Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Ürdün sınırında yer alan Lut Gölü'nün tuzluluk oranıysa yaklaşık %34'tür. Yani Lut Gölü'nün tuzluluk oranı deniz ve okyanuslarınkine göre 10 kat daha fazladır.
Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya'da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor.
Tuz Gölü 14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir. Genel Özellikleri: Göl, Türkiye' deki en büyük ikinci ve dünyanın en tuzlu 2. gölüdür.
Lut gölü %30 tuz oranı ile dünyanın en tuzlu üçüncü göldür. Tuz oranının yüksek olmasının sebebi olarak da Şeria nehrinin yatağı boyunca getirdiği maddelerin göle akması ile aynı zamanda güneş sebebi ile aşırı buharlaşmanın etkisi bulunuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu. Araştırmacılar, gölün tabanında yeni yaşam biçimleri ve derin su kaynaklarından oluşan bir sistem bulunduğunu ortaya çıkardı.
Dünyanın en tuzlu göllerinden ve suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak bilinen Lut Gölü, yıllardır sedef hastalığı gibi özellikle cilt hastalarının uğrak yeri olarak biliniyor.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Deniz sularının büyük bir kısmı %3.1 ilâ %3.8 tuzluluk değerlerine sahip olsa da dünya üzerinde denizlerdeki tuzluluk oranı farklılık göstermektedir. Tuzlu su ile tatlı suyun karıştığı nehir ağızlarında veya buzulların erime bölgelerinde deniz suyu önemli ölçüde daha az tuzludur. En tuzlu açık deniz Kızıldeniz'dir.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
YÜZME BİLMİYORSAN DERT ETME: BATMAK İMKANSIZ
Lut Gölü'de tuz oranı %30 olarak belirlenmiştir. Yüksek tuz oranı sayesinde yüzme bilmeyenler bile burada rahatlıkla yüzebiliyor. Gölde yüzen pek çok insan vaktini sırt üstü dinlenerek de geçiriyor.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
Al-Bahr al-Mayyit, Buhairat, Bahret, veya Birket Lut, lit. "Lut Gölü/Denizi"), doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölüdür.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Tuz Gölü'nün suyunda, çamurunda ve tuzunda 22 çeşit mineral bulunuyor. Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller var'' dedi.
Ürdün, İsrail ve Filistin (Batı Şeria) arasındaki sınır hattında yer alan Lut Gölü, deniz seviyesinin 422 metre altında bulunuyor. Tuz oranının yüksekliğinden dolayı canlı yaşamının olmadığı göl, "Ölü Deniz" olarak da adlandırılıyor.
Lut Gölü dünyanın en tuzlu üçüncü gölüdür. Bu nedenle hiç kıpırdanmasa bile gölün üzerinde bel hizasına kadar batmadan durulabilir. Bu gölün diğer adı ise Ölü Deniz olarak bilinir. Tuz oranı yüksek olduğu için yüzmeye gelenlerin sayısı da oldukça fazladır.
3 milyon yıl önce Afrika ve Arabistan faylarının ters yönde haraket etmesiyle oluşan boşluğa su dolmasıyla oluşan, 51 km uzunluk ve 18 km enindeki Lut Gölü'nün yüzeyi deniz seviyesinin 430 mt. altındadır. Bu özelliği ile dünyanın en alçak yeridir. Gölün derinliği, en derin noktada 298 metredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri