6 Ağustos 1991'e gelindiğinde Berners-Lee'nin siteyi dışarıdan insanların kullanımına açmasıyla tarihi bir olay yaşanmış oldu. Bugün kullanılan web sayfalarının ilk örneği içerisinde görsel bile yokken yayına girdi. İlk internet sitesi, http://info.cern.ch/ adresinde yayınlandı.
Arka plan. Web sitelerin tarihi 1990'lara dayanmaktadır. CERN laboratuvarlarında bilgisayar profesörü olarak çalışan Tim Berners-Lee, üniversitelerdeki bilim insanları ve enstitüler arasında bilgi paylaşımı amacıyla 1989 yılında World Wide Web'i icat etmiş, 1990 yılında ise http://info.cern.ch 'yi kurmuştur.
Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur.
Cern'de çalışan bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML olarak tanımladığı bilgisayar dilini geliştirmesiyle oluşturulan www, yine Cern'de bulunan fizikçilerin, araştırma sonuçlarını kolaylıkla paylaşabilmesi için 13 Mart 1989'da kullanılmaya başlandı.
World Wide Web, 1989 yılında CERN'de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web'in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.
İlgili 45 soru bulundu
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
„Sonra bunu değiştirmek için kolları sıvadı." 20 Aralık 1990'da Berners-Lee, ilk internet sitesini çevrimiçi kıldı: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, internet sitesinin oluşumu ile ilgili bilgi ve anekdotlar içeriyordu. Bu, World Wide Web'in doğuşuydu, kurucusu ise Tim Berners-Lee olarak geçiyor.
HTTP, 1989'da CERN'de Tim Berners-Lee tarafından geliştirilmeye başlandı. Yorumlara yönelik erken HTTP taleplerinin (RFC'ler) geliştirilmesi, İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) ve World Wide Web Consortium (W3C) tarafından koordine edilmiş bir çalışmadır.
WWW açılımı, World Wide Web'dir. World Wide Web, İnternet üzerinde yayınlanan ve birbiri ile bağlantılı olan HTML dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemini ifade eder. HTML tabanlı bu dokümanların her birini web sitesi olarak adlandırabiliriz.
Ağların birleştirilerek İnternet'in yaratılması (1973–90)
ARPANET ve İlk Adımlar (1973-1980): İnternet'in öncüsü olan ARPANET, 1973'te Amerika'da Advanced Research Projects Agency (ARPA) tarafından başlatıldı. ARPANET, bilgisayarlar arasında veri iletimini mümkün kılan ilk büyük ölçekli bilgisayar ağıydı.
Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads (eski adı ile AdWords) hizmeti üzerinden elde etmektedir.
İngilizce'de World Wide Web sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır. Dünyayı saran web diye açıklayabiliriz. Kısaca web sözcüğü ile de ifade edilir.
Berners-Lee, "World Wide Web" projesini tanıtan bir metnin yer aldığı ilk web sitesini 20 Aralık 1990'da yayınladı.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
INTERNET'İN TARİHİ
ABD tarafından geliştirilen ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasını birbirine bağlı bilgisayarlarla kurulacak iletişimle koordineli bir biçimde sağlamak amacıyla 1969 yılında geliştirilmiştir.
HTTP, Hypertext Transfer Protokol'ün kısaltmasıdır. Tarayıcının adres çubuğundaki bir URL'den önce gelir, çünkü HTTP, istemci ile web sunucusu arasındaki iletişim için kullanılan genel protokol standardıdır. Bu protokol, istemci tarafında web sunucusu verilerinin doğru görüntülenmesi için temel gereksinimdir.
İsviçre alplerinde bundan tam 28 yıl önce akademisyen Tim Berners-Lee dünyanın dört bir yanındaki bilgileri kolayca paylaşabilmek için bir yöntem buldu. World Wide Web'in doğmasının fikir babası sayılabilecek olan Tim Berners-Lee bu fikrini 1989 yılında ortaya attı.
İlk olarak 1997'de belgelenen HTTP 1.1, her kaynak isteği için aynı sunucuya ayrı bir bağlantı yapılan HTTP 1.0'ın daha hızlı çalışan bir revizyonudur.
Web nerede bulundu? Bir İngiliz bilim insanı olan Tim-Berners Lee, 1989'da CERN'de çalışırken Web'i buldu. Web, başlangıçta dünyadaki üniversiteler ve enstitülerdeki bilim insanları arasında otomatik bilgi talebini karşılamak amacıyla tasarlanmıştı.
Web3, 1999'da Tim Berners-Lee tarafından yaratılan ve bazen "Web 3.0" olarak da adlandırılan semantik web kavramından farklıdır.
İnternetin ilk kez toplu olarak kullanılmaya başlandığı dönem olan 1990'lı yıllar Web 1.0 dönemidir ve bu dönemde web sitelerinin görünümü günümüze göre daha ilkel ve broşür şeklindedir. Web 1.0 döneminde yalnızca belirli web siteleri bulunurken kullanıcılar yalnızca verilen bilgiyi alan kişiler konumundaydılar.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Wi-Fi ismi bilinenin aksine "Wireless Fidelity"den türetilmemiştir, Wi-Fi ismi, ilk defa Ağustos 1999'da reklam amaçlı kullanıldı. Interbrand Corporation denilen bir marka danışmanlık şirketi tarafından bulunduğu söylendi.
Dünyada Internet'in kısa tarihçesine bakılacak olursa, ilk çalışmaların (paket anahtarlamalı ağ) 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı'nda ARPANet'in kurulması ile başlamış olduğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri