Suriye'nin Havran bölgesinde, Lübnan'ın bazı bölgelerinde ve buralara yakın bölgelerde yaşayan ve kendilerine özgü mezhepleri olan bir topluluk.
Dürzîler, dünyanın birçok coğrafyasındaki farklı Alevi topluluklardan biri sayılırlar.
Dürzîler; (Arapça: درزي veya موحدون دروز İbranice: דרוזי) Orta Doğu kaynaklı Sâbiîlik ve Ezidilik gibi dinlerin etkisiyle, 11. yüzyılda İslâmiyet'in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış olan tektanrılı bir dinî inanç topluluğudur. Bu dine inananlara Dürzî denir (çoğulu Durûz).
İsrail, Ürdün ve Suriye'de yoğun olarak bulunan Dürziler, Türkiye'de de Hatay civarında yaşıyorlar. Zazalar, İran dillerine ait bir dil olan Zazaca'yı konuşan ve Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bir halk.
Hz. Peygamber'in vefatından sonra devlet yönetiminin Hz. Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu düşüncesi etrafında birleşen çeşitli grupların ortak adı. Daha çok Şîa'ya mensup olan ve aşırı düşünceler taşıyan gruplar için kullanılan, İslâm toplumu tarafından tasvip edilmemeyi belirten bir terim.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkede büyük çoğunluğu Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Nusayriler azınlık grubudur (ülke nüfusunun %10'u) ve onları Şii İsmaililer takip etmektedir. Hristiyanlar ülkedeki başlıca gayrimüslim gruptur ve nüfusun %10'unu oluştururlar. Sünniler çoğunlukla Hanefi ve Şafii mezhebine mensuptur.
Dolayısıyla, Dürzîler tarafından önceki dinlerin kuralları olarak kabul edilen namaz, oruç gibi ibadetler yerine getirilmesine gerek olmayan ibadetlerdir. Onlar ibadetlerini Tanrı kabul ettikleri Hâkim'e yaparlar.
Resâliü'l-Hikme, Dürzîler tarafından kutsal kabul edilen risalelerin bir araya getirildiği mecmuaya verilen isimdir.3 el-Hikmetü'ş-Şerife, Kitâbü'l-Hikme, Tevhidi Hikmet Kitapları, Hikmet Risaleleri, el-Ma'lûmü'ş-Şerif4, Dürzî Kutsal Risaleleri gibi isimlerle de bilinmektedir.
4-Yedi esası bilmek: Bunlar iptal edilen yedi akîde (Kelime-i Şehâdet, namaz, oruç, hac, zekât, cihat ve velâyet) yerine konan yedi vasiyet (vesâya veya hisâl) dir.
Dürzilik 11. yüzyılda Vezir Hamza b. Ali tarafından kurulan bir mezheptir. Şii eğilimli bir mezhep olmakla birlikte Dürzilikte gizliliğin sürdürülmesi için takiyyeye büyük önem verilmiştir.
Velid Canbolat (Arapça: وليد جنبلاط) (d. 7 Ağustos 1949) Lübnan'ın İlerici Sosyalist Partisi'nin Genel Başkanı ve Dürzi topluluğunun en tanınmış lideridir.
Dürziliğin Doğuşu. Miladi 1000'li (hicri 400'lü) yılların başında İsmaililiğin hüküm sürdüğü Fatımi Devleti içinde, Mısır'da ortaya çıkan Dürzilik, ismini hareketin liderlerinden olan Muhammed b. İsmail Neştekin ed-Derezi'den almıştır. Dürziler, 996-1021 yılları arasında Fatımi halifesi olan Hâkim b.
Cebel el-Dürzi (Arapça: جبل الدروز, Fransızca: Djebel Druze), 1921'den 1936'ya kadar Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nda, Fransız gözetimi altındaki yerel Dürzi nüfusu için bir hükûmet olarak işlev görmek üzere tasarlanmış özerk bir devletti.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Anadolu dışında ise Rumeli, Balkanlar ve Arnavutluk'ta yaşayan Bektâşîler'in yanı sıra, Batı İran, Luristan ve Kuzey Irak'ta ise Yâresânîlik (Ehl-i Hak), Kakai, ve Ali İlâhîlik gibi isimlerle anılan ve kendilerini "Alevî-Kürtler" olarak tanımlayan gruplar da bulunmaktadır.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Ruhanî hudûd aynı zamanda cismani hudûd- dur. Hudûd sadece Hâkim dönemi için değil, bütün dönemlerde var olan kozmik varlıklardır. Onlar ölmezler, değişik isimlere ve değişik cisimlere de girseler Bir'in elçileridirler. Söz konusu hudûd sırasıyla Küllî Akıl, Küllî Nefs, Kelime, Sâbık ve Tâli olmak üzere beş tanedir.
İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak kavramları; Kur'an-ı Kerimde ve hadislerde "emri bil ma'ruf ve nehyi anil münker" tabirleriyle ifade edilmiştir. Maruf yada iyilik; bilinen, tanınan şey, ikram, gönül okşayıcı söz ve davranış, cömertlik, ihsan, iyi ve güzel kabul edilen inanç, düşünce ve davranışlardır.
Biri “ukkal” yani akıllılar diğeri “cühhal” yani cahiller. Ukkal; kendilerini dine adayan azınlıktır. Sadece ukkallar bazı dini metinlere erişim sağlayabilirler. Cühhal; “cahil” kelimesinin çoğuludur ve bilgisizler anlamına gelir.
Sonuç olarak, Kutsal Yazı veya Kutsal Kitap'ın tamamı Tanrı tarafından esinlenmiştir, yazarı Tanrı'dır ve Tanrı tarafından yönlendirilen bir çok kişi tarafından esinleme aracılığıyla yazılmıştır.
Gönderilmiş olan kutsal kitaplar Allah'ın kelam sıfatının bir eseri olarak gönderilmiştir. Bu kitaplar peygamberlere vahiy yolu ile gönderilen mesajların birleştirilmesi yolu ile ortaya çıkmıştır. Peygamberlere gönderilen kitaplara ilahi kitap denir. Çünkü bu kitaplar Allah tarafından gönderilmiştir.
Davud'a (as) Zebur, Hz. Musa'ya (as ) Tevrat, Hz. İsa'ya (as) İncil, Hz. Muhammed'e (asm) Kur'ân-ı Kerim Allah tarafından insanlığa yol gösterecek birer ışık olarak gönderilmiştir.
Özürle bir veya birkaç namazı kılamayanın durumu ise şöyledir: Şafii, Hanbeli ve Maliki'de, kazası olanın, sünnet kılması haramdır. Hanbeli ve Maliki'de, sabahın sünneti, vitir ve bayram namazı bundan müstesnadır.
Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da, din olmaz. Hz. Peygamber (asm), cemâati terkedenleri şöyle yermektedir: "Vallahi içimden öyle arzu ediyorum ki, namaza durulmasını emredeyim de ikâme edilsin, sonra bir adama emredeyim halka namaz kıldırsın.
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri