“Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz” Levhaların hareketiyle sınırların da değiştiğini söyleyen Görür, "(Ne zaman bu depremler duracak?) diye soruyorlar. Dünyanın levha yapısını nasıl değiştireceksiniz ki depremler dursun.
Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin deprem tehdidi altında olduğunu belirterek, "Aynı uyarıyı biz Güneydoğu depremleri için de yaptık. Depremi duyar duymaz ağladım çünkü deprem geliyor diye aylarca çığlık attık. Şimdi tarih tekerrür etmesin." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Naci Görür, Konya ve Erzurum'da dün gerçekleşen depremlerin ardından sosyal medya hesabı üzerinden uyarıda bulundu. Görür, Erzurum'daki depremle ilgili, "6 Şubat depremleri sonucu sıkışan Doğu Anadolu'da bu depremler beklenebilir.
Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremi için kaos uyarısında bulundu. 17 Ağustos depreminin ardından yapılan araştırmayı hatırlatan Görür, "Bilim insanları 99 depremlerinden sonra her an olmak kaydıyla Marmara'da 7 ve üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu buldular." dedi.
Türkiye'nin Van şehrinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en az 264 kişi öldü, 1300'den fazla kişi yaralandı. Depremde pek çok binanın hasar gördüğü, ölü sayısının 1000'i bulabileceği bildiriliyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Dairesi (USGS) depremin şiddetini 7,2 olarak açıkladı.
İlgili 23 soru bulundu
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ - B.Ü.
Meksika'da 8.1 büyüklüğünde deprem... İlk fotoğraflar...
Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Orta Amerika kıyıları için tsunami alarmı verildi. Başkent Meksiko'da da hissedilen deprem, halk arasında korkuya neden oldu.
Diyarbakır, Antalya ve Malatya'da peş peşe meydana gelen deprem sonrası Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 4 ile dikkat çekerek, "Bu illerde birtakım hareketlilik olabilir" uyarısında bulundu.
12 Kasım 1999 depremi nedeniyle toplam 845 kişi yaşamını yitirmiş, 2678 kişi yaralanmış ve binlerce kişi evsiz kalmıştır. Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralanmıştır.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir. Gündüz vakti binalarda bulunan hemen herkes tarafından hissedilir, dışarda bulunanların çok azı sarsıntıyı hisseder. Gece vakti bazılarını uykudan uyandırır.
İtilmekte olan bir levha ile bir diğer levha arasında sürtünme kuvveti aşıldığı zaman bir hareket oluşur. Bu hareket çok kısa bir zaman biriminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar.
EN SON NEREDE DEPREM OLDU? Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde saat 19.24'te 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 12 kilometre derinliğinde olan depremde ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
Dünya'da hâlâ oksijen ve atmosfer olacak ancak artık depremlerin yarattığı oluşumlar olmayacağı için zamanla rüzgâr, tüm yapıları dümdüz bir hale getirecek. Sonunda, düzleşmiş kıtaların çoğu sular altında kalacak. Birçok volkan var olamayacak; kalanlar ise daha düz ve daha yaygın bir şekil alacak.
Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bilimsel olarak baktığımız zaman günümüzün teknolojisiyle deprem oluşturabilecek bir yapı söz konusu değildir” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Kentlerimizi deprem dirençli hale dönüştürmeliyiz. Çünkü depremi durdurmak mümkün değil.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ise can kaybı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir. Aynı araştırmaya göre: Yaralı sayısı: 48.901. Sakat kalan: 505.
Türkiye 24 yıl önce yasa büründü. Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi 45 saniye sürdü. Büyük yıkım getiren depremde binlerce kişi hayatını kaybetti. Türkiye korkuyla yaşadığı 45 saniyeyi unutmadı.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4.1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok" ifadelerine yer verdi.
Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana bölgesinin hassasiyetini koruduğunu ifade ederek "Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Dünyada kaydedilen en uzun deprem olarak kayıtlara geçen deprem, Endonezya'nın Sumatra adasında 2004 yılında meydana geldi ve yaklaşık 10 dakika sürdü. 14 ülkeyi etkisi altına alan bu deprem dünyanın 1 cm kadar titremesine ve Alaska'ya kadar olan diğer depremlerin tetiklenmesine sebep oldu.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri