Dürr-i Meknun, sözcük anlamı olarak “dizilmiş inci” yani “inci dizisi” anlamına gelmektedir. Sıraya koyduğu bilgilerin her birinin bir inci tanesi gibi değerli olduğunu belirtmek isteyen nasir, eserine bu adı uygun görmüştür.
dürr {sıfat}
kuru {sıf.}
Bu yazıda Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan'ın Dürr-i Meknûn adlı eserini Viyana yazmasından hareketle ele alıp kısaca incelemeyi amaçladık.
Dürr-i Meknun, sözcük anlamı olarak “dizilmiş inci” yani “inci dizisi” anlamına gelmektedir.
Dürr-i Yektâ, “eși olmayan inci” demektir. Yâ'nî hiç kimsede eși bulunmayan bir inciye sâhib oluyorsunuz demektir. Bu eșsiz incinin Osmanlı dili sedefinden, güzel Türkçe sahilinde açılmasını bu günâhı çok, ilmi ve aklı az kuluna nasîb ettiği için Allahu teâlâya hamd ederim.
İlgili 28 soru bulundu
Serdar (Osmanlı Türkçesi ;سردار " Sardar " dan) Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri bir rütbe ve Karadağ ve Sırbistan'da asil bir rütbeydi . Serdarlar özellikle Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında görev yapmıştır. Toprakların güvenliğinden sorumluydular.
Lider vasfı üzerinden anlamları bulunan Serdar adı, Farsça kökenli bir isimdir.
Kökeni ise Farsça'dır. Dilimize de Fars dilinden yerleşmiştir. Kelime anlamı olarak da başkumandan manasına gelmektedir.
(ﺳﻮﮔﻨﺪ) i. (Fars. sevgend) Yemin, ant, kasem: Ediptir şâh ile çok ahd ü sevgend / Ki kimseye komaya mihr ü peyvend (Şeyhî). Mey içmedin (içmeden) açılmaz bâb-ı mağfiret / Sevgendler bu bâbda pîr-i mugān içer (Fuzûlî).
(ﺷﺠﻴﻊ) sıf. (Ar. şecā'at “cesur olmak”tan şecі') Cesur, yürekli, yiğit: Güzelliğine, şecî tavırlarına meftun olarak maiyetine almış (Ömer Seyfeddin). Fakat Osmanlı ordusunun cesur, şecî ve azimli kumanda heyetine rağmen düşman sayıca da teçhîzatça da üstündü (Sâmiha Ayverdi).
شیوه Arapça ve farsça anlamları
روش و قاعده. (برهان). طور. رسم. طریقه. سبک.
Fütüvvet ve tarikat ehline has tasavvufî-folklorik bir gelenek. Başlangıçta tasavvufî bir mahiyet taşırken XIII. yüzyıldan itibaren içtimaî, iktisadî ve siyasî yapılanmaya dönüşen kurum. Sûfîlerin ve tarikat mensuplarının giydikleri özel elbise.
Didar genelde yüz ve çehre ile dile getirilen bir kelimedir. Bu kelime eski zamanlarda ayrıca yüz güzelliği ve yüzdeki nur olarak da anlatılabilmekteydi. Gündelik yaşamın bir parçası olmamasına rağmen, pek çok değişik eserde ve yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılmaktadır.
Gayr kelimesinin çoğulu olan ağyar sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Divan edebiyatında yar kelimesinin karşıtı olarak kullanılan bu sözcük, yabancı ve rakip anlamına gelir. Gazel ve kasidelerde, aşık ile maşukun arasına giren kişi ağyar olarak nitelendirilir.
sadıkane teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) f. Sâdık kimseye yakışır şekilde.
Ömer ismi, canlı olmak, hayat anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda yaşayış manasında kullanılmaktadır. Arapça kökenli bir sözcük olan Ömer Arap, Fars ve Türk toplumlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ömer ismi, adaleti temsil etmektedir.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
Genel itibari ile benimsenen anlamı ise; çabuk, hızlı, yol gösterici, karanlıkta yol gösteren kimse olmaktadır. Öyle ki karanlıkta yol gösteren kimse manasını; İsra suresinde isminin geçmesiyle değerlendirilmektedir. Esra ismi Arapça kökenli bir isimdir. Kur'an-ı Kerim'de geçen bir isimdir.
Farsça kökenli bir kelime olmakla birlikte, özellikle son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yekta ismi hem erkek çocuklarına hem de kız çocuklarına konulabilir.
Yekta ismi Farsça kökenli bir ad olarak Türkçede yer alır. Özellikle hem kız hem de erkek çocukları adına kullanıldığı için son dönemlerin yaygın isimleri arasında bulunmaktadır. Yekta Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında 'tek ve eşsiz' gibi anlamlara geldiği görülmektedir.
En makbul inci, tek ve iri olan incidir. Böyle incilere, dürr-i yetîm (yetîm inci), dürr-i yektâ (eşsiz inci), dürr-i yek-dâne (tek inci), dürr-i şâhvâr (şahlara lâyık inci) da denir.
'Kurban' kelimesi Arapca ile 'kurb' yani yakınlaşmak. anlamindan türemiştir. Kurban keserek ' Tekerrub. ilellah ' yani Allaha yaklaşmak gayesi içinde oluyoruz.
Dilimize Arapçadan geçen müstear kelimesi istiare sözcüğünden türetilmiştir. İstiare kelimesinin ilk anlamı ödünç almaktır. Bu kelime, edebiyatta eğretileme anlamında kullanılır. Örneğin: 1- Açık istiare. 2- Kapalı istiare.
Türk Dil Kurumu didar kelimesi için karşılık olarak, 'Yüz, çehre' anlamları ile karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında farklı anlamları da bulunsa bile genel olarak çehre ve yüz şeklinde ifade edildiğini dile getirmek mümkün.
DİRAZ – DIRAZ
(ﺩﺭﺍﺯ) sıf. (Fars. derāz > dirāz) Uzun: Dirazdır saçının kıssası vü şerhi dakîk (Nesîmî). Ola eyyâmı füzun bahtı kavî ömrü dirâz / Ola dergâh-ı refîi kâinâtın maksadı (Nâbî). ѻ Diraz etmek: Uzatmak: Boyunca serv-i nâzım zülf-i müşkînin dirâz et (Şeyhülislâm Yahyâ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri