Ego gerçekliği bilinç katmanında kavrıyor. Ancak kimi zaman bilinçdışı düzlemde yasak arzuları bastırarak gizleyebiliyor. Egoda baskın varlığa sahip olan bilinç öncesi katman ise farkındalık düzleminde bulunmasa da o farkındalığa ulaşması bireyler için zorlayıcı olmayacak her düşünceyi içinde barındırıyor.
Süper ego, vicdanı temsil eden üst benliktir. Ahlak ilkelerini benimser. Süper egonun baskın olması ise kişiyi utangaç, haklarını savunamayan, kendini yeterince ifade edemeyen biri hâline getirir. Ruhsal yapının bu üç bileşeni uyum içinde olduğu sürece, kişi özgüven sahibidir ve davranışları mantıksaldır.
Egoist olarak adlandırabileceğimiz kişiler kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Çoğunlukla 'ben' diyen bu kişiler ego dengesi sağlayamadığında bu durum çevreleri tarafından fark edilir. Çünkü ID ile süperego arasında denge kuramadıkları için aşırı davranışlar sergilerler.
Ego (yani ben), insanın kendine özgü ruhsal ve bedensel bütünlügünün, ve bunun zihinsel algılanışının genel ve soyut adıdır. Egonun yapısı gerçeklik ilkesinin baskısı altındadır, fonksiyonu ise kişiliğin korunması, gerçeğe uyum ve çatışmaların çözümlenmesidir.
Çünkü ego bir durumu akıl ve mantık çerçevesinde ele alır. Yerine göre o davranışı erteleyebilir, biçimini değiştirebilir. Ego duygusuz, bencildir. Bir yaşına doğru oluşur ve birincil süreçlerin denetimi altındadır.
İlgili 35 soru bulundu
Ego, her insanda bulunan ancak bazı insanlarda hastalık derecesinde ortaya çıkarak fark edilen psikolojik bir durumdur. Benlik anlamına gelen ego kavramı aslında her insanın kişiliğinde bulunan ama bazılarında kontrolden çıkarak egoizm şeklinde tanımlanan bir durumdur.
Ego (Benlik)
Saf id ile doğan bir bebek büyüyüp dış dünya ile tanıştıkça id'in sağladığı içgüdüsel dürtülerin gerçekliğin (toplumun normları, tabuları ve yasaları) dayatmaları altında doyurulması gerektiğini öğrenir. Bu durumda alt benliğin bir kısmı evrimleşerek egoyu (benliği) oluşturur.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
Egolu insan ne demek? Egoist kişilerin en belirgin özelliklerinden biri kibirli, ukala ve öfkeli oluşlarıdır. Bu davranış şekli kişinin kendi öz değerleriyle halen yeterli ve dengeli bir şekilde barışık olmadığı anlamına gelir. Egolu bir insanla karşılaştığınızda her cümlesine genellikle “ben” kelimesi ile başlar.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
Gelin birlikte göz atalım... Aslan burcu: Abartıları seven ve kendisi söz konusu olduğunda kimseye söz hakkı tanımayan Aslan burcu ego denilince akla ilk gelen burçlardan biri.
Yeni insanların, yeni hikayelerin ve güzelliklerin hayatlarına girmesine engel olmuş olurlar. Kişiyi gerçek ve mantıktan uzak tutan fazla ego, bencillik, kibir ve ukalalık ile insanı yalnızca kendisinin inandığı bir masalda yaşamaya mahkum eder.
Sağlıklı egosu olan insanlar, hayata olumlu bakar, yapıcı yaklaşırlar. Gerçekçi iyimserdirler. İç dünyalarını ve kendilerini saklama ihtiyacı duymazlar, şeffaftırlar.
Ego güçlendirme hipnotik bir süreçtir. Kişiye egosunu yapılandırmaya yardım eder. Kendisine karşı gerçekçi, dengeli, sevecen, besleyici olmasını sağlamaya çalışır. Ego güçlendirici telkinler kabul edilebilir olmalıdır.
Özellikle kişinin kendini dinlemesi ve kendi benliğini Anlamaya çalışması ile alter-ego oluşur. Böylece birey özbenliği dışında farklı bir benlik yaratması ile beraber alter-ego ya meydana getirir. Birey bünyesinde birçok farklı benlik oluşturabilmektedir.
Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur.
Bir kişinin benlik algısının (ego'sunun) “şişik” olduğunun birtakım göstergeleri vardır: Her zaman haklı olmak ya da haklı çıkmak istiyordur. Hiçbir koşulda esnek düşünmüyor, görüşlerini değiştirmiyordur. Başkalarını dinlemiyor, başkalarına söz hakkı tanımıyordur.
Egosu tavan yapmış demek, => kendini herkesten üstün gören çok fazla kendini beğenmiş,yani ben herşeyi bilirim siz bana karışamazsınız gibi tavırlar sergilemektir... Örnek cümleler, >> herkes onu egosu tavan yapmış birisi olarak bilirdi. .
Psikolojik egoizm her bireyin nihai amacının kendi refahı olduğunu iddia eder. Bu düşünce, çıkarı en üst düzeye çıkaramayan eylemleri mümkün kılar ama psikolojik egoistlerin hedef göstermeyi sevdiği alturistik davranışa veya yalnızca görev düşüncesinden doğan motivasyon gibi davranış tiplerine olanak sunmaz.
SÜPEREGO (Üstbenlik)
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir.
Narsist biri, kendisinden başka hiçbir bireye ihtiyaç duymadığını düşünür. Egoist biri ise başkalarıyla işbirliği yapabilir fakat kendini kayırır.
Nefsin, bedenin yetkinliği olması gibi; ego, insanın yetkinliğidir ve fakat bu yetkinlik gerçekleştirilmek için bedene/akla muhtaçtır, kendini beden/akıl vasıtasıyla gerçekleştirir.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
Süperego, benliğe karşı denetleyici ve yargılayıcı bir şekilde rol almaktadır. Freud 'in tanımlamalarında süperego kavramını, ahlaksal kısıtlamaların temsilcisi olarak görebilir ve okuyabiliriz. Aynı zamanda mükemmel olma yolunda verilen çabaların koruyucusu veya savunucusu olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri