Noterlik yapmak için noterlik stajını tamamlamak, noterlik belgesinin alınmış olması şartı vardır. Adli-İdari hakim ve savcılar, avukatlar noterlik stajı yapmazlar. Bu meslek mensupları Adalet Bakanlığına yapacakları bir dilekçe ile noterlik stajından muaf tutulurlar.
Son değişiklikle, bir önceki değişikliğe dair sınır da çizildi; böylece "24/10/2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptıranlardan 31/3/2024 tarihinden önce mezun olanlar" sınavdan muaf olacaklar.
Staj ücreti, Türkiye Noterler Birliğince tespit olunur ve stajın başlangıç tarihinden Adalet Bakanlığınca noterlik belgesinin verildiği tarihe kadar olmak üzere, Birlik bütçesinden ödenir. Stajyerler, staj süresi içinde yaptıkları bütün işlerden dolayı, o işin asıl görevlisi gibi sorumludurlar.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Diye merak etmektedir. Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, çalıştıkları noterlik bürosunun büyüklüğüne, noterin deneyimine ve çalıştığı şehre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir.
Zorunlu Çalışma Stajı Nedir? Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Adalet Meslek Yüksekokullarında ön lisans düzeyinde mesleki öğrenim gören öğrencilere, 1. sınıfın sonunda yaz dönemi boyunca toplam 6 hafta (30 iş günü) staj yapma zorunluluğu getirilmiştir.
Bir Hukuk Fakültesi mezunu, mezun olduğu an itibariyle ister stajını yapsın yapmasın, ister ruhsatını alsın almasın 35 yaşına kadar dilediği kadar mezunlar için yapılan Adli veya İdari Hâkimlik sınavına girebilir.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
1.Sınıf noter maaşı 18.000 TL ile 26.800 TL arasında değişim gösterirken bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 100. bin Lira ile 150 Bin Lira arasında değişen yüksek bir geliri vardır. İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 120 bin Lira ortalama geliri yer alır.
En az 4 yıl avukat, hakim ve akademisyen olarak çalışmış 25 yaşını doldurmuş bireyler noter olabilir. Noter nasıl olunur için Adalet Bakanlığına başvurmak gereklidir. Bakanlık uygun görürse noter adayları staj dönemi için belirli bir süre bekler. Noter olmak isteyenlere bekleme süresi bazen uzun süreler olabilir.
Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi. Yeni açılan noterliklerin kurulacağı yerlerin adres tespiti işlemleri devam devam ediyor.
Mesela: Hiçbir yerde çalışmamış, ya da 36 yaşından sonra çalışmış bir hukuk mezununun, bu düzenlemeyle noterlik stajı yapması önlenmektedir. Halbuki, bu düzenlemenin önce hâkimlik veya avukatlık stajı yapmış olanlar için yaş sınırı öngörülmemektedir.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Başkatip olmak için Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki alanda sertifika programlarına katılarak iş bulma şansını arttırmak mümkündür. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
Artık bu noktadan sonra isterseniz avukat da olabilirsiniz. Ancak ben noter olacağım diyorsanız Adalet Bakanlığı'ndan noterlik belgesi almanız gerekecektir. Bu belgeyi aldıktan sonra artık Münhal (Boşta) Bulunan Noterlik ilanlarını takip etmeye hak kazanıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri