m yükseltiye iner.
Ülkemizin en yüksek platosu Erzurum - Kars platosudur. Yüksekliği ise 2000 metre civarında olduğundan dolayı ülkemizin oldukça önemli bir hayvancılık ve otlak sahasıdır.
Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır. Dünya'daki 1 milyardan fazla kişinin anadili olarak kabul edilen Çince, tamamen ayrı birer dil olarak kabul edilebilecek kadar farklı "diyalektlerden" oluşmuştur.
Tibet alfabesinde, ünsüzler için bazen "radikaller" olarak bilinen otuz temel harf bulunur.
Sanskrit (Devanagari: संस्कृत), Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran koluna bağlı bir dildir. Sanskrit ve lehçeleri, Antik Hindistan'da lingua franca statüsüne sahip olmuştur. Dil aynı zamanda Hititçe ve Miken Grekçesinden sonra kaydedilmiş en eski Hint-Avrupa dili olmaktadır.
İnanışa göre Gautama aşırı dünyevileşme ve katı riyazetten uzak durarak bir orta yol takip etmiş, böylece mutlak hakikate ulaşmıştır. Bu nedenle kendisi “aydınlanmış” anlamına gelen Buda unvanıyla anılmıştır. Buradan hareketle Gautama'nın öğretisine “Budizm”, bu öğretiyi benimseyenlere de “Budist” denilmiştir.
Budizm'de “Buda” kavramıyla ifade edilen: kişinin ruhunun saflık, masumiyet ve mükemmelliğinin gücüne, kendiliğinden ulaşması ve böylece daha önce ortaya çıkarmadığı aydınlanmış (mükemmel) bilgeliğe ulaşmak (Prajna), ayrıca şefkat ve merhametten uzak sonsuz yaşamı sınırsızca geliştirmektir.
Gene de Theravada Budizmi'nde etyemezlik sıkı kurallara tabi değildir. Manastır kurallarına gore 10 etin yenmesi yasaklanmıştır. Bunlar insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan etidir.
Tibet halkı aslında Moğol ırkından gelmektedir. Dini inanç olarak da Budizm dini yaygındır. Tibet geniş bir bölge olsa da yaşam şartları ağır olduğundan nüfus olarak çok yoğun değildir. Tibet halkının bir kısmı Çin'de yaşamlarını sürdürmektedir.
2)1949-1950'deki askeri harekattan beri, Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti'nin denetimi ve yönetimi altındadır ve koloniye ait ezici yönetimin karakteristik özellikleriyle yönetilir.
Dalay Lama veya Dalai Lama, Tibet'in ruhani dini lideri. 14. Kutsal Dalai Lama, 6 Temmuz 1935'de kuzeydoğu Tibet'de dünyaya gelmiş, uzun aramalar sonucunda iki yaşındayken gösterdiği mucizelerle 13. Kutsal Dalai Lama'nın reenkarnasyonu olarak tanınmıştır. Ekim 1939'da Tibet'in kutsal şehri Lhasa'ya yerleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri