Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
SOMUN (I) Yuvarlak şekilli şişkin ekmek. Yunanca psomi/psomion (=ekmek) sözünden gelmektedir. Anadolu Rumları bu sözü psomon ya da psomuni şeklinde de ifade ediyordu. Somun ekmeğine Türkçe somun ekmeği ve Kürtçe nanê somi (=somun ekmeği) deniliyor.
Şom ne demek, uğursuz, kötü şeylerden söz eden ve sözlerinin kötülük getireceğine inanılan kimsedir. Bu tanımdaki kişiler şom ağızlı olarak tabir edilir. Ayrıca şom, uğursuz, pay, far ve üzerinden düven geçen ekin yığını(Amasya) olarak da tanımlanmaktadır.
İşte, merak edilenler! Somun kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Somun kelimesi Rumca kökenlidir. - Çocuk işe başlamadan Şaban amca bir çanak yoğurtla bir yarım somunu getiriyordu.
Şom kelimesi Türkçe'de "uğursuzluk" anlamına gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Arapça sözcük Arapça şaˀm شأم "sol, kuzey" sözcüğünün masdarıdır.
Arapça şAm kökünden gelen şuˀm شؤم “uğursuzluk (ad), uğursuz (sıfat)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şaˀm شأم “sol, kuzey” sözcüğünün fuˁl vezninde masdarıdır. Şam adı “kuzey (ülkesi)” anlamındadır.
Çoğunluk itibarıyla Kuzey Yunanistan'da konuşulmakla birlikte Türkiye,Rusya ve Ermenistan'da Pontuslular tarafından konuşulmaktadır.1923'te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinde Ortodoks Hristiyan Rumların anavatanlarından ayrılmasıyla, bu dil Yunanistan'a geldi.
Ses (yardım·bilgi)), Rumca ya da Helence, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk ve Doğu Akdeniz ile Karadeniz çevresinde konuşulan bir dil. Yunanistan'da tek başına, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ise Türkçe ile birlikte resmî dildir. Dil, yazılı olarak yaklaşık 3.500 yılı aşkın bir tarihe sahiptir.
Yani cıvata kullanılan hemen her yerde somun da kullanılabilmektedir. Makine, otomotiv, beyaz eşya, küçük ev aletleri, mobilya, gıda ve sağlık alanlarında farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Sağlamlık istenen yerlerde kaliteli somun ve kaliteli cıvata kullanmak gerekmektedir.
Altıgen, benzersiz özelliklerinden dolayı somun ve cıvatalarda da ağırlıklı olarak kullanılan şekildir. Altıgen yapı sayesinde, alet kenarları cıvatayı daha kolay kavrar. Bu sayede cıvataya daha fazla tork aktarılır. Bu nedenle tarihi 1700'lere kadar uzanana bu tasarım hala hükmünü sürdürmektedir.
Sıkışmış Somun Nasıl Açılır? Sıkışmış somunun açılması için uygulanacak yöntemlerden biri de pas çözücü kullanımıdır. Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir. İngilizceye ise Latince caseus dan gelmiştir. Bu kelimenin kökeninin Hint-Avrupa dillerinde yer alan mayalanmak-ekşimek manasına gelen kwat- kökünden geçtiği düşünülmektedir.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Bizans olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu içerisinde yaşayan Slavlar, Bulgarlar, Ermeniler ve Ruslar içinde Rum adlandırması yapılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri döneminde coğrafi bölgeyi belirtmek için de bu isim kullanılmıştır.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Lazlar Rumdur. Lazcanın Pontusça(Rumca) ile bir ilgisi yoktur. Bu diller birbirinden tamamen farklı dillerdir. Lazlarla Pontoslu Rumlar tamamen farklı halklardır.
trabzonluların büyük çoğunluğu kıpçak kökenlidir. 1461 öncesi rum olduğu var sayılan nüfusun bile büyük kısmı %52.7'si manastır kayıtlarına göre yine kıpçak kökenlidir. ayrıca osmanlı kayıtlarında yine fatih döneminde trabzon'da 20.000 çepni çadırı olduğu geçer. en az 5 kişilik bir ailede bu 100 bin yapar.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Yunanların MÖ 20. yüzyılda kitleler hâlinde Balkan Yarımadası'nın güneyine göç ettiklerine inanılır. Yunanlar zamanla Anadolu'da ve Karadeniz sahillerinde ticaret kolonileri kurmuşlar ve gerek Anadolu'da gerekse de Yunanistan'da uzun yıllar hüküm sürmüşlerdir.
Şimdi, dilimizde sıkça kullanılan Türkçe kökenli bir kelimedir. Şimdi, içinde bulunulan zaman, şuanda ya da az sonra, yakında anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Ağız kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Eski Türkçe boğuz sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe boğ- "sıkmak, daraltmak" fiilinden +Iz sonekiyle türetilmiştir. boğ- maddesine bakınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri