Kuru dutta doğal şeker içeriğinin yanısıra; Demir, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Çinko, Selenyum gibi mineraller bulunmaktadır. 👉Glikoz 4,73 gr. 👉Fruktoz 4,81 gr.
Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler. Diyabet hastaları kuru dutu dikkatle ve keyifle tüketebilir. Kuru dut, kan şekeri seviyesini ideal bir seviyede tutmaya yardımcı olur, diyabet kontrolü yapmanıza destek sağlar.
Dut kurusu kandaki glikoz seviyesini düşürür. Kan şekeri açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketimi hipoglisemi olarak da bilinen rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Dut, düşük kalorili bir meyve seçeneğidir. 1 bardak (ortalama 140 gram) dutun kalorisi 60 kcal civarındadır. Ancak, karbonhidrat ve şeker oranı yüksek olduğundan, porsiyon kontrolüne dikkat etmek yararlı olabilir. 1 bardak dut, ortalama 11 gram şeker içermektedir.
Dut meyvesinin glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerini hızlı yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının kontrollü tüketmesi gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu haliyle tek avuç kuru dut tüketen bir birey yaklaşık 9,55 gr. Doğal şeker tüketmiş olacaktır. Bu da yaklaşık olarak hazır kakaolu kekten aldığımız bir ısırıktaki şekere denk gelmektedir. Yüksek oranda Karbonhidrat içeriğine karşılık olarak 25 gr.
Antiseptik ve antibiyotik özellikleri olan beyaz dut ve yapraklarından yapılan çaydan düzenli olarak tüketerek özellikle şeker hastalığı sebebi ile kapanmayan tüm yaralarınızdan kurtulabilirsiniz.
Kan değerlerini yükselten, kişiye magnezyum ve lif kazandıran kuru dut diyet beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Çok fazla olmamak şartıyla kuru dut diyette iyi bir ara öğün olabilir. Ara öğünde alınan kuru dut, sizi uzun bir süre tok tutar ve daha az yemek yemenizi sağlar.
Dut, hazmettirici, balgam söktürücü, antibakteriyel, terletici, kandaki şekeri düşürücüdür.
Kan şekerini yükseltebilen bir etkisi vardır. Bu yüzden diyabet hastalarının ölçülü miktarda tüketmesi önerilir. Yüksek mineral ve vitamin değerlerine sahip bir meyvedir. Bu yüzden her mevsim tüketilmesi gerekir.
Dut kurusu, içindeki bolca vitamin ve mineral sayesinde vücuda enerji veriyor. Dut kurusunun içinde B1, B2, C ve K vitaminleri ile kalsiyum ve demir gibi vücudumuza oldukça faydalı mineraller bulunuyor.
Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir.
Kan şekerini düşürebilir. Bu yüzden dut kurusu tüketiminde dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde bulanık görmeye, baş ağrısına, aşırı terlemeye ve baş dönmesine sebebiyet verebilir. Gün içerisinde dut kurusu tüketmek isteyen kişiler 1 avuçtan fazla tüketmemeye özen göstermelidir.
Yapmak istediğiniz miktarda dut kurusunu mutfak robotunda (ya da öğütücü) incecik olana kadar çekin. Şeker kıvamına gelmesi yeterli olacaktır. Dut kurusunu bu şekilde öğütüp kullanınca kek, muffin veya kurabiye hamurunun içinde homojen olarak, hamurun içinde eşit miktarda dağılıyor.
Gün kurusu kayısı şekeri yükseltir mi sorusunun yanıtı olumludur. Şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketmesi önerilir.
İçerisindeki yüksek lif sayesinde sindirim sistemi sağlığına destek olarak kabızlığa iyi gelir. Antioksidan bir yapıya sahip olan dut kurusu, serbest radikallerle savaşır ve kansere karşı korur. B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olan dut kurusu vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Diyette dut ne kadar yenir? Aynı zamanda diğer meyvelere oranla demir içeriği daha yüksektir. Taze dutun 1 porsiyonu ortalama yarım su bardağı, kuru dutun 1 porsiyonu ise 1 çorba kaşığı kadardır. Herhangi bir hastalık ve kilo problemi olmayanlar günde 1 su bardağı taze dut veya 1 avuç kuru dut tüketebilir.
Lif içeriği, aynı zamanda kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan korunmada etkili olabilir. Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
4) Kan Şekerini Dengeler
Dut yaprağı çayı düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte eğer diyabetiniz varsa, dut yaprağı çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir. Hurmada yağ ve kolesterol bulunmaz. İçerdiği çinko, potasyum, kalsiyun, fosfor ve magnezyum gibi mineraller insülin üretimi ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri