Yaz aylarında cildin güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için pigment sentezini arttırdığını ve cilt lekelerine sebep olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanları “Bu nedenle cilt lekesi tedavisi yazın değil, sonbaharda yapılmalı.
Leke tedavisine yönelik kremleri ise kış aylarında kullanın. Kış aylarında da cildinizin güneşten etkileneceğini unutmayın ve hava bulutluyken bile dışarı çıkarken güneş koruyucu kreminizi sürün kış aylarında kullandığınız güneş kremi daha düşük faktörlü olabilir.
Ya leke açıcı serum ve kremini sadece geceleri kullanmak, ya da sabahları leke kremi sürüp, dışarı çıkarken SPF 50+ güneş kremi ile cildini koruyacaksın.
Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır.
Gündüz ve gece düzenli olarak kullanacağınız arbutin yazın kullanılır mı şeklinde bir soruya olumlu yanıt verebilirsiniz. Ancak yazın kullanırken mutlaka etkili bir güneş kremi ile birlikte kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Arbutin'in Cilde Faydaları
Alfa Arbutin 4 hafta gibi bir sürede görülür şekilde sonuç verir ancak etkilerini 2. haftadan itibaren hissetmeye başlarsınız. Yaz kış ve gündüz gece kullanım kolaylığı sağladığından rutinlerinizde her zaman bulundurabilirsiniz.
Örneğin, C vitamini ile arbutin'i bir arada kullanabilirsiniz. Zaten çoğu hazır üründe de ciltteki serbest radikalleri etkisizleştirmeye yardımcı olan C vitaminine arbutin ile birlikte yer verilir. Bu ikilinin, aynı zamanda yaşlanma belirtilerini azaltma ve cilt tonunu açma gibi etkileri vardır.
Kozmetik olarak hastayı rahatsız eden bu lekelerin tedavisi mümkünse yaz aylarında yapılmamalı.
Cilt rengi koyu olan bireylerde cilt tonundan daha koyu tonda olan lekeler yaklaşık 6-12 ay içerisinde kaybolabilir. Cilt yüzeyinden daha derinlerde oluşan lekelerin solması ve kaybolması uzun zaman alabilir.
Leke oluşumunda en önemli etken ultraviyole ışığı olduğu için yüz ve eller gibi leke oluşumuna yatkın alanları, yaz kış demeden, 30-50 koruma faktörlü güneş koruyucularla koruyun. Güneş koruyucu kremi dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce sürün ve ortalama 3 saat sonra yenileyin.
Güneşin neden olduğu lekelerin önlenmesi için, leke giderici kremlerle birlikte güneş koruyucu ürünlerin de kullanılması gerekmektedir. Sonuç olarak, leke giderici kremler genellikle akşamları kullanılırken, güneşin neden olduğu lekelerin önlenmesi için gündüzleri de kullanılabilmektedir.
Kremi yüzünüze hafif dairesel hareketlerle nazikçe yayınız. Sabah ve akşam günde 2 kez düzenli olarak kullanılmalıdır. En iyi sonuçlar için ürünü düzenli uygulayınız ve cildinizi güneşten koruyunuz. Güneşlenmek yeni lekelerin oluşmasına ve mevcut lekelerin renginin koyulaşmasına sebep olabilir.
Cilt üzerinde yer alan koyu lekelerin tonlarının açılmasına etki eder. Gelişmiş dokusu ile birlikte cilt tonunun daha aydınlık görünmesine yardımcı olur. Ortalama 4 hafta içerisinde leke görünümünün azalmasını sağlar. Aynı zamanda yeni lekelerin oluşmasına engel olur.
Anne adaylarının yüz, boyun, el, meme uçları ve genital bölgelerinde kahverengi lekeler oluşur. Ancak bu durum doğumdan sonraki 1 yıl içinde kendiliğinden geçer.
“Kış güneşi yakmaz” diyerek korunmamak: Dr.
Bunun sonucunda; ciltte incelme, kuruluk ve kırışıklık oluşuyor. Ayrıca ciltte ton farklılıkları, kalıcı kahverengi ve kırmızı lekeler, çok daha önemli cilt kanseri de gelişebiliyor.
Cilt temizliği sonrası uygun kimyasal ajan yüzeysel olarak cilde uygulanır, 2-10 dk arasında bir sürede nötralizan bir solüsyon ile ciltten uzaklaştırılır. Sıklıkla jessner's, glikolik asit veya salisilik asit solüsyonları kullanılır. İki haftada bir 4 uygulama şeklinde yapılır.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 3-4 seansta tedavi edilirler. Ortalama seans sayısı 2-4 dür.
Düzenli cilt bakımı yaptırmak lekelere iyi gelir ve onları hafifletir mi? Lazer sistemli cilt bakım yöntemlerinin gelişmesi ile leke tedavisinde eskiye oranla çok daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Cilt tipi ve uygulanan yönteme göre sonuçlar değişebilir. Lekelerin temizlenme oranı %50-80 civarındadır.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
İlk Arbutin Mi C Vitamini Mi Kullanılmalı? Arbutin ve C vitamini arasında hangisinin önce kullanılacağı konusunda kesin bir bilgi söz konusu değildir. Arbutin, C vitaminine göre daha kolay emilir ve çok daha hızlı şekilde sonuç verir.
C vitamini: C vitamini bağışıklık sisteminde önemli etkilere sahip. Bu nedenle yaz aylarında mutlaka yeterli miktarda C vitamini almak gerekiyor.
Arbutin serum kullanırken cildin öncelikle temiz olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Arbutin serumları veya arbutin kremleri sabah ve akşam temiz cilde 1-2 damla olacak şeklide parmak uçları yardımıyla hafif dokunuşlarla cilde masaj yaparak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri