Dünyanın en yaşlı ağacı Şili'de: Beş bin yaşından daha büyük olabilir. Şili'nin güneyinde bir ulusal parkta bulunan Patagonya selvi ağacının 5.484 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Kesin kanıtlandığında dünyanın en yaşlı ağacı olarak bilinen Kaliforniya'daki 4.853 yıllık bir bristelcone çamını geride bırakacak.
4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı zamana meydan okuyor
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde koruma altına alınarak tescillenen 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı ihtişamıyla göze çarpıyor. Bronz Çağ'a tarihlenen ve Anadolu'nun bilinen en yaşlı ağacı olan ağaç, dünyanın en yaşlı beş ağacı arasında yer alıyor.
Almanya'nın kuzeyindeki Eutin kenti tam 500 yıllık ağacıyla meşhur. Ağacın 500 yıllık olması onun meşhur olmasındaki en önemli sebep elbette değil. Çünkü bu 500 yıllık ağaç sayesinde yüzlerce çift tanışıp evlenmiş.
İl merkezine 27 km uzaklıktaki Yapraklı İlçemize bağlı Karacaözü Köyünde bulunan ve koruma altına alınan meşe ağacının 500 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın en yaşlı meşelerinden biri olan Koca Meşe'nin gölge alanı 256 m2 olup çapı ise 12,20 m dir.
Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarıdır.
İlgili 24 soru bulundu
“Bir Dut ağacı 400 sene, Ceviz ağacı 700 sene, Kestane ağacı 900 sene, Çınar ağacı 1500 sene yaşar. Ihlamur ağacı dik, çiçeği şifalıdır”.
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen, kış aylarında yapraklarını döken kayın ağacı, yaklaşık 40 metre uzayıp 700 yıl kadar yaşayabiliyor.
Türkiye'nin en büyük çınarı olan Gedelme Çınarı'nın dünyanın da en ulu çınarı olduğuna dikkat çeken Mustafa Aydemir “Çınarların ana vatanı Anadolu'dur. Eğer Kemer Gedelme çınarı Anadolu'nun en büyük çınarı ise, Dünyanın da en büyük çınarıdır.
Girit adasında yer alan Vouves köyünde, 3.000 yıllık olduğu tahmin edilen bir zeytin ağacı, günümüzde hala zeytin veriyor.
Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya (Ulu) Çınardır. Fiziksel olarak Türkiye'nin en büyük ağacı olan bu Çınar'ın Çapı 3 metre, çevresi 10 metre, yüksekliği 37 metredir.
Yeni 53 tescil ile anıt ağaç sayısı 10 bin 506'ya yükseldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın raporuna göre, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı, en yaşlı anıt ağaç konumunda.
Bu süre yaklaşık 10.500 yıl sürdü.
Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi'nde bulunan 1730 rakımlı tepedeki 2 bin yaşında, 22 metre boyunda, 4 metre çapında ve 12 metre çevre genişliğindeki 'ağıl ardıç' ağacı zamana meydan okuyor.
Şili'nin güneyinde bir ulusal parkta bulunan Patagonya selvi ağacının 5.484 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Kesin kanıtlandığında dünyanın en yaşlı ağacı olarak bilinen Kaliforniya'daki 4.853 yıllık bir bristelcone çamını geride bırakacak.
Dünyanın en yaşlı meşe ağacı ise Güney Carolina'da varlığını sürdürüyor. Bu ağaç yaklaşık 1500 yaşında ve 20 metre genişliğindedir. Yetişme koşulları iyi olduğunda meşe ağaçlarının gövde kalınlığı 2 metreye kadar genişleyebiliyor.
Kahramanmaraş'ta Süleymanlı Mahallesi Acere mevkiinde bulunan ve 500 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı dikkat çekiyor. Asırlardan bu yana dimdik ayakta duran ve 500 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı görenleri mest ediyor.
Bonsailer gün geçtikçe popülerliğini ikiye katlıyor. Uzak Doğu'da hayat bulan ve kısa sürede muhteşem duruşları ve dünyanın en küçük ağacı olmalarıyla ünlenen bu bodur ağaçlar normal bir ağaçtan farksızdır.
Ağaçlar uygun şartlarda on binlerce yıl yaşayabilirler. Bilinen en yaşlı ağaç yaklaşık 80 bin yaşında olan Amerika'nın Utah eyaletindeki koloni şeklinde yaşayan “PANDO” ağacıdır. Ülkemizdeki bilinen en yaşlı ağaç ise Zonguldak şehrimizde bulunan ve tam 4117 yaşındaki “PORSUK” ağacıdır.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Bu ağaçların boyları türüne göre değişir. Ayrıca bazı türü bin yıla kadar yaşam sürebilirken bazı türleri ise 100 ila 300 yıl arasında yaşayabilir. Çam ağacı familya olarak çamgiller yani Pinaceae ailesine bağlıdır.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Kiri Ağacı, Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahip. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşler.
Sakız ağacının ortalama ömrü ise 100 yıldır. Ağacın en fazla yetiştiği yer ise Yunanistan'ın Sakız Adasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri