Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Sigorta şirketi ve ya kasko pert hesaplamasının ardından pert farkı tazminatını ruhsat sahibine öder.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Sigorta şirketinin giderini azaltan sovtaj bedeli, hasar azaltıcı bir sigortacılık işlemidir. Normal şartlarda sigortalı kişi bir kaza durumunda sigorta şirketinden tazminatını talep ettiğinde sigorta şirketi bunu öder. Sigorta şirketinin ödemesinin ardından şirket hukuki açıdan sigortalı yerine geçer.
İlgili 18 soru bulundu
Pert araç ihale süreci kapsamında pert araç kasko ödemesi en geç 10 iş günü içerisinde yapılmaktadır. Aracın kaskosu bulunmuyor ise pert araç sigorta ödemesi trafik sigortasından karşılanmaktadır. Bu durumda ödeme süresi 8 iş günüdür.
Hurda yada pert olarak satılan araç için satın alan sigorta firmasına yada diğer alıcılara fatura kesilmesi gerekmektedir. Trafikten silinmiş ve hurda belgesi alınmış olan hurda araçların satışı KDV Kanunun 17/4-g maddesi kapsamında KDV'den istisnadır.
Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Araç rayiç bedeli, bir aracın modeli, motor gücü gibi teknik özellikleri ile hasar geçmişi, kat ettiği kilometre ve güncel ekonomik şartlara göre belirlenen o günkü değerine denir.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Ağır hasar ve pert aynı şey değildir. Ağır hasar, araçta meydana gelen büyük bir hasarı ifade ederken, pert ise aracın hasar oranına göre değer kaybederek tamir edilemeyecek durumda olmasıdır. Bir aracın pert olması, aracın tamamen kaybedilmesine ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesine neden olabilir.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti. Yargıtay hasarlı araç kararını açıkladı.
Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir.
Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
Hasar kayıtları içerisinde ağır hasar kaydı veya pert kaydı gibi iki farklı sistem bulunabilir. Eğer araç tamamıyla hasar almış durumdaysa hasar kaydı, pert kaydı olarak işlenmiştir. Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Servise çekilen aracınıza atanan eksper gelip hasar tespiti yapacak. Bu tespit sonucu belirteceği raporda aracınızın yapım maliyeti aracınızın rayiç bedelinin %70i olması ve aşması durumunda aracınıza pert kaydı tutulacaktır. Pert kaydı tutulan aracın rayiç bedeli üzerinden kasko şirketi size ödeme yapacaktır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Bankalar, pert araç için ikinci el otomobil kredisi verebiliyor.
Aracınız Pert Olursa Ne Yapılmalıdır? Pert durumu araçlar için, kasko poliçesi, trafik kazası raporları, araç hasar fotoğrafı, alkol tespiti, sürücü ehliyet fotokopisi ve primlerin ödenmesine dair makbuzlar ile beraber sigortası olan şahısın, sigorta şirketine hasar bildirerek eksper talebinde bulunması gerekmektedir.
Eksper ve servis tarafından onarım süresi göz önünde bulundurularak ikame araç süresi belirlenmektedir. Bazı özel durumlarda ikame araç süresi uzatılabilmektedir. Mini onarımda ikame araç sağlandığı gizi pert araçlara da söz konusu hizmet sunulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri