DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ “Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S.
"Dünyanın ilk kilisesini Helena Konya'da yaptırdı"
Bu kilisenin 'Hristiyanların annesi' olarak bilinen Constantin'in Annesi Helena tarafından sağlanan serbestlik ile 327 yılında inşa edildiğini savunun Olgunlu, "Dünyanın ilk kilisesi günümüzde de Azize Helena adıyla bilinen kilisedir.
İLK KİLİSEYİ HELENA KONYA'DA YAPTIRDIDünyanın ilk kilisesi, Konya yakınlarındaki Sille yerleşkesinde, 'Hristiyanlar'ın annesi' olarak bilinen Constantin'in Annesi Helena tarafından sağlanan serbestlik ile 327 yılında inşa edilen ve günümüzde de Azize Helena adıyla bilinen kilisedir.
Saint Pierre Kilisesi veya Aziz Petrus Kilisesi, birçok kaynakta dünyadaki ilk kilise olduğu ifade ediliyor.
Habib-i Neccar Dağı' nın batı yamacında yer alan Aziz Petrus halk arasında bilinen ismiyle mağara kilisenin ilk Hristiyanlar tarafından kullanılmış ve Hristiyan inancının en eski kilisesi olduğuna inanılır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyoğlu semtinde İstiklal Caddesi üzerinde yer almakta olan St. Antuan Kilisesi, Türkiye'deki en büyük Katolik kilisesidir. Orijinal St. Anthony of Padua Kilisesi, 1725 yılında İstanbul'daki İtalyan topluluğu tarafından inşa edilmiş; ancak daha sonra yıkılmış ve aynı yerde inşa edilen mevcut bina ile değiştirilmiştir.
İnanca göre Hristiyanlığın inanç sistemi ve ibadetleri, İsa tarafından 1. yüzyılda, Roma İmparatoru Tiberius devrinde, yine Roma'nın hakimiyetinde olan Filistin'de ortaya konulmuş ve havarileri ve diğer takipçileri tarafından öğretilerek yayılmıştır.
Kilise günümüzde ibadete açıktır. Antakya'nın Hıristiyan dini yönünden önemli olması bu bölgede kiliselerin yoğunlaşmasına neden olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde inşasına başlanan ilk kilise olan ve Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle açılışı ertelenen Yeşilköy'deki Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, açılış için resmi programın belirlenmesini bekliyor.
Günümüzde Antakya kökenli Rum Ortodoks Hıristiyanların sayısı Hatay ve Mersin'de yaşayanlarla birlikte sekiz bin kişi civarında. Etnik kökenleri konusunda farklı fikirlerin olduğu bu cemaat kimi zaman İstanbullu Rumlarla bir sayılır, kimi zamansa onlar için Arap Hıristiyan adlandırılması kullanılır.
Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur.
Katolik Kilisesi'nin geleneğine göre Kilise, İsa'nın öğretileriyle ve Petrus'un üzerine kiliseyi kurmasıyla başlamıştır. Katolik Kilisesi kendisini havarilerin oluşturduğu ve yönettiği ilk Hristiyan topluluklara dayandırır.
Görselden anlayacağınız üzere Vatikan'ın merkezinde bulunan yapı, Hristiyanlığın en büyük kilisesidir. Yapının tasarımında Michelangelo ve Raphael gibi önemli Rönesans ustaları yer almıştır. Ayrıca, Michelangelo'nun Pieta'sı burada sergilenir.
Kapadokya, Erken Hristiyanların kayaları oyarak yaşadıkları yeraltı kentlerinin, kilise ve manastırlarının bulunduğu Kapadokya bölgesi. Demre, M.S. 4. yüzyılda yaşayan ve hümanist fikirleriyle tanınan ünlü Noel Baba'nın (St. Nicholas) yaşadığı ve piskopos olduğu yerdir.
Çoğu kez etnik Rumlarla karıştırılırlar. Bazılarının aslında bir Rum geçmişi olmasına rağmen, bu nüfus içinde tarihte İslam'a hiç girmemiş etnik Türkler vardır. Hâlen Türkiye'de ibadete açık olan 398 kilise bulunur. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin merkezi 4. yüzyıldan beri İstanbul olmuştur.
İzmir'deki 'Smyrna', İzmir'deki 'Efes', Denizli'deki 'Laodikya', İzmir'deki 'Bergama', Manisa Salihli'deki 'Sardes', Manisa Alaşehir'deki 'Filedelfiya' ve Manisa Akhisar'daki 'Thiatira' adlı kiliseler, İncil'de vahiy gönderilen 7 kilise olarak biliniyor.
Hatay'da bulunan Sünnilerin çoğu Hanefi mezhebine bağlıdır. Kendilerini Arap Alevileri (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler ise bölgenin çok kültürlülüğünün etkisinde kalmış olacak ki dinî ritüellerinde diğer dinlerin etkisi görünmektedir (Türk, 2010: 138-147).
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
İnsanların günah işlemelerine neden olan unsurlar üzerinde düşünen Hıristiyan din adamları, insanda fıtri olarak bulunan bazı unsurlara dikkat çekmişlerdir. Yedi ile sınırlandırılıp günah olarak kabul edilen bu unsurlar kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, haset, tembellik ve oburluktur.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
MÖ 4 - MS 30/33), 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar.
Yedi Kilise, Erken Hristiyanlık döneminin yedi büyük kilisesidir ve Türkiye sınırları içerisindedir. Yuhanna tarafından yazılan İncil'in Vahiy bölümünde adı geçen bu kiliseler, "Yedi Altın Kandillik" olarak da betimlenir.
İsa'nın sağ elinde yedi yıldızla temsil edilen yedi altın şamdan ve kiliselerin yedi meleği - ya da habercisi - ile temsil ediliyor. Bazı tarihçiler ise Yedi kiliseyi, Batı Kilisesi tarihinde Pavlus'un zamanından İsa Mesih'in dönüşüne kadar olan yedi farklı dönemi temsil ettiği şeklinde yorumluyor.
Bergama müzesine Ayvalıktan getirilmiştir. kentinde Baltazzi tarafından dökülmüştür. Midilli Adasından bile duyulduğu söylenmektedir. Dünyanın bilinen en büyük çanı 2.5 ton ağırlığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri