İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.
M.Ö 500'lü Pisagor dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ortaya atsa da bu teori sonradan kesin kanıtlarla kanıtlanmıştır. Bu konu hakkında ortaya atılan birçok fikir olsa da 1500'lü yıllarda kesin bir sonuca varılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
El-Mesudi, Dünya'nın küre şeklinde olması düşüncesini gerekçelendirmeye çalışmıştır. Ona göre Dünya'nın şeklinin küre olmasının da bir hikmeti vardır.
Yunan filozoflarından Aristo, Arşimet ve Demokritus'un çalışmalarından etkilenen El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu.
İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. Galilei, 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kaldı.
Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.
Eski çağlarda dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Eratosthenes (Eratosten; Grekçe: Ἐρατοσθένης, MÖ 276 - MÖ 194), Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur.
- Ünlü matematikçi ve düşünür olan Pisagor, MÖ 500'lü yıllarda Dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiş ve kurduğu ünlü Pisagor okulunda bunu öğrencilerine öğretmiştir. - Pisagor'dan sonra Eratosthenes de aynı şeyi keşfetmiş, hatta güneş ve ay ışıklarının düşüşlerine göre dünyanın çevresini hesaplamıştır.
Kısa cevap Kopernik değil, MÖ 310 yılında doğmuş olan Samoslu Aristarkos. Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Galileo teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanıdır. Gözlemleriyle Güneş merkezli sistemin geçerliliğini sağ- layan kanıtlara ulaşarak sistemin fizik te- melini geliştirmiştir. En önemli gözlemleri Ay ve Güneş üzerine olanlardır.
Galileo dünyanın hem güneş etrafında hem de kendi etrafında döndüğünü, dünyanın şeklinin düz değil geoit şeklinde olduğunu, Ay üzerinde çukurlar olduğunu, Güneş üzerinde lekeler bulunduğunu ortaya koyarak bilim dünyasında bugünde geçerli olan bilgileri ortaya atmıştır.
Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür'ün Güneş'in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.
Galileo'nun inancından döndüğünü ve pişmanlık duyduğunu belirten belgeleri imzalarken “Siz ne derseniz deyin dünya gene de dönüyor” dediği söylenir. Galileo gene de cezasız kurtulamadı.
Hayır, bu bir yakıştırmadır. Galileo Galilei'nin "E pur si muove" (Ve yine de hareket ediyor) cümlesini, Katolik Kilisesi tarafından Dünya'nın Güneş etrafında döndüğüne dair inançlarından vazgeçmeye zorlandıktan sonra söylediğine inanılır. Ancak, bu sözleri gerçekten söylediğini gösteren hiçbir tarihsel kanıt yoktur.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Oysa Dünya'nın yuvarlak olduğunu Yunan filozofu Aristoteles 2000 yıl önce hesaplamıştı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri