Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Koruyucu içeren yoğurtları tüketmek yerine güvenilir çiftliklerden alınan sütlerle bebek ve çocuklara yoğurt yapılmasının önemine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Son zamanlarda piyasaya çıkan cezbedici şeker ilaveli meyveli yoğurtları bebeklerinize vermeyin" dedi.
Hazır meyveli yoğurtlar, şeker ve raf ömrünü uzatan katkı maddeleri içerdiğinden, bebekler için hazır meyveli yoğurtların tüketimi uygun değildir.
Özellikle 10-12 aydan itibaren çilek yedirmek, bebeğinizin gerçek bir C vitamini deposuyla tanışması demektir… HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyveler, bebek beslenmesinde özellikle yer almalıdır. Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez.
Çilek alerjileri hafif olma eğilimindedir ancak hayati risk oluşturan reaksiyonlara da neden olabilir. Çilek sevilen ve popüler bir meyvedir; dolayısıyla kullanım alanı da oldukça geniştir. Bağışıklık sisteminin çilekte bulunan bazı proteinleri tehdit olarak görmesi, alerjiye neden olan ana durumdur.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon üzüm 1 salkım (90 gram) kadardır. 15 iri, 30 küçük üzümden oluşur. Üzümün 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
Activia çocuklar için uygun mu? Activia sade çeşitlerimizi 3 yaş itibariyle çocuklarımıza öneririz. Ancak besinlere olan hassasiyetler tüm çocuklarda farklılık gösterebileceğinden; zengin içeriklere sahip Activia çeşitlerimiz için doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın.
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, çocukların severek yediği, annelerin de sağlıklı olduğunu düşünerek tercih ettiği meyveli yoğurtların içeriğindeki glukoz ve fruktoz ilavesi sebebiyle çocuklarda insülin direnci ve obeziteye kadar gidebilen "tatlı tada bağımlılık" oluşturduğuna dikkat çekti.
Meyveyi küp küp doğradıktan sonra 6 aylık bebek için sert meyveleri 5 dakika boyunca pişirin. Daha büyük çocuklar için bütün meyveleri ezip püre haline getirin. Hazırladığınız püreyi yoğurt ile karıştırarak bebeğinize yedirin.
Son yıllarda 1 yaş altı bebekler için belli başlı büyük firmalar tarafından hazır bebek yoğurtları da üretildi. Bunların tüketiminde sakınca yoktur.
8,5 aydan itibaren, öğle ya da akşam öğünlerinde, çatalla biraz ezerek, içine biraz da yoğurt ekleyerek 1-2 yemek kaşığı kadar yemesine izin verilebilir.
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur.
Bebeklere ara öğün olarak muz verilmeden önce bebeğin 6 ayı doldurmuş olması gerekir. Muzu mevsiminde bebeğe vermek de önemli bir durumdur. Muzun kabızlığa neden olduğu akıldan çıkarılmamalı ve fazla verilmemelidir. Tam olgunlaşmış muz püre haline getirildikten sonra bebeğe yedirilmelidir.
Bir çok doktor bebeklere şeftaliyi 4 ila 6 ay arasında başlatıyor. Özellikle katı gıdaya 6 aydan önce geçen bebekler için şeftali iyi bir besin kaynağı... Tatlı, lezzetli. Tavukla, muzla, hatta avokado ile beraber verebilirsiniz, yoğurtla karıştırabilirsiniz.
Bebeğiniz için hem sağlıklı, hem de doyurucu bir meyveli yoğurt hazırlamak istiyorsanız, bu tarif tam size göre. Yapımında bebe bisküvisi, muz ve ceviz kullanılan meyveli yoğurdu 8. aydan itibaren verebilirsiniz.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bal, inek sütü, yumurta, çilek ve kivi gibi yiyecekler bebeklerde alerjiye sebep olabilen besinler içindedir. Ayrıca aşırı baharatlı ve asitli yemekler de bebeklerde alerjiye dolayısıyla pişik oluşumuna sebep olabilir.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri