2023 Ocak verilerine göre dünya nüfusunun 5,16 milyar insan internet kullanıcıları oluşturuyor. Bu verilerde dünya nüfusunun %64,4'üne denk geliyor.
Çin'i 86.3 milyon kullanıcıyla Japonya, 50.4 milyon kullanıcıyla Almanya, 40 milyon kullanıcıyla Hindistan, 37.6 milyon kullanıcıyla İngiltere takip ediyor. Türkiye 16 milyon 7 bin 200 olan etkin internet kullanıcısıyla 16. sırada yer alıyor.
2022 Nisan ayı itibarıyla Dünya üzerinde 5 milyardan fazla internet kullanıcısı bulunuyor. Toplam nüfusun yüzde 63'ü artık internete erişebiliyor.
Türkiye'de, internet kullanıcı sayısı son 10 yılda 2 milyondan 35 milyona yükselerek, yüzde 1750 arttı. Dünya İnternet İstatistikleri sitesinden derlenen bilgilere göre, Kuzey Amerika ülkelerinde nüfusun yüzde 78,3'ü internet kullanıcısı. Yaklaşık 310 milyon nüfuslu ABD'de internet kullanıcı sayısı 245 milyondan fazla.
Dünyada kişisel bilgisayar kullanıcısı sayısı 1 milyarı geçti.
İlgili 18 soru bulundu
Raporda internet erişimi 0 olarak belirtilen Kuzey Kore sonuncu. En fakir ülkeler arasında bulunan Eritre, Somali, Burundi, Timor, Gine gibi ülkelerde nüfusun sadece yüzde 1 ile 2'sinin internete erişimi var.
Türkiye'nin de yer aldığı raporda, dünyanın 178 farklı ülkenin internet hızlarına ait veriler bulunuyor.
Raporda, dünyadaki 2,9 milyar insanın hiç internet kullanmadığı belirtilirken bunun nüfusun yüzde 37'sine denk geldiği aktarıldı.
Çin, 2023 yılı itibariyle yaklaşık 1,02 milyar kişiyle dünya çapında en fazla sosyal medya kullanıcısına sahipken, listenin ikinci sırasında 755,47 milyon kullanıcısıyla Hindistan yer alıyor. Türkiye en çok sosyal medya kullanıcısına sahip ülkeler arasında 67.11 milyon kişiyle 11 sırada bulunuyor.
Dr. Çavuş, dünya nüfusunun % 6'sının teknoloji bağımlısı olduğunu ve bu bağımlılığın insanları tehdit eden sosyal dokuya ve sosyal yapıya zarar veren bir hastalık olduğunu belirtti.
Yapılan araştırmada 12-18 yaş aralığındaki ergenlerin, yüzde 3,6'sının internet bağımlılığı profili olarak kabul edilirken, yüzde 21,8'inin ise internet bağımlılığı sınırında olduğu tespit edildi.
2023 yılının ilk ayında Türkiye'deki internet kullanıcılarının sayısı 71,38 milyona ulaşmış durumda. Bu da toplam nüfusun yüzde 83,4'üne denk geliyor. Geçtiğimiz yılki rapor ile kıyaslarsak 1,3 milyonluk bir artış söz konusu.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
Ookla Speedtest'e göre Türkiye mobil internet hızında 141 ülke arasında 66'ıncı, sabit internet hızında ise 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Mobilde Katar, sabit internet hızında ise Singapur birinci.
Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran'da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor. İran'da ayrıca blog yazarlarının kendi bilgilerini Sanat ve Kültür Bakanlığı'na kayıt etmesi gerekiyor.
Her gün 10 milyondan fazla kullanıcının internet hızını test etmek için ziyaret ettiği Speedtest tarafından yayımlanan Şubat 2023 internet hızı verileri ise Türkiye'nin genişbant internette 32,65 megabit internet hızıyla dünya sıralamasında 107. sırada yer aldığını gösterdi.
1980'lerin sonunda İngiltere'den Tim Berners-Lee, World Wide Web üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde zengileştirilmiş text dokümanlarını çalışan bir ağ sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydetti. Bu gelişme modern internetin doğuşuna işaret etmekteydi.
Yeryüzünden gönderilen 40 wattlık sinyallerin ancak milyonda biri uydular tarafından alınabiliyor. Ama kayıp iletişimi engellemiyor zira bu, hatasız bir iletişim sağlamak için gereken sinyalin 10 katı. Ay'dan Dünya'ya geniş bant hızının ise 622 Mbps olduğu belirtiliyor.
İşte dünyanın internet haritası İnternet bağlantılarında dünyanın en yavaş dosya indirme hızının Afrika ülkesi Kongo'da, en hızlısının ise Güney Kore'de olduğu belirtildi.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
Bunun ilk nedeni, Türkiye'deki internet kullanıcılarının çok fazla farklı bağlantı noktası geçiyor olması. İkinci neden ise Türkiye'nin coğrafi konumunun kötü oluşu. Üçüncü neden ise 80 milyon nüfuslu ülkenin internetinin tek bir internet servis sağlayıcısının (ISP) elinde bulunması.
Buna göre dünyada internet verisi kullanmanın en pahalı olduğu ülke Zimbabve ve en ucuz olduğu ülkeyse Hindistan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri