Göbeklitepe bu zamana kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eskiye ait. Dünyaca ünlü İngiltere'nin Wiltshere kentinde bulunan Stonehenge'den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlı. Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında yer alıyor.
1995 yılından beri Urfa Göbeklitepe'de devam eden kazı çalışmaları, Göbeklitepe tarihinin 10.000 yıl öncesine kadar dayandığını ortaya çıkarmıştı. Şu an Göbeklitepe tarihteki en büyük ve en eski ibadet merkezi olarak biliniyor.
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır.
Göbeklitepe, insanlık tarihinin bilinen en eski tapınağıdır.
Neolitik döneme ait olan bu yer, yeryüzündeki ilk inanç merkezi olarak nitelendirilmektedir. Bölgede yaklaşık 20 adet tapınak tespit edilmiş, şu ana kadar 6 adet tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.
Bilinen en eski uygarlık Sümerler'den dahi önce var olan bir yaşam merkezi Göbeklitepe.
İlgili 37 soru bulundu
T şeklindeki taşların ise kolları açık insanları temsil ettiği düşünülüyor. Bölge ilk olarak, Chicago ve İstanbul Üniversiteleri tarafından 1963'te fark edilmiş, ancak T şeklindeki taşların dışarıda kalan kısımları mezar taşı zannedilmiş, böylece bölgede kazı yapılmamış.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'yi yaptığı çalışmalarla insanlık tarihine kazandıran Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 7. yılında anılıyor.
Yaklaşık 12.000 senelik tarihi ile, Mısır Piramitleri'nden ve İngiltere'deki Stonehenge'den yaklaşık 7.500 yıl önce inşa edilmiş Göbeklitepe'nin keşfi ile dünya sallandı. İnsanlık tarihinin bilinen en eski tapınağı oldu.
9- Zeus Tapınağı (Aizanoi Antik Kenti – Kütahya)
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri bulunuyor. Bir tepenin üzerinde yer alan Zeus Tapınağı, şehrin ana mabediydi. Yapımına MS 2. yüzyılda, İmparator Hadrian döneminde başlanmıştı.
Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, Neolitik çağdan kalma bir tapınaktır ve bilinen en eski dini yapıdır. 1960'larda ilk defa keşfedilmiş olsa da kazılar 1995'te başladı. Yapılan incelemeler sonunda bu tapınağın 12 bin yıllık olduğu anlaşıldı.
1- Göbeklitepe – MÖ 11.000
Şanlıurfa yakınlarındaki Göbeklitepe, bir dini yapı olarak MÖ 11.000'de inşa edildi. Dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul gören Göbeklitepe 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Sütunların her biri 7 tondan daha ağır. Göbeklitepe'yi kim yaptı? Suriye'de Halep'in 25 km kuzeyindeki TellQaramel, Göbeklitepe ile birlikte tarihin en eski yapısı olarak kabul ediliyor.
- Kuran'da yeryüzündeki ilk ibadethanenin Kabe olduğu yazıyor. Fakat 1900'lü yıllardan itibaren yapılan kazı çalışmalarında 12.000 yılına ait bir tapınak keşfedildi, bu yerin adı "Göbeklitepe"dir.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı hususunda ihtilaf bulunsa da Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetlerden Kabe'nin Hazreti İbrahim'den önce de var olduğu biliniyor.
12.000-8.400 yıl önce inşa edildiği düşünülen Şanlıurfa'daki Göbekli Tepe'de yer almaktadır.
Kabaca dini veya manevi faaliyetler için ayrılmış bir yapı olarak tanımlanmasına rağmen tüm dinler tapınak kelimesini kullanmaz.
Halen kazıların devam ettiği Türkiye'nin en büyük antik kenti olan Laodikeia'ya Denizli Pamukkale yolu 5. Km den sola dönerek beşyüz metre sonra ulaşılabilir.
Halk arasında Altın Tapınak (ya da Tanrı'nın Tapınağı) olarak anılan tapınak Sih inancındaki en önemli ibadethane olduğu gibi, Sih gurudwaralarının da en eskilerinden biridir.
Urfa'daki Göbeklitepe'de kireçtaşı platonun üzerinde Schmidt 20'den fazla anıtsal yuvarlak yapılar keşfetti. Bunların en büyüğü 20 metre çapındaydı ve 5,5 metre yüksekliği olan iki oymalı sütuna sahipti. İnsan ve el figürleri oymalı sütunlar 10 ton ağırlıktaydı.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın Örencik Köyü civarında bulunmuştur. Söz konusu tepenin M.Ö. 10 bin yılında, inşa edilen insanlığın ilk ibadet merkezi olduğu kabul edilir.
Göbekli Tepe, daha önceleri bolluk ve bereketi simgeleyen “Ana Tanrıça” odaklı Neolitik Çağ simgesinin yerini güçlü erkek figürü almış; ve bunun yanında doğada hareketli olan her türlü canlının da inanç sistemi içinde önemli bir simgesel değeri olduğu ortaya çıkmıştır.
Göbeklitepe'nin dünyanın eski tapınak merkezi olduğu söyleniyor. Bu da insanların önce yerleşik düzene geçip, sonradan inanç sistemi oluşturduklarına dair iddiayı ispatsız bırakıyor. Çünkü yapının inşa edildiği dönem insanlığın henüz tam olarak yerleşik düzene geçmediği döneme denk geliyor.
Göbekli tepenin bu kazı çalışmaları sonucunda 12 bin yıl önce inşa edildiği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla da yerleşik hayata geçiş tarihinin yeniden yazılmasına yol açtığı bilinmektedir. Göbekli tepenin açılışı ise 2019 yılı olarak kaynaklarda yer almaktadır. 2019 yılı Göbekli tepe yılı olarak kabul edilmektedir.
Bu yapının atalarımız tarafından neden inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. En çok üzerinde durulan hipotez, Göbekli Tepe'nin bir ibadet alanı olduğu yönündedir. Bu, eğer doğruysa, Göbekli Tepe'yi insanlık tarihinin en eski yerleşik yaşam alanı ve ibadethanesi yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri