Güzel haber şu: Dünya'nın çekirdeği ve Dünya'nın kendisi dönmeyi durdurmuş değil. Yaklaşık 4,7 milyar yaşındaki bir gezegen için çekirdek dönme hızının manto tabakasına kıyasla bazı dönemlerde hızlı bazı dönemlerde ise yavaş dönmesi olağan şeylerdir.
Böyle bir durumda gezegenimizin çekirdeğinin tamamen soğuması 91 milyar yıl alacak ve gezegenimiz başıboş bir şekilde gezen bir kaya parçasından başka bir şey olmayacak.
Araştırmanın yazarları, Pekin Üniversitesi'nden Xiaodong Song ve Yi Yang, iç çekirdeğin dönüşünün "2009 yılında neredeyse durma noktasına geldiğini, ardından da ters yöne doğru döndüğünü" tespit ettiklerini dile getirdi.
Gezegenin merkezinde iç çekirdek olarak adlandırılan devasa bir top olunduğu biliniyor. Bu devasa top Dünya'nın ekseniyle aynı yönde dönüyordu. Yapılan yeni bir çalışmaya göre iç çekirdekteki hareketlilik durdu. Bilim dünyasını ikiye bölen çalışmaya göre iç çekirdek tam tersi bir yönde dönmeye başlayabilir.
AFP'ye konuşan araştırmacılar, "İç çekirdeğin, Dünya'nın yüzeyine göre "salıncak" gibi ileri geri döndüğüne inanıyoruz. Salıncağın bir döngüsü yaklaşık 70 yıl, yani ortalama her 35 yılda bir yön değiştiriyor." ifadesini kullandı.
İlgili 15 soru bulundu
Dünya'nın Çekirdeğinin Dönmesi Durursa Ne Olur? Çekirdeğin bir anda durması ise gezegendeki tüm tektonik plakaları harekete geçirir ve Dünya'nın her yerinde çok büyük depremler olmaya başlar. Dünya'nın tamamen dönmeyi durdurması ise daha büyük sorunlara yol açar.
Dünyanın iki çekirdeği var:
Yüksek basınçla kristalize olmuş demir-nikelden oluşan 1220 km çapındaki katı iç çekirdek ve 2200 km çapıyla demirden oluşan sıvı dış çekirdek.
Bahsettiğimiz araştırmaya göre, Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir top olan Dünya'nın iç çekirdeği, gezegenin geri kalanıyla aynı yönde dönmeyi bıraktı ve hatta başka yöne dönüyor olabilir.
Güneş sisteminde Uranüs ve Venüs kendi eksenleri etrafında diğer gezegenlerin tam tersi yönde dönüyorlar. Bunun tam olarak neden böyle olduğu açıklığa kavuşmuş değil henüz ama geçmişte başka gezegenlerle çarpışarak yönlerinin ters döndüğü tahmin ediliyor. Dünyanın dönüş yönünün çekirdeğin dönüş yönü belirlemiyor.
Dünya çekirdeği ters dönüyor iddiaları bilim camiasını şoka uğrattı. Bilim insanları, Dünya'nın merkezindeki çekirdeğin ters yönde dönmeye başlamış olabileceğini söylüyor. Sismik dalgaların Dünya'nın derinliklerindeki rotalarını izleyen bilim insanları, "son on yılda çok az değişiklik" olduğunu keşfettiler.
Bu dış çekirdekten bağımsız katı bir iç çekirdeğin var olduğu, ilk defa 1936 senesinde sismolog Inge Lehmann tarafından keşfedilmiştir. Lehmann, bu keşfi Yeni Zelanda'daki sismograf verilerini inceleyerek yapmıştır.
Gerçekte Mars'ın yörüngesi üzerinde ters yönde hareket etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Arka plandaki yıldızlara kıyasla geriye doğru bir hareket varmış gibi algılanan görüntü, aslında Dünya'nın kendi ilerleyişinin bir yansıması.
İç çekirdek, yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölümdür. Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir.
Dünya'nın merkezindeki ısının en önemli kaynağı ise radyoaktif maddelerdir. Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar.
Konu hakkında okuma yaptım. Dünya'nın iç çekirdeği, katı demirden oluşuyor ve doğu yönüne doğru dönerek gezegenin geri kalanından daha hızlı dönüyor. Çekirdeğin dışı ise temelde erimiş demirden oluşuyor ve batıya doğru yavaş daha yavaş bir şekilde dönüyor.
İç çekirdekteki bu yavaşlama, günleri kısaltıyor olabilir
Depremlerden gelen sismik dalgaları inceleyen Çinli bilim insanları, Dünya'nın çekirdeğinin yavaşlayarak durma noktasına geldiğini ve ardından yüzeyin tersi yönde dönmeye başladığını keşfetti.
Dünyanın İç Çekirdeği Ters Yöne Dönerse Ne Olur? Dünyanın çekirdeğinin ters yönde hareket etmesi, gezegende yaşayan insanları, günlerin uzunluğunu ve navigasyon etkilerini de değiştirebilir. Manyetik alandaki enerji de bu kapsamda değişiklik gösterecektir. Hâlihazırda dünya kendi ekseni etrafında dönüş yapar.
Güneş kendi ekseni etrafında saatte 7.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık ortalama 27 günde tamamlar. Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C'dir.
Bu kaotik ortamda, Venüs tam bilinmeyen bir nedenle kendi ekseni etrafında ters dönmeye başlamış. Mars ise Jüpiter'in etkisinde kaldığından yeterli malzeme toplayamamış ve daha küçük boyutlarda oluşmuş gibi duruyor.
Teknolojik yetersizlikler nedeniyle bu güne kadar Dünya'nın çekirdeğine ulaşılamadı. Japonya'nın da büyük rol oynacağı 1 milyar dolarlık uluslararası proje kapsamında, yer kabuğunun en ince olduğu noktadan başlayarak altı kilometre derine inilerek çekirdekten numune toplanması amaçlanıyor.
Yer çekirdeği, Dünya'nın en iç kısmını oluşturur. En kalın yer katmanıdır (geosfer). Mantodan Wiechert-Gutenberg süreksizliği ile ayrılır. 2.890 kilometre derinlikten Dünya'nın merkezine (6.370 km) kadar uzanır; yani 3.480 kilometre kalınlıktadır.
Araştırmacılar, çekirdeğin ısısının Güneş'in ısısından yaklaşık 500 derece düşük ve ortalama 6000 santigrat olduğunu söylüyor.
Dünya'nın iç yapısı: bir dış silikat katı kabuk, oldukça viskoz bir astenosfer ve manto, mantodan çok daha az viskoz olan sıvı bir dış çekirdek ve katı bir iç çekirdek olmak üzere küresel kabuklarda katmanlıdır.
1. Coco de mer Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller adalarında yetişen Coco de mer meyvesinin çekirdeği tam 30 cm genişliğinde ve 18 kg ağırlığında!
Güneş'in yüzey sıcaklığı 5.778 Kelvin'de (5.505 santigrat derece) bulunur. Aslında bu kahverengi cüce, şimdiye kadar keşfedilen türünün en sıcak nesnesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri