Uydular yardımıyla tespit edilen dünyanın en soğuk noktası -93,2 derece olarak ölçüldü. Beklendiği gibi Antarktika'nın tam merkezinde yer alan en soğuk nokta 10 Ağustos 2010 tarihinde tespit edildi.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Antarktika, Sibirya, Grönland, Alaska ve Kanada... Sizce dünya üzerindeki bu yerlerin ortak özelliği nedir? Çok soğuk olmaları tabii ki… Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada, -90 derecelik hava sıcaklığıyla Antarktika yer alıyor.
Sibirya bölgesinde yer alan dünyanın en soğuk şehri olarak bilinen Yakutsk'ta sıcaklık eksi 47 dereceye kadar düştü. Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk'ta hayat durmuyor. Yakutsk'da yaşayan 250 bin kişi bu soğuğa alışkın. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
Her yılın ilk günü yeri değiştiriliyor. Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
İlgili 21 soru bulundu
Antarktika hiçbir ülkeye ait değil. 1959'da imzalanmış olan Antarktika Antlaşması ile barışa ve bilime adanmış. Dünya'nın her yerinden bilim insanları buraya gelip araştırmalar yapıyor ve evrensel bilime katkıda bulunuyor.
Ayrıntılar haberimizde... Anadolu'nun en soğuk illerinden biri olan Sivas'ta Sibirya soğukları kendini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye'nin en soğuk ili ve ilçesini kendi sayfasında yayınladı. Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu.
Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Geçtiğimiz yıl sıfırın altında 39,2 ile Türkiye'de en soğuk havanın ölçüldüğü Van'ın Bezirhane köyünde bu yıl da rekor kırıldı.
En çok kar yağışı Antarktika Yarımadası'nda yaşandı. Bilim insanları, Antarktika'da son 200 yılda yağan kar miktarını inceledi. Araştırma, bu süre zarfında bölgeye yağan karda yüzde 10 oranında artış olduğunu gösterdi.
(Olonho Topraklarının Başkenti!) Kuzey Kutup Dairesi'nin 450 km güneyindedir. Ortalamalama hava sıcaklığı 8.8 C olan Yakutsk, dünyanın en soğuk şehridir ancak Yakutsk kış mevsiminde daha soğuktur.
Death Valley'de 1913 yılında 56.7 °C (134 °F) olarak kaydedilen sıcaklık rekoru bulunuyor. Tirat Zvi, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde yer alan bir köy olma özelliği taşıyor. Burası da dünyanın en sıcak ülkeleri listesinde başları çekiyor. 1942 yılında burada 54 °C'lik (129 °F) rekor sıcaklık değeri kaydedilmiş.
Yakutsk, dünyanın en soğuk şehri. Rusya'nın Sibirya bölgesinin doğusundaki Yakutsk şehrinde kışın ortalama sıcaklık eksi 34 derece. Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklıklardan biri de21 Temmuz 1983 yılında Rusya'daki Vostok üssünde tespit edildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas. Türkiye'nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü.
Kış aylarında da zaman zaman Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçen Bolu, yazın unvanını korudu. Ülke genelinde aşırı hava sıcaklıkları yaşanırken Bolu'nun yüksek kesimlerinde hava sıcaklıkları 0 dereceye kadar düştü.
Su damlalarının bile buhar olduğu Ölüm Vadisi'ndeki bu rekor sırasında güneş ışınları yerküreye 89 derecelik açı ile düştü. Türkiye'deki sıcaklık rekoru ise 48.8 derece ile Mardin'in oldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden alınan verilere göre, Ankara, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti. Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz köyünde sıcaklık -11,6 derece olarak ölçüldü.
Nedeni ise Konya ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır. Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir.
Sivas'ın Altınyayla ilçesi, eksi 15,3 derece ile 'Türkiye'nin en soğuk yeri' oldu. İlçede soğuk nedeniyle yol ve kaldırımlar buzla kaplandı, çatılarda da sarkıtlar oluştu.
Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgârlı kıtası. Peki, yerleşik hayatın bulunmadığı, zorlayıcı koşulların hâkim olduğu bu kıta Dünyamız için neden bu kadar önemli? Gelin, Antarktika'yı daha yakından tanıyalım.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri