Minareleri yüksekliklerine göre sıralar. Dünyanın en yüksek minaresi, Fas'ın Kazablanka şehrindeki 210 metre (690 ft) yüksekliğe sahip Sultan Selahaddin Abdülaziz Camii minaresidir.
Fas'ın Atlantik Okyanusu kıyısında inşa edilen II. Hasan Camisi'nin 200 metrelik minaresi, dünyanın en uzun minaresi olarak biliniyor. Fas'ın Atlantik Okyanusu kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alana inşa edilen II. Hasan Camisi'nin 200 metrelik minaresi, dünyanın en uzun minaresi olarak biliniyor.
Üçer şerefeli olarak yapılan iki minaresi, 78 metre yükseklikle bölgenin en uzun minareleri olma özelliğini taşıyor. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Hacıveyiszade Cami ve Külliyesi, şehrin merkezinde geleneksel tarzda inşa edilmiş ve caminin yapımı 1996 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır.
Boyları 10 ila 40 m.dir. Camiye bitişik veya ayrı hatta biraz uzaktaki minarenin yapımında taş, tuğla ve horasan harcı kullanılmıştır.
Yükseklik en fazla 28 metre olmalı
Diyanet İşleri Başkanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı'nın, minare boyu standardını maksimum 28 metre olarak belirlediğini, bunun için de cami boyunun en az 10 metre olması gerektiğini ifade eden Yılmaz, yıkılan camilerin standartlara uymadığının tespit edildiğini söyledi.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'nin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Ayasofya'ya minare eklenmesi, İstanbul'un 1453'teki fethinden sonra camiye çevrilmesi ile oluyor. Aslında camiye çevrildikten sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından yarım kubbelerden birinin üzerine ahşap bir minare daha yapılmış. Fakat bu minare günümüze kalmamış. Şu an Ayasofya'nın 60 metrelik toplam 4 minaresi var.
İstanbul ve çevresinde çok sayıda cami ve minare yıkımında görev yapan uzmanlardan Yücel Özden, “Bu minarelerin yapımında denetim olmamış. Minarenin içine de merdiven koymamışlar. Kopan yerde 8'lik demir var. Oysa en az 14-16'lık demir olması lazım.
Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci Camisi olacak olan Akkent Cami'nin kubbe yüksekliği 67 metre olurken, kubbe çapı ise 34 metre genişliğinde olacak.
Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
Yeraltı,diğer adıyla Kurşunlu Mahzen Camii Karaköy'de.Vapur iskelesi tarafından iki girişi,hemde üst taraftaki caddeden iki girişi vardır. Kubbesi olmayan ender camii lerdendir.
Çamlıca Camii projesi belli oldu
Mızrak, "7'nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık. Geçmişi geçmek, geçmişi göz ardı etmek gibi bir düşüncemiz asla olmadı'' dedi.
Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram olarak bilinmektedir. Mescid-i Haram'ın kişi kapaitesi ise 850.000 civarındadır. Bu sayı bir ibadet alanı için oldukça fazladır. Buda Mescid-i Haram'ın ne kadar görkemli olduğunun kanıtıdır.
Huaisheng Cami
Çin'deki en eski cami olarak bilinir.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
Ayasofya'nın güney avlusunda III. Murat türbesi, Sultan III. Mehmet türbesi, Sultan II. Selim Türbesi, Şehzadeler Türbesi inşaa edilmiştir. Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir.
Camiye ilk minareyi ekleyen kişi Emevî Halifesi I. Muâviye'nin Mısır valisi Mesleme b. Muhalled'dir. Mesleme, Mısır fâtihi Amr b. Âs'ın Fustat'ta yaptırmaya başladığı, fakat bitiremediği Amr b. Âs Camii'ni tamamlatırken binanın köşelerine birer minare koydurmuştur (53/673).
Camın Mısırlı'lar ve Finikeli'ler tarafından M.Ö. 2000 yılında ilk kez üretildiği rivayetinin yanısıra, M.Ö. 3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur.
Bir başka söylentiye göre, I. Ahmet caminin minarelerini altından yaptırmak istemiş. Fakat bu karar devletin bütçesini bir hayli aşacağından, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa “altın” kelimesini “altı” anlamış gibi yapmış ve camiyi 6 minareli yapmış.
Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Camii, 55,00 x 69,00 metre ölçülerinde, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Toplam iç alanı 3.165,5 m2'dir. Türkiye'deki “Ulu Cami” ismindeki camilerin en büyüğüdür.
Ani Antik Kentinde yer alan Ebul Manucehr Camii, Büyük Selçuklu Imparatorluguna bağlıdır ve Türkiyede ki ilk camidir. 1072 de inşa edilmiş olan cami Orta Asya Turk mimarisi izlerini taşımaktadır.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri